Skip to main content

2024. január 23. 10:00

Tudni kell odahajolni a peremen élőkhöz is

Udvaros Dóra az elköteleződéséről és a misszió szerepéről

Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Udvaros Dóra ötödéves hallgatóval elköteleződéséről és a cigánymisszió fontosságáról is beszélgettünk.

Udvaros Dóra az elköteleződéséről és a misszió szerepéről

– A Tordas–Gyúrói Társult Evangélikus Egyházközségből jelentkezett a teológiára. Mennyire meghatározó az ön számára az otthoni gyülekezeti háttér?

– A közösségemre nemcsak anya-, hanem egyben küldő gyülekezetemként is tekintek. Gyermekkorom óta odatartozom. Hálás vagyok a különleges közösségért és azon belül a lelkészemért, Süller Zsoltért. Ő a példa előttem. Végigkísért a küzdelmeimben, és ma is mellettem áll.

– Miként választotta a teológiát?

– Hosszú ideig nem volt egyértelmű számomra, hogy ez a hivatásom. Visszatekintve látom, hogy Isten munkálta ki az idevezető lépéseket az életemben. 2010-ben jutottam hitre, egy igehirdetés által ismertem fel, hogy én is Krisztus megváltott, szeretett gyermeke vagyok. Onnantól kezdve az vált az életem céljává, hogy a minket szerető Jézusra mutathassak mindazzal, amit teszek. Az érettségi után egy ideig dolgoztam gyárban, majd könyvtárban is. Egy évig a Károli Gáspár Református Egyetemen tanultam szociális munkát. Sokáig kerestem a helyemet, és vártam a jelzést, hogy Isten hol szeretne engem látni. Hosszan átimádkozott éjszakák után kaptam meg az elhívást a lelkészi szolgálatra. Viszont érdekes fordulat, hogy nem jelentkeztem rögtön a teológiára. Isten tervei más sorrendben érkeztek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál kezdtem el dolgozni, és több mint másfél év után, akkor már teljes bizonyossággal, az elhívásomban megerősödve indultam el a teológiára.

– Hogyan formálták az eddigi évek a hittudományi egyetemen?

– Az itt szerzett ismeretek által nemcsak új nézőpontokkal gazdagodtam, hanem a világ is kinyílt előttem. Úgy értem ezt, hogy a teológia felszabadított arra, hogy merjek őszintén gondolkodni, kérdéseket feltenni. Különleges látni, hányféleképpen van jelen Isten az egyes tanárokon, hallgatókon keresztül.

– A teológiának mely területével foglalkozik a legszívesebben?

– A gyakorlati teológia és az Újszövetség áll a legközelebb hozzám. Az utóbbi területről írom a szakdolgozatomat, Jézus asztalközösségeinek a jelentőségével foglalkozom. Mivel a periférián lévő emberek sorsa is foglalkoztat, ezért ebben a témában összeérnek az érdeklődési köreim. Nagy hatással volt rám egyetemünk cigánymissziós szemináriuma. Tavasszal részt vettem a protestáns cigánymissziós napon. Kevés olyan megerősítő alkalomban volt részem, mint ott! Nyáron a sárszentlőrinci Közös asztal tábor egyik szolgálattevője voltam. Nagy megtiszteltetés, hogy a novemberi országos cigányimanap egyik igehirdetője lehettem.

– Ezek szerint „a perifériák egyháza” kifejezés nem csak elméletben foglalkoztatja.

– Vallom, hogy az egyháznak jelen kell lennie ott, ahol nélkülözés van. Egyházunk cigánymissziójához csatlakozva látom, hogy a pünkösdi és a református felekezet milyen nagy erővel vesz részt ebben a szolgálatban. Jó lenne nálunk is minél inkább a gyakorlatba ültetni a missziót és annak a tudományát. A szeretet mindig cselekvő szeretet, és azt gondolom, hogy a kezek evangéliuma éppolyan fontos, mint a szavaké. Tudni kell odahajolni a másik közelébe. Egy hajléktalan cigány emberben is Jézus arca mosolyoghat vissza ránk.

– Tervezi esetleg, hogy tanulmányainak végeztével egyházunk diakóniai szolgálatában helyezkedik majd el?

– Nem tudom, hogy a periférián lévők melletti elkötelezettségemet gyülekezeti lelkészként vagy speciális missziós területen lesz majd módom gyakorolni. Azt érzem, hogy megkaptam Istentől azt az ajándékot, hogy ne csak észrevenni, hanem szeretni is tudjam a társadalom peremére szorult testvéreinket, akiket másnak talán nehéz szeretni. Mindez motivál, és megerősít abban, hogy a periférián lévő emberek között is szolgálatot kell végeznem.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. december 10–17-i 88. évfolyam 49–50. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső