Skip to main content

2024. január 17. 11:45

Talpraesett, innovatív csapatban

Kelemen Anna Gyöngy az Isten áldotta szolgálatról

Portrésorozatunkban az egyházunk budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Ez alkalommal a 2023-ban a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetéssel is elismert Kelemen Anna Gyönggyel, a diakóniai osztály vezetőjével beszélgetünk.

– A Partiumból vezetett az útja egyházunk országos irodájába. Hogyan?

– A szociológia alapszakot végeztem el szülővárosomban, Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetemen, majd a filozófia és művészet a nyilvános térben, illetve az európai szociálpolitika mesterképzésben tanultam tovább. A szakmai pályámat Nyíregyházán, az Oltalom Szeretetszolgálatnál kezdtem 2010-ben. Frissen végzett szociológusként egy olyan kutatást kellett végeznem, amely a hajléktalansághoz vezető utakat térképezi fel. Az Oltalomnál lehetőségem nyílt beletanulni a szociális ellátórendszerbe is. Megismertem a szociális szakma szabályrendszerét és működését, ennek az ismerete elengedhetetlen a professzionális gondozási struktúra kialakításához. Az evangélikus diakóniai osztály munkájához még Nyíregyházán élve csatlakoztam 2016-ban. Akkor egy menekültellátással kapcsolatos projektben kezdtem el dolgozni, 2018 januárjától pedig már a székházban dolgozom.

– Az országos irodában mi volt az első munkaköre?

– Szakmai és pénzügyi referensként Monori Mónika gazdasági referens mellett az állami támogatások elszámolásaival kezdtem el foglalkozni. Ezt nagyon jól ismertem a másik, az intézményi oldalról, hiszen korábban az Oltalomnál én ellenőriztem az ilyen jellegű dokumentumokat is. A háttér-adminisztráció és a szabályosság vizsgálata mellett az egyház döntéshozatali folyamataiba kapcsolódtam még be, többek között a diakóniai bizottság számára előterjesztések előkészítését és alátámasztását végeztem.

– 2019 nyarán lett osztályvezető. Az evangélikus diakóniában kétezer munkatárs szolgál, és az ellátottak száma meghaladja a tízezret. Osztályvezetőként mi a legfontosabb feladatköre?

– Sokrétű tevékenységünkben a legfőbb feladatomnak az intézményvezetők és az intézmények segítését tartom. A szociális és gyermekvédelmi ágazatban az evangélikus struktúra elég sajátos. Mivel a legtöbb diakóniai intézményünk országos egyházi fenntartásban működik, így az intézmények fenntartói feladatait és hatáskörét az országos egyház és annak testületei látják el. A világi jogszabályok egyértelműen leírják, hogy mi a fenntartó feladata és hatásköre. Az egyházi törvények is rögzítik, hogy mi a diakóniai osztály feladata; támogató és ellenőrző funkciója is van. Ezeknek az ügyintézését és a teendők koordinálását látjuk el munkatársaimmal együtt. Ezen túl tevékenységünk része a kapcsolattartás is az állami szektorral és a társegyházakkal. Szintén az osztály a központja az egyház menekültmunkáját is koordináló Evangélikus Diakónia nevű háttérintézménynek. Sajátos rálátásom van az intézményrendszerünkre, hiszen intézményi oldalról is megismertem a működését. Az így szerzett tapasztalataimat igyekszem a fenntartói oldalról is figyelembe venni.

MEE diakonia szolgalatok OK

– Hány intézményre terjed ki a tevékenységük?

– Huszonhárom országos egyházi fenntartású intézményünk van, ebből huszonkettőre kapunk állami támogatást. Az evangélikus diakóniában idősek és fogyatékkal élők gondozását végezzük a legtöbb intézményben, de a bentlakásos és nappali szolgáltatások kiterjednek szenvedélybetegekre, hajléktalanokra és pszichiátriai betegségekkel küzdőkre is, illetve gyermekjóléti, gyermekvédelmi tevékenységet is végzünk. Ezenkívül egyházi törvényeink értelmében tizenhárom gyülekezeti fenntartású diakóniai intézmény vagy szolgáltatás számára igyekszünk segítséget nyújtani a törvényes működéshez és a szakmai fejlődéshez.

– Mit jelent önnek személy szerint a diakónia?

– Amit a szó alapvetően jelent: szolgálatot. Ezen belül, ha az evangélikus diakóniára gondolok, akkor egy nagyon talpraesett, praktikus, innovatív csapatot látok magam előtt. Isten áldása, hogy akár a hiányosságainkat is fejlődéssé, épüléssé formáló, alkalmazkodni gyorsan képes, profi szakembergárda képviseli az evangélikus diakóniát.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. november 12–19-i 88. évfolyam 45–46. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső