Skip to main content

2024. január 13. 15:00

Nem csak a szószékről hangzik az ige

Angyal-Cseke Csaba a szolgálat sokszínű lehetőségeiről

Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Angyal-Cseke Csaba ötödéves hallgatóval elköteleződéséről, illetve a teológia művelésének és a lelkészi szolgálatnak az egymást megerősítő karakteréről is beszélgettünk.

– Miként vezetett az útja az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakára?

– Kiskorom óta templomba jártam, noha szüleim nem kötődtek az egyházhoz. A nagymamám vitt el a komáromi evangélikus gyülekezetbe. Először istentiszteletekre jártam, majd különböző gyermekcsoportokban, gyülekezeti színjátszó körökben is részt vettem. A konfirmációm után mondtam Veres József lelkész úrnak, hogy ha lehet, akkor hadd tanuljak még. Hetente beszélgettünk hitről, teológiáról. Életemnek egy későbbi mérföldköve már a Tatai Református Gimnáziumhoz köthető. Ott egyedül tanultam evangélikus hittant Franko Mátyás lelkésztől. Bár a teológia nagyon érdekelt, mégsem lelkész, hanem egyházzenével foglalkozó zenetörténész szerettem volna lenni. El is mentem egy nyílt napra a zenetudományi intézetbe. Ott jöttem rá, hogy bár ez egy nagyon szép terület, de nem ez adja meg számomra a teljességet. Ekkor elhatároztam, hogy jelentkezem a teológiára; ebben meghatározóak voltak a Menyes Gyula lelkész úrral való beszélgetéseim is.

– A teológiának mely területével foglalkozik a legszívesebben?

– A teológiai képzésünk egyik szépsége, hogy rendkívül sokféle területről tudunk alapvető tudást szerezni, s ezekben a későbbiekben tovább haladhatunk. Bár engem a teológia széleskörűen érdekel, azért idővel rá kellett jönnöm, hogy szükséges specializálódni. Így választottam a gyakorlati teológiát, azon belül pedig az istentisztelet kérdését; ezen a területen Hafenscher Károly professzor úr meghatározó tanár számomra. Ezt a területet csak úgy lehet művelni, ha komolyan vesszük a többi teológiai diszciplínát is. Nagyon színes, ezért széles látókört és sokrétű ismereteket igényel. Ezért is vagyok hálás, hogy az utóbbi években a gyakorlati teológiai tanszék demonstrátoraként is dolgozhatok.

– Ha tehát a lelkészi szolgálat mellett a teológia mint tudomány is érdekli, Luther-kabátban vagy inkább a katedrán képzeli el a jövőjét?

– A Luther-kabát arra kötelezi a lelkészt, hogy az egész élete tanítói karaktert kapjon. Számomra rendkívül fontos, hogy bármilyen területen nyilvánulok meg, azok, akik hallgatnak, valamivel többek legyenek, mint mielőtt találkoztunk. Nem általam, hanem az Isten gazdagsága által. Nem szeretnék lemondani arról, hogy a teológiával intenzíven foglalkozzak, de Isten elhívása az ige szolgálatára is kötelez. Így egy olyan „kettős életet” tudok elképzelni, amelyben mindkét szolgálati területnek helye van. Ebben az erősít meg, hogy ismerek több egyetemi oktató lelkészt is, akik a gyülekezeti szolgálat mellett aktív és mélyreható teológiai munkát folytatnak. Úgy vélem, hogy a gyülekezeti szolgálat és a teológiai munka nemcsak kiegészíti egymást, hanem kölcsönös frissességet adnak, sőt a figyelmet még jobban Isten titkai és ajándékai felé irányítják.

– Teológushallgatóként az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalának a gyakornoka. Tudományos, ismeretterjesztő cikkei jelentek már meg a Lelkipásztor evangélikus teológiai szakfolyóiratban és a Credóban, egyházunk folyóiratában, valamint tudósításai az Evangélikus Életben. Miként tekint ezekre a szolgálataira?

– Számomra ez életforma. Hálás vagyok, hogy a püspöki hivatalban Fabiny Tamás püspök úr mellett rendkívül széles egyházi tapasztalatot szerezhetek. „Semmi másról nem kell prédikálni, mint Jézus Krisztusról és a belé vetett hitről” – Luther Mártonnak ez a gondolata mindenben meghatároz. Félreértés ne essék, az igehirdetői szolgálat soha nem egysíkú, és nem is csak a szószékről hangzik. Ha tudósítást írok, akkor is az evangéliumnak egyfajta sajátos kommunikációját végzem. Ugyanez igaz az egyházi tudományos munkára is. Felismeréseinket nem zárhatjuk el mások elől, hanem szükséges azokat a megfelelő formában megosztani. Ez jelenthet ismeretterjesztést, tudományos publikációt. Így az evangéliumhirdetői és -tanítói karakter az, ami talán az egész életemet meghatározza.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. október 29. – november 5-i 88. évfolyam 43–44. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső