Skip to main content

2024. március 27. 12:13

Másfél évtized – számtalan történet

Megint MEGiNT volt a Fasorban – interjú Barcsay Zsombor főszervezővel

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a magyarországi evangélikus intézmények országos találkozóját március 22–23-án a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. A néhány éve országos népdaléneklési versennyel is bővült programon a résztvevők népzenei és néptáncos tudásukról adtak számot egymásnak, a zsűrinek és a közvetítés jóvoltából a széles közönségnek. A seregszemlét szakmai meghívottak előadásai tették teljessé. A jubileumi találkozó után a kezdetekről és az elmúlt évek kimagasló pillanatairól is kérdeztük Barcsay Zsombort, a MEGiNT életre hívóját és főszervezőjét.

Megint MEGiNT volt a Fasorban – interjú Barcsay Zsombor főszervezővel

– Egykori fasori diákból a magyarországi evangélikus intézmények országos találkozójának, a MEGiNT-nek a rendezvényszervezője lett. Hogyan értékeli az idei találkozót?

– Nagyszerű volt megélni, hogy elérkeztünk ehhez az évfordulóhoz. Isteni kegyelemnek tekintem, hogy voltak új résztvevőink, de olyanok is, akik másfél évtizede nem tűntek el az életünkből. Az eredetileg egynapos rendezvény programokban és résztvevőkben is bővült az évek során. A Nits Márta országos népdaléneklési versenyt nyolcadik alkalommal rendeztük meg [a koronavírus-járvány miatt kimaradt egy – a szerk.], így tisztelegve a névadó evangélikus tanárnő emléke előtt. Ő éppen tíz éve hunyt el, így ez plusz érzelmi töltetet adott az idei találkozónak. Nits Márta az általános iskolai ének-zene tanárnőm volt, személyisége, inspirációja, versenyszervezői tudása értékes örökség számomra. Az ünneplés a találkozásban teljesedett ki: kegyelemteljes volt ez a két nap. Gördülékenyen ment minden. Hálás vagyok a fasori gimnázium igazgatójának, Hajdó Ákosnak, igazgatóhelyettesének, volt magyartanáromnak és szervezőtársamnak, dr. Érfalvy Líviának, Kaczor Dorottya népzenésznek, a találkozó művészeti vezetőjének, valamint a csapatunknak, amiért mindnyájan elhivatottan dolgoznak az összejövetel sikeréért.

– Az évek során a népzene, néptánc, néprajz legjelesebb személyiségei fogadták el a hívását. Csak néhány név: Novák Ferenc „Tata”, Andrásfalvy Bertalan, Kallós Zoltán, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, a Kaláka együttes, Korniss Péter, Pál István Szalonna és Bandája. Most is neves előadókat sikerült megnyernie?

Interjú Barcsay Zsombor főszervezővel

Szalóki Ági adott koncertet pénteken, a népdalverseny napján, amíg a zsűri értékelte a produkciókat. A szakmai előadást Both Miklós néprajzkutató, a Hagyományok Háza főigazgatója tartotta. A témája rendkívül érdekes volt: az ukrán zenefolklór kutatójaként még a háború előtt kezdte gyűjteni Ukrajnában a többszólamú énekeket. Ebből az audiovizuális gyűjteményéből adott páratlanul értékes beszámolót.

– Elmaradhatatlan program – a találkozó szellemiségét hivatott kifejezni –, amikor domborművet koszorúznak.

– Minden találkozónak kiemelt pillanata, amikor megállunk az egykori fasori diák, Martin György „Tinka” Erkel-díjas néptánckutató és zenefolklorista tizenegy éve felavatott fa domborműve előtt. Azt a szemléletmódot, szellemiséget, komoly elhivatottságot tekintjük követendő példának a mai, felgyorsult világunkban, melyet a kiváló kutató képviselt. Elénekeljük Kallós Zoli bácsi nótáját, a „Fordulj, kedves lovam”-at, és minden részt vevő intézmény elhelyezi a koszorúját. Szép, bensőséges, meghitt tíz perc ez. A fiatalok érzik, fontos a hagyomány évenkénti megélése és továbbadása, érzik, itt valami nagy dolog történik. Sajnos Éri Péter, Martin György fogadott fia, a Muzsikás együttes tagja már nem lehetett köztünk, tavaly ősszel hunyt el.

– Miként jellemezné a találkozót a számok nyelvén?

– A népdaléneklési versenyre az ország bármely oktatási intézményéből vártuk a résztvevőket, két korcsoportban hetvennyolc produkcióval neveztek, így százhetven gyermeket és a kísérő, felkészítő pedagógusaikat láttuk vendégül. A másnapi, szombati MEGiNT-re tizenhárom oktatási intézmény jelentkezett – nyolcvan százalékuk evangélikus volt –, tizenhat műsorszámmal, kétszer ötvenpercnyi színpadi produkcióval. Tartalmas, lélekemelő ünnepi műsor volt.

– 2009-ben Folk Fest a Fasorban névvel indította el a kis magból fává növekedett MEGiNT-et. Hogyan tekint vissza a megtett útra?

– Tizenhat éves fasori diák voltam, a Bihari János Táncegyüttes utánpótláscsoportjában táncoltam, valamint részt vettem az evangélikus gimnáziumok országos találkozóján. A már említett Nits Márta néni tanított az Erkel Ferenc Általános Iskolában, ahol ő Csak tiszta forrásból címmel egynapos folklórfesztivált tartott az iskola udvarán. Ezek az élmények együtt indítottak arra, hogy tizedikes koromban elhatároztam: megpróbálok valamit létrehozni. Az isteni gondviselés segített! Az iskolai alapítvány, valamint Végh Szabolcs, a Menyegző Értékőrző Kulturális Egyesület elnöke támogatott. Első vendégünk a Kaláka együttes volt. Rá egy évre egy álmatlan éjszakámon kitalált névvel, MEGiNT-ként mentünk tovább. Sok mindent köszönhetek ennek a tizenöt évnek, többek között a Martin György Kulturális Egyesületet is, mely a felnőttéletemet is aktívan alakítja.

Megint MEGiNT volt a Fasorban

A 15. MEGiNT találkozóról fényképalbum érhető el az Evangélikus Nevelés Facebook-oldalán, valamint a gálaműsor megtekinthető a MartinKult Event Group YouTube-csatornán.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső