Skip to main content

2023. március 28. 11:04

Szociológiától a diakóniai szolgálatig

Családi gyökerei is az evangélikussághoz kötik Decmann Bertalant

Portrésorozatunkban az egyházunk budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Ez alkalommal Decmann Bertalannal, a diakóniai osztály intézményi referensével pályaválasztásáról, munkaköréről és a segítségnyújtás lehetőségeiről is beszélgettünk.

 Decmann Bertalan foto Magyari Marton

– Hogyan került az országos irodába?

– Életemet alapvetően meghatározza az evangélikus egyházhoz tartozás. Anyai ágról Labossa Lajos esperes volt a nagypapám, míg édesapám jelenleg is Lajoskomáromban lelkész [Decmann Tibor – a szerk.]. Kisgyermekkorom óta tagja vagyok nemcsak a gyülekezetnek, hanem a lajoskomáromi Evangélikus rézfúvószenekarnak is. A középiskolát a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban végeztem, és ráadásul a Rózsák terei Evangélikus Középiskolai Kollégiumban laktam. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen [ELTE] szociális munkás szakon szereztem diplomát. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinél helyezkedtem el, először nappali melegedőn dolgoztam, majd közel négy évig az intézmény Szabolcs utcai részlegének krízisosztályán, azután az átmeneti szállón, elsősorban idős hajléktalanok között voltam szociális munkás. Ezzel párhuzamosan az ELTE-n szociológia mesterképzésre jártam. 2017-ben Buda Annamária akkori osztályvezető keresett meg, hogy csatlakozzak a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap támogatásával megvalósuló, a menekültek lakhatását támogató egyéves egyházi projekthez. Szívesen vállaltam a felkérést. A sikeres együttműködés után 2018 decemberétől már főállásban vagyok a diakóniai osztály munkatársa.

– Mit takar az intézményi referens feladatköre?

– Napi szinten vagyunk kapcsolatban az országos fenntartású diakóniai intézményekkel. Közvetítői szerepet töltünk be a fenntartó és az intézmény között. Alapdokumentumok módosításának előterjesztésében, kormányhivatali ellenőrzések alkalmával képviseljük a fenntartót, de pályázatoknál is közreműködünk: számos jogszabályi, együttműködési kérdésben mi egyeztetünk a minisztériummal, önkormányzatokkal. Én tartom a kapcsolatot a diakóniai lelkészekkel, valamint intézem az adminisztrációjukat. Szerződéseket készítek, egyházunk diakóniai bizottsága üléseinek napirendje, a határozatok elkészítése is hozzám tartozik. Részt veszek egyházunk gyermekvédelmi munkacsoportjának ülésein is. Itt elsősorban a nevelőszülői hálózat megerősítésén dolgozunk, de az a tervünk, hogy a jövőben a további gyermekvédelmi ellátásoknak is legyen hasonló, egymás szolgálatát konstruktívan segítő munkacsoportja.

– Doktori fokozatot is szerzett, értekezését A menekült személyek integrációjának esélyei Magyarországon és Németországban címmel írta. Milyen kutatásra épült a dolgozat, és melyek a főbb megállapításai?

– Az integrációs rendszer 2015 utáni változásainak az összehasonlító elemzését végeztem el, és azt kutattam, hogy a két társadalom normái mennyire jelennek meg az integrációs politikában. Bemutattam, hogy a magyarországi és a németországi jogszabályi rendszer alapjai bár hasonlóak, a gyakorlatban mégis jelentős eltérések tapasztalhatók. Németország több esélyt ad az integrációra; Magyarországon erre különböző szabályozások következtében csekély a lehetőség. Kutatásomból az is kiderül, hogy az idegenektől való félelem régóta jellemző a társadalmunkra. Azonban itt érdemes megjegyezni, hogy az orosz–ukrán háború kitörése után a szomszédos Ukrajnából érkező menekültek befogadásában, megsegítésében a magyar társadalom jelentősen kivette a részét. Ez a mai napig látható, különösen egyházunkban, hiszen számtalan adomány, felajánlás érkezett és érkezik egyházközségeinktől a menekültek megsegítésére.

– Mit jelent önnek az országos irodán szolgálni?

– Nagyon jó a munkatársaimmal együtt dolgozni, valamint örömteli, hogy más osztályokkal is kiváló az együttműködés. Az intézményekben és a székházban is érezhető, hogy nemcsak szakmai és munkatársi, hanem a lelkiségben is közösséget alkotunk.

** *

Az interjú eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. március 5–12–i 88. évfolyam 9–10. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső