Skip to main content

2023. március 4. 8:00

A jó hír átadásának eszköze

Az íróasztalnál: Gerőfi Gyuláné Brebovszky Éva

Az igehirdető műhelyében című sorozatunkban lelkészekkel találkozhatnak olvasóink „háttérmunka” közben: elsősorban arról kérdezzük őket, miként készülnek a prédikációra, s eközben milyen tárgyak veszik őket körül. Gerőfi Gyuláné Brebovszky Évával, a Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközség lelkészével a lelkészi hivatalban, íróasztala mellett beszélgettünk az istentiszteletre készülés műhelytitkairól.

A jó hír átadásának eszköze. Az íróasztalnál: Gerőfi Gyuláné Brebovszky Éva

Bibliák. „Mivel az igehirdetés alapja egy adott szakasz a Szentírásból, ezért nagyon fontos, hogy megértsük a szöveget, amelynek az örömhírét a szószéken tovább szeretnénk adni. Ehhez elengedhetetlen számomra a Biblia eredeti nyelven történő olvasása” – mondja a lelkésznő. A héber és a görög nyelvű szöveg mellett a latin fordítást is el szokta olvasni, de a modern angol és német fordítások is gyakran a kezében vannak, sőt a magyar fordítások sokszínűségét is rendszeresen elemzi. „Ezek által tárul fel előttem az a gazdag háttér, amely a szöveg mögött van.”

A lelkésznő az eredeti szöveg olvasása után saját fordítást is készít az igeszakaszról, majd angol, magyar és német nyelvű kommentárokat vesz kézbe.

Jegyzetek. Hétfőn kezdi el a felkészülést a következő vasárnapi igehirdetésre. Időt hagy arra, hogy a szöveg először őt magát érintse meg. „Idődebb Hafenscher Károly [1926–2018; Deák téri lelkész harmincöt éven át – a szerk.] mondta, hogy minden igének van evangéliuma, jó híre. Ezt kell megkeresni és kibontani. A hét folyamán erre törekszem, keresem, hogy mi az, amit megoszthatok a gyülekezettel.”

A lelkésznő igehirdetését a textus-központúság jellemzi. „Biblikus teológusként a szószéken is azt keresem, hogy mit akar mondani a szöveg. Ezt próbálom a mai kontextussal összekapcsolni.” Ehhez a kortörténeti hátteret jegyzeteli, teológiai műveket olvas, valamint tanulmányozza a Lelkipásztor teológiai szakfolyóiratot és az Evangélikus Életben olvasható igehirdetést. Ezek alapján határozza meg leendő beszédének fő üzenetét. Amint ez megvan, pontokba szedett, gondolati ívet jelző, kézzel írt vázlatot készít.

A jó hír átadásának eszköze. Az íróasztalnál: Gerőfi Gyuláné Brebovszky Éva

Emberközelség. „A mártír német evangélikus teológus, Dietrich Bonhoeffer szerint a Biblia alapfogalmait le kell fordítani a mai ember nyelvére. Közel hozni, a hallgatóság számára elérhetővé tenni, a mai kor, a mai fiatalság nyelvén továbbadni a Szentírás üzenetét – lelkészként ez az elsődleges feladatunk.” A lelkésznő ezért számos irodalmi idézetet emel be igehirdetésébe, a teológiai kérdéseket érthetően igyekszik magyarázni, de egyházatyáktól származó gondolatokat is keres. „Arra törekszem, hogy legyenek szemléltetések a beszédben. Ebben a hittanosaim nagyon sokat segítenek, számos ötletet adnak.”

Felkészülését az is meghatározza, hogy a gyülekezet egyes tagjaira gondol. „Magam előtt látom a konfirmandusokat; ha van keresztelő, akkor azt a családot; a fiatal felnőtteket; a Deák téri evangélikusokat. Próbálom azt vizsgálni, hogy ha ők hallják a vasárnapi igét, akkor vajon milyen kérdéseik merülhetnek fel. Ezekre is próbálok reflektálni.” Igehirdetését végül általában szombaton írja számítógépbe a lelkésznő.

Szemkontaktus. „A szószéken állva meghatározó a szemkontaktus a gyülekezettel – fűzi tovább a gondolatot Gerőfi Gyuláné Brebovszky Éva. – Tudom, nem az a lényeg, hogy van egy kidolgozott prédikációm, sokkal inkább az, hogy miként tudok Istenhez közel lenni. Az a feladatom, hogy amit kaptam, azt valahogy átengedjem magamon keresztül. Arra törekszem, hogy eszköz legyek abban, hogy eljusson az üzenet, a jó hír a gyülekezethez.”

* * *
A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. február 5–12–i 88. évfolyam 5–6. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső