Skip to main content

2023. december 29. 7:57

Felfedett titkok

Süveges Gergő hittanról, humorról és Füller Tímea új kötetéről

A Luther Kiadó jóvoltából egy hitoktató titkos naplójába és a szöveg formálódásának műhelytitkaiba láthattak bele mindazok, akik az idei, 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelen voltak Füller Tímea frissen megjelent kötetének bemutatóján. A szerzővel Süveges Gergő, a közmédia ismert televíziós és rádiós személyisége, nem mellesleg az Apakulcs nevet viselő tréning megálmodója, illetve az azonos című könyv írója beszélgetett, mi pedig őt kérdeztük a saját hittanos élményeiről, a hit és a humor szerepéről.

Süveges Gergő hittanról, humorról és Füller Tímea új kötetéről

– Láthatóan közel áll önhöz a könyv témája, a hitoktatás és azok a vidám, egyszersmind elgondolkodtató történetek, amelyeket az Egy hitoktató titkos naplójából című kötetben olvashatunk. Önnek milyen gyerekkori élményei vannak a hittanórákról?

– Én még nem részesülhettem szervezett iskolai hitokta tásban, viszont – római katolikus lévén – a plébániánkra, a városmajori templomba jártam hittanórákra. Azt tapasztaltam: nagyon sok múlt a hitoktató személyén. Jó pár évig Vértesaljai László volt ott a hitoktatónk, aki később belépett a jezsuita rendbe. Nagyon tüzes, átélt, lelkesítő, magával ragadó alkalmakat tartott; ezeken inkább ő beszélt, mi hallgattuk, jegyzeteltünk. Mióta – jó harminc éve – a Szent Imre-plébániához tartozom, tapasztalom a törekvést arra, hogy a hittancsoportok katekéziscsoportokként működjenek. A döntő különbség az, hogy itt valójában nem oktatásról van szó, hanem megpróbálunk közösséget teremteni. Ennek megvan a módszere is: a hitoktatót, a katekétát segítve idősebb fiatalok állnak oda a fiatalabb csoportok mellé. Nekik az a feladatuk, hogy segítsenek közösséggé formálódni annak a csapatnak, igyekeznek erősíteni a csoportok identitását. Ez különösen fontos most, hiszen az iskolai hitoktatás bevezetése óta a plébániai hitoktatás sokkal nehezebb helyzetbe került – legalábbis a mi környékünkön. Sok szülő úgy véli, elég az, amit a gyereke az iskolai hittanórán kap. Csakhogy a kettőnek teljesen más a jellege és a célja. Nagyon fontos megélni a hitünk közösségi vonatkozásait. Márpedig tartós, maradandó közösséget a gyülekezeti hitoktatás ad a gyerekeknek. Ez pontosan érthető Füller Tímea történeteit olvasva is.

– A könyvbemutató végig derűs hangulatban telt. De szabad-e egyáltalán mosolyognunk, sőt nevetünk Isten és a hit „dolgain”?

– Nem hiszem, hogy Isten sosem nevetne, és hogy Jézus sosem mulatott volna! Biztos vagyok benne, hogy a kánai menyegzőn nem szomorkodva, faarccal ült a sarokban. Szerintem tudott mulatni, nevetni, volt humorérzéke Jézusnak. Istennek meg… tegye fel a kezét, aki még sosem csodálkozott rá Isten humorára… Timi könyvében ezért is volt meghatározó számomra – a sok gyerekszájmondaton kívül – a derű. A derű az, ami áthatja és besugározza ezt a kötetet, olyannyira, hogy szinte kedvem támad odamenni és hitoktatónak állni, miközben tudom – s ez is kiderül a sorok között –, hogy elképesztően sok nehézséggel kell megküzdenie. De nem ezt veszi észre, és nem ezt adja tovább.

Füller Tímea: Egy hitoktató titkos naplójából– Melyik a kedvenc története a kötetben? Kérem, végezetül ezt ossza meg velünk.

– Talán az „Úgy kell csinálni, mint Jézus” című írást említeném először. Tábori akadályversenyről szól a történet, amelyben az állomásokat rászoruló vagy idős emberek képviselték. És miközben a szervezők igyekeztek a gyerekek számára megmozgató feladatokat kitalálni, ők valami sokkal többet vettek észre az akadályverseny mögött. Meglátták azokat az embereket, akik az állomásokon várták őket, és sokkal fontosabb volt számukra az emberi kapcsolódás, mint az adott feladat. Gyönyörű, gyermekien őszinte és lefegyverző, szívbe markoló történet.

Füller Tímea: Egy hitoktató titkos napbójából. Lente István rajzaival. Luther Kiadó, 2023. A kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.) vagy webáruházában megvásárolva ára 3800 forint helyett 3040 forint.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. november 12–19-i 88. évfolyam 45–46. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső