Skip to main content

2023. december 14. 9:19

„Felejthetetlen élményt szeretnénk adniˮ

Családok átmeneti otthonaiban élő gyerekek táborozását támogathatjuk

Családok átmeneti otthonaiban élő gyerekek mindennapjait tehetik egy kicsit derűsebbé mindazok, akik csatlakoznak egyházunk idei karácsonyi adománygyűjtéséhez. A támogatás egyik kedvezményezettje a gödöllői Tessedik Sámuel Evangélikus Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthona, amely 2006-ban kezdte meg működését. A kezdetben hat család elhelyezésére alkalmas intézmény mára negyven férőhelyesre bővült, az idén pedig hazai forrásból vásároltak egy úgynevezett külső férőhely kialakítására alkalmas ingatlant, ez hat főnek nyújt otthont ez év nyara óta. Roszík Ágnes intézményvezetővel beszélgettünk az otthonról és arról, mire fordítják majd a karácsonyi adománygyűjtésből befolyó összeget.

vidám gyerekek - adománygyűjtés családok átmenetei otthonaiban élők támogatására

– Bizonyára jó néhány támogatásra érdemes célt meg tudna jelölni. Mit választottak ezek közül?

Nyári táboroztatásra gyűjtünk. Amikor megfogalmaztuk a célt, nemcsak a családok átmeneti otthonában, hanem a nevelőszülői hálózatokban élő gyerekekre is gondoltunk. Két évvel ezelőtt vezettük be azt a rendszert, hogy ezek a különböző hátterű gyerekek együtt nyaralnak. Egyrészt tehát elvisszük őket szülők nélkül nyaralni, hogy a felnőttek is tudjanak pihenni, töltekezni és egy kicsit önmagukkal foglalkozni, másrészt szervezünk számukra a szülőkkel együtt is nyári táborokat.

– Mit nyújtanak ezek a táborok?

Voltunk már a Balatonon, a Mátrában, legutóbb Bogácson, a gyógyfürdőnél béreltünk házat. Ezeknek a gyerekeknek a kilencven százaléka nem volt még nyaralni, sosem járt még a Balatonnál. A bogácsi tábor egyik napján például elmentünk az egri várba, mert még nem láttak igazi várat. Ellátogattunk a Tisza-tavi Ökocentrumba is, ahol megismerkedhettek a Tisza élővilágával, és csónakázhattak is. Felejthetetlen élmény számukra ez a négy-öt nap.

Roszík Ágnes

Közösséget tudnak alkotni a táborban a teljesen eltérő hátterű gyerekek?

Nagyon érdekes – és számunkra is megdöbbentő – tapasztalat volt, amikor először vittük el nyaralni az átmeneti otthonban élő gyerekeket. Ők nyilván traumát éltek át, mert bekerültek az otthonba a családjukkal együtt, elvesztették a lakhatásukat, de mégiscsak együtt maradtak a szüleikkel. Hatalmas különbség ez a mentálisan, érzelmileg, szociális attitűdöket illetően a nevelőszülői hálózatban élő gyerekekhez képest, akik tényleg mindent elveszítettek, és a nevelőszülő személyében gyakorlatilag új szülőt kaptak. Egyfajta „ahaélmény” volt ez az átmeneti otthonban élő gyermekek számára: „Nekünk azért itt az anyukánk meg az apukánk.”

– Kérem, elevenítsen fel egy emlékezetes esetet, amely közelebb hozza olvasóinkhoz a kétféle hátterű kisgyerekeket.

– Egy alkalommal egy frissen érkezett család öt gyerekét is elvittük nyaralni. Nem volt semmijük, egy szál ingben érkeztek meg az otthonba, mi vásároltunk nekik fogkefét, tisztálkodószereket, pizsamát. Reggel, amikor indulunk a kirándulásra, jön Katika – pizsamában. Mondom neki, hogy át kéne öltözni, megyünk az erdőbe kirándulni. A kislány rám néz, és azt mondja: nem akar, mert neki ilyen szép ruhája még soha életében nem volt. Úgyhogy komoly munka volt átcserélni a pizsamáját rövidnadrágra és pólóra; de azért sikerült! Visszautalva az előbb említett különbségre: amikor a kollégáim nyaraltatják a nevelőszülő-hálózatos gyerekeket, magam is csatlakozni szoktam a nevelőkhöz. Egy alkalommal megkérdeztem a strandon a szakmai vezetőt, Karácsony Terkát, hogy mi lesz a feladatom. „Egyetlen gyerekre figyelj: Bálintra!” „Egy gyerekre? Ne viccelj már!” De csak bólogat: „Hidd el, el leszel vele foglalva.” Valóban így lett: Bálintka beszabadult a strandra, ahol még nem járt, fel-alá cikázott a vadidegen emberek között, elvette a gyerekek labdáját, rákapaszkodott egy nénire, hogy szeretne vele úszni, odament egy bácsihoz, levette a szemüvegét, mert ki akarja próbálni, mindezt a vízben. Tökéletesen lekötötte a figyelmemet és az energiáimat. Bálint a hálózatunkban nevelkedik immár három éve, nagyon szépen fejlődik, és meleg, szerető családban sikerült elhelyeznünk.

– Hogyan készülnek intézményük lakói a karácsonyra?

– Egész évben folyamatos hitoktatás folyik Lindákné János Zsuzsanna intézményi lelkészünk irányításával, de ilyenkor adventikoszorú-készítés, mézeskalácssütés is szerepel a programban. A fogyatékosok napközi klubjában – ahol szintén gyermekek és fiatalok vannak – minden pénteken kézműveskedő, alkotó napot tartunk, ilyenkor ajándékokat is készítenek a szülőknek. Velük december 22-én lesz a közös karácsonyunk. December 16-án ide, Gödöllőre jönnek el a nevelőszülők az összes nevelt és saját gyerekkel. Áhítatot tartunk, majd a karácsonyi ünnepség keretében ebédre látjuk vendégül őket, és mindenki ajándékot is kap tőlünk. A családok átmeneti otthonában lakó gyerekeket pedig „bekapcsoljuk” a szomszédban lévő idősek otthonában megszervezett úgynevezett családi napba, amelyre eljön az összes hozzátartozó: közel száz-százhúsz ember lesz ekkor az intézményben. A gyerekek betlehemest mutatnak be, verset mondanak. Ugyanezt a verses előadást vagy betlehemest december 24-én délután is előadják a gyerekek az otthonban. Délelőtt közösen földíszítik a fát, a délutáni karácsonyi áhítat után pedig sor kerül a nagy ajándékkiosztásra. Minden gyerek névre szóló, speciálisan az igényeinek és vágyainak megfelelő ajándékcsomagot kap, majd közös vacsorán vesznek részt az otthon lakói és a munkatársak.

A pénzadományokat 2024. január 7-ig várják. Adományozni két módon is lehet:
• online bankkártyás fizetéssel a Perselypenz.hu oldalon az erre a konkrét célra fenntartott felületen keresztül vagy
• banki átutalással az alábbi számlaszámra:
név: M.EV.EGYH. rendkívüli gyűjtés;
bankszámlaszám: 11707024-20478070;
IBAN: HU70 1170 7024 2047 8070 0000 0000;
SWIFT: OTPVHUHB.
Kérjük, a közleményben tüntesse fel: Karácsonyi gyűjtés 2023.

MEE diakonia szolgalatok OK

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső