Skip to main content

2024. április 2. 8:45

Földi és mennyei hálózatot építve

Mesterházy Attila az egyházi informatikus hivatásáról

Portrésorozatunkban az egyházunk budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Ez alkalommal Mesterházy Attilával, az informatikai munkacsoport vezetőjével életútjáról, feladatköréről és elköteleződéséről is beszélgettünk.

20240225 portre Mesterhazy Attila foto Balla Maria

– Közel harminc éve dolgozik az egyháznál. Hogyan került az országos irodába?

– 1993-ban érettségiztem a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban, majd a Gábor Dénes Műszaki Főiskolán távoktatásban folytattam tovább a tanulmányaimat. Eközben hallottam, hogy az Evangélikus Teológiai Akadémián – a mai hittudományi egyetemen – rendszergazdát keresnek. Jelentkeztem, és a tanulmányaim mellett itt kezdtem el dolgozni 1995-ben. 1996-ban a váraljai Szélrózsa országos evangélikus találkozón Bogdányi Gáborral együtt a lehetőségek piacán vettünk részt. Ott „összedugtunk” egy számítógépet – még klasszikusan, nagy géppel, monitorral, billentyűzettel, egérrel fölszerelkezve, hosszabbítóról áramot szerezve –, és internet-hozzáférés nélkül megpróbáltuk rajta megmutatni, miként is nézhetne ki az evangélikus egyház honlapja, és hogy milyen lehetőségeket jelenthet ez. A közönségtől pozitív visszajelzést kaptunk, és kiderült, hogy az országos irodához kapcsolódva tudnánk ennek a hátterét létrehozni. Közben az országos irodának is szüksége lett rendszergazdára, így ott is elkezdtem dolgozni. Később én inkább már az üzemeltetést végeztem, míg Bogdányi Gábor a fejlesztésekkel foglalkozott.

– Az elsők között lett diákja a visszakapott fasori gimnáziumunknak. Mennyiben határozta meg a családi háttere az iskolaválasztását, azt, hogy a szocializmus – akkor még csak remélt – végén az evangélikus gimnáziumba jelentkezett?

– Hároméves voltam, amikor az egyébként presbiter nagyapám megkérdezte a szüleimet, hogy elvihet-e a Deák téri templomba gyerekbibliakörre. Szüleim beleegyeztek, mondván, ha kedvem lesz, akkor járjak oda. Állítólag a következő héten már én mondtam, hogy szeretnék menni. A gyermekbibliakörnél hosszan megragadtam, a konfirmáció után, a gimnáziumi éveim alatt annak segítője lettem. D. Takácsné Kovácsházi Zelma és id. Hafenscher Károly lelkészek máig meghatározó gondolatokkal és lelkiséggel gazdagítottak, míg korosztályom közösségének rengeteg barátságot köszönhetek. Amikor 1989-ben kiderült, hogy elindul az evangélikus gimnázium, akkor lényegében nem volt kérdés, hogy oda jelentkezzek.

– Három éve vezetője egyházunk informatikai munkacsoportjának. Mit takar ez a feladatkör?

– Egyrészt az országos iroda munkavégzéséhez szükséges informatikai háttér biztosítását és megszilárdítását, valamint az ehhez tartozó programok és internetes háttér megteremtését. Az egyházunk szerverparkja Budaörsön található, három szerverből és a hozzájuk kapcsolódó egységekből áll. Ezeknek az üzemeltetését is mi végezzük. Két fejlesztőmérnökünk dolgozik azon, hogy informatikai rendszerünk minél naprakészebb és professzionálisabb legyen. Munkatársaimnak és a feladatainknak a koordinálása a legfőbb tennivalóm.

– Mit jelent az ön számára műszaki emberként az egyházban dolgozni?

– Az evangélikus egyház és azon belül az országos iroda sem a multik vagy a versenyszféra hangulatát kelti. Itt nincs kizsákmányoló versenyhelyzet; tekintettel vagyunk arra, hogy embertársunk is ugyanolyan, mint mi magunk, így megértjük és figyelembe vesszük a másikat. Ez nekem sokat jelent. Meghatározó továbbá, hogy a feladatköröm nem lelketlen. Bár vannak benne monoton tevékenységek, de még a legunalmasabb feladatnál is eszembe jut, hogy ezzel is szolgálatot tudok végezni. A sokszor nem látványos munkánk végső soron hozzájárul ahhoz, hogy az evangélium különböző fórumokon eljusson az emberekhez, és az egyház örömüzenete széles körben és több módon elérhető legyen. Vagyis itt nem a „kisminkelt” kimutatások a hangsúlyosak, sokkal inkább az, hogy a munkánk végül segítség legyen mások számára.

* * *

Az interjú eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. február 25. – március 3-i 89. évfolyam 7–8. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső