Skip to main content

2024. április 27. 8:34

A kételkedés út az istenismerethez

Harmati Bence a kérdések hitformáló erejéről

Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Harmati Bence harmadéves hallgatóval az építő kritikáról, az elköteleződésről és a megtalált saját válaszokról is beszélgettünk.

A kételkedés út az istenismerethez – Harmati Bence a kérdések hitformáló erejéről

Mindkét nagypapája lelkész, ön a budapest-kelenföldi gyülekezet tagja, a Deák téri gimnázium volt diákja. Mondhatjuk tehát, hogy egyenes útja vezetett a hittudományi egyetemre?

– Sokan úgy gondolják, hogy a családi hagyományt követem, de erről mindig eszembe jut az a mondás, hogy Istennek nincsenek unokái és dédunokái, egyedül gyermekei vannak. Áldott, szerető családi környezetben nevelkedtem, ahol életünk része volt az imádkozás, a bibliaolvasás, a szeretetteljes gyülekezeti közösség. Gimnazista koromban az osztálytársaim kérdezték tőlem, hogy mit is jelent a kereszténység, miért is hiszek benne. Rájöttem, hogy bár vannak válaszaim, de azok nem vagy nem teljesen az enyémek. Elkezdtem a kérdésekkel komolyan foglalkozni, Bibliát olvastam, prédikációkat hallgattam. Egy idő után személyes tapasztalatommá vált, hogy Krisztusban mekkora szeretetet kapott az ember. Amikor ezt átéltem, nagy lelkesedéssel futottam az osztálytársaimhoz, és mondtam nekik, hogy most kérdezzenek, mert most már tudok válaszolni. Így tizenhat évesen vált személyes döntésemmé az istenhitem, és onnantól tudtam, hogy a teológián szeretnék tanulni.

Vagyis az ön esetében a hagyomány és önismeret kiegészítik egymást?

– Igen! Felnézhetek a családomra, láthatom, hogy miként küzdötték meg a hit kérdéseit. Megismerhetem az ezzel járó nehézségeket, és láthatom életük áldásait is. De nemcsak ezekből merítek, hanem a gyülekezet hitben előrehaladottabb tagjaitól is. Ők megosztják a fiatalabbakkal az élettapasztalataikat, a megküzdési stratégiákat. Ezek a példák és a személyes döntés érlelte meg bennem az elköteleződést és azt a bizonyosságot, hogy én is tovább szeretném adni Isten örömhírét.

Paul Tillich teológus szerint „a kétely nem a hit ellentéte, hanem annak egyik eleme”. Tudja osztani a vélekedését?

Luther Márton az imádság, a meditáció és a kételkedés hármasával jellemezte a teológust. Vagyis a hit kérdései nem lehetnek semlegesek számunkra; megérintenek, és hatnak az életünkre. Vannak kérdések, amelyek elgondolkodtatnak, másoktól akár meg is ijedünk. Örülök, amikor ilyen kérdések merülnek fel bennem, mert ezek formálnak, valamint feltárják és tudatosítják, hogy miben hiszek.

A teológiának mely területeivel foglalkozik a legszívesebben?

– Nagyon érdekel az egyháztörténet és a rendszeres teológia. Ezek kölcsönösen kiegészítik egymást. Segítenek, hogy rendszerben lássam a teológiai fogalmakat. Másrészt megmutatják, hogy a különböző nézetek hogyan valósultak meg egyéni és közösségi szinten.

Mit jelent az ön számára az evangélikus közösség?

– A Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban folyamatos figyelmet és odafordulást kaptunk a tanárainktól. Osztályfőnökünk, Farkas Charlotte Isten szeretetét tükrözte felénk, és megtartó, testvéri közösséget formált belőlünk. Öröm, hogy a teológián ennek a folytonosságát élhetem meg. Tanáraink nemcsak oktatnak minket, hanem számontartanak, és figyelnek ránk. Ez a hozzáállás meglátszik a hallgatói légkörön is. Más egyetemen tanuló barátaim mondják, hogy milyen jó lenne, ha náluk is olyan légkör lenne, mint itt.

Mit tekint a 21. századi lelkész legfőbb feladatának?

– Azt, hogy áthidalja a szakadékot az idősebb és a fiatalabb gyülekezeti csoportok között. Ez lehetne a gyülekezetépítés és a misszió egyik alapvető pillére. Fontos, hogy ne csak kis csoportokban, hanem korosztályokon és társadalmi rétegeken átívelő nagy közösségben is megéljük a keresztény hitet. Ehhez először az Istenhez, majd egymáshoz fűződő kapcsolatainkat kell rendeznünk.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. március 24–31-i 89. évfolyam 11–12. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső