Skip to main content

2024. március 5. 8:17

Az értékálló építészet szolgálatában

Megóvni, fejleszteni, felújítani – Garai Péter a sokrétű mérnöki munkájáról

Portrésorozatunkban az egyházunk budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Ez alkalommal Garai Péterrel, az országos iroda építési, ingatlanügyi és műemléki osztályának műszaki referensével beszélgetünk életútjáról, feladatköréről és építészettörténeti kutatásairól.

Megóvni, fejleszteni, felújítani – Garai Péter a sokrétű mérnöki munkájáról

– Tíz éve dolgozik az országos irodában. Miként vezetett ide az útja?

– Nyíregyházáról származom, az ottani gyülekezetben nőttem fel, Bozorády Zoltánnál konfirmáltam. 2006-ban végeztem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem [BME] Építészmérnöki Karán, ahol az evangélikus templomokat is tervező Pazár Béla volt a konzulensem. A Középülettervező Zrt. tervezőirodájában kezdtem dolgozni Pottyondy Péter és Potzner Ferenc Ybl-díjas építészek mellett. 2010 őszétől az Építészfórum építészeti portál szerkesztője voltam. Ez az időszak izgalmas volt, sok új tapasztalatra tettem szert, de 2013-ban váltásra kényszerültem. Ha jól emlékszem, egy 2010-es Evangélikus Életben olvastam egy cikket egyházunk akkori építési és ingatlanrendezési osztályáról és munkatársairól. Oda is elküldtem az önéletrajzomat – mint később kiderült, éppen jókor. Hónapokkal később felhívott Ficzere Ilona osztályvezető, és mondta, hogy üljünk le beszélgetni. 2013 júniusában kezdtem el dolgozni az országos irodában.

– Mi itt a fő feladata?

– A tervezői és szerkesztői munkához képest itt nagyon változatos és szerteágazó a feladatköröm: kiterjed a szakmai véleményezésre, de intézményátvételek és ingatlanvásárlások esetén az épületek előzetes állagfelmérésére is. A hozzánk forduló gyülekezetek, intézmények felújítási munkáinak előkészítését előzetes véleményezéssel, tanácsadással, esetenként meglévő régi tervekkel segítjük. 2014-ben kezdődött egyházunk székházának felújítása. A munkák megkezdése előtti kiköltözés, majd az építkezés kísérése, végül 2017-ben a visszaköltözés koordinálása komoly feladatot jelentett. Osztályunk tevékenyen részt vesz az energetikai fejlesztési és az állami parókiafelújítási program lebonyolításában. Ezen belül a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben érintett ingatlanok adminisztrációja és szakmai kísérése tartozik hozzám. Emellett egyházunk ingatlan-nyilvántartással összefüggő feladataival is foglalkozom.

– Több építészettörténeti tudományos munka és előadás is köthető a nevéhez. Melyeket emelné ki közülük?

– Az építészettörténet már az egyetemen is közel állt hozzám. A tervezésben dolgozva számos régi épület felmérésével és felújításával foglalkoztam. 2011-ben Kövekbe épített hitvallás címmel jelent meg a nyíregyházi evangélikus Nagytemplomról szóló tanulmánykötet, ebben a templom történetét írhattam meg, feltárva az eddig kevésbé ismert adatait, részleteit is. 2015-ben az alföldi szecesszióról szóló konferencián adtam elő, Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szecessziós emlékeit mutattam be. Ennek szerkesztett változata a Szecesszió az Alföldön címmel 2017-ben megjelent kiadványban olvasható. 2018-ban végeztem el a BME műemlékvédelmi szakmérnöki képzését. Az ott szerzett ismereteket az egyházban is tudom kamatoztatni. Szakmérnöki szakdolgozatom témája egy kevésbé ismert, kiváló evangélikus építésznek, Gerey Ernőnek a munkássága volt. Ő tervezte többek között a ma is álló kondorosi, érsekújvári, muraszombati és szolnoki, valamint a már lebontott vecsési templomunkat. Kutatási eredményeimet az Evangélikusok Budapesten című konferenciasorozat keretében előadás formájában ismertettem, valamint a Bivio – Tanulmányok az Evangélikus Országos Könyvtár műhelyéből című kötetben 2021-ben publikálhattam is.

– Mit jelent önnek, hogy az országos irodában dolgozik?

– Az Úristen vezetésének tartom, hogy itt dolgozhatok. Szeretem, amit csinálok, élvezem, hogy változatosak a feladataim. Az irodán belül is egyre szorosabb az osztályok közötti együttműködés. Osztályunkon belül pedig egy jó kis csapat tagjaként szolgálhatom egyházunkat.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. január 14–21-i 89. évfolyam 1–2. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső