Skip to main content

2023. december 27. 8:00

A hit- és identitáserősítés szolgálatában

Kézdi Beáta főszerkesztő az Evangélikus Élet múltjáról, jelenéről és jövőjéről

Több mint kilencven éve, az indulásakor gyökeresen más világban vehették kezükbe az olvasók az EvÉletet, mint ma. Hogy ennyi évtized múltán, a közben történt tengernyi változás ellenére a lap készítői ma is rendszeresen a nyomdába küldhetik az éppen aktuális számot, az önmagában is hálaadásra indít. A kerek évfordulós esztendő lezárásához közeledve beszélgettünk az immár nyolc évfolyam óta színes magazinként megjelenő, de változatlan értékek terjesztését feladatának tartó EvÉlet főszerkesztőjével, Kézdi Beátával.

20231210 Kezdi Beata interju– Öt éve tölti be az Evangélikus Élet főszerkesztői posztját. Milyen érzés egy kilencvenéves lap örökségét továbbvinni?

– Nagy kihívás, ugyanakkor izgalmas és sokrétű feladat a mostani világi viszonyok mellett és a jelen, olykor passzív egyházi környezetben újságot készíteni. De természetesen tudom, hogy az Evangélikus Élet minden időszakának voltak felemelő és nehezebb pillanatai, kihívásai. Főszerkesztőként jó érzés látni, hogy milyen sokan szeretik és olvassák, ugyanakkor mindig elszomorít, ha az újság – és így a mi munkánk – iránt közömbösséget tapasztalok. Tény, hogy a nyomtatott sajtót sokan és sokszor temették már, mégis, hálával tölt el, hogy ma is kezünkben tarthatunk egy kéthetente megjelenő színes – igei és más elgondolkodtató, hiterősítő tartalomban gazdag – magazint

– Ha röviden kellene összefoglalnia, mit emelne ki: kiknek szól az Evangélikus Élet magazin?

– Azt szoktam mondani, hogy az evangélikus identitásunk erősítésének egyik eszköze ez az újság. Az evangélikus egyházhoz tartozva természetes, hogy „Erős vár a mi Istenünk!”-kel köszönünk, és Luther-rózsás kitűzőt hordunk. Évek óta szeretném elérni, hogy az Evangélikus Élet is legyen identitáserősítő „eszköz” a lelkészek kezében. Keresztelőkor, konfirmációkor, esketéskor adják emlékbe az ünneplő családnak, konfirmandusnak, az ifjú párnak az újság aktuális számát. Így lehetőséget adnának nemcsak az újonnan érkezőknek, hanem a régóta evangélikusoknak is arra, hogy egyrészt megismerjék egyházunk lapját, másrészt – és ez a fontosabb – hogy benne megerősítő igemagyarázatokat, lelki és szellemi útravalót találjanak, egyházunk híreit olvashassák. És bár tudom, hogy az olvasóink nagyrészt nyugdíjasok, mégis igyekszünk évek óta tartalmilag a családok, az iskolák, a fiatalok felé is fordulni. Nem véletlenül indult újra néhány éve az ifjúsági rovat. A hozzánk érkező visszajelzések alapján tudjuk, hogy a benne megjelent írásokat hittanórákon, ifjúsági istentiszteleteken is használják. A magazin aktualitásokra reagáló jegyzetei pedig a témáikat tekintve alkalmasak arra, hogy bibliaórákon is előkerüljenek.

– A kilencven év alatt többször módosult az Evangélikus Élet külleme. Az utóbbi években a magazinná alakulás volt a leglátványosabb változás.

– 2015-ben döntött úgy az egyházvezetés, hogy 2016-tól színes magazin formában jelenjen meg a lap. Addigra már alig volt nagy méretű, napilap formátumú hetilap a piacon. Jó döntés volt akkor meglépni ezt, mert a sok színes, ingergazdag újság mellett nem lehetett hagyni, hogy az egyház ügyét, az evangéliumot akkorra már korszerűtlenné vált formában hirdessük. Úgy gondolom, az egyháznak és az egyházi sajtónak is törekednie kell arra, hogy a kor kihívásainak megfeleljen, és a mondandóját modern eszközökkel, ám a változatlan értékek mentén terjessze. Munkatársaimmal –akiknek végtelenül hálás vagyok – arra törekszünk, hogy lapszámról lapszámra minél színvonalasabb tartalommal töltsük meg az oldalakat.

– Megéljük még a nyomtatott lap századik születésnapját?

– Bizakodom, de azt is látom, hogy nagyon a digitális, elektronikus lét felé tolódik a világ. Ma már minden generáció használja az internetet. Így jelen vagyunk több közösségi médiafelületen is. A jelenlegi előfizetők anyagi áldozatának köszönhetjük, hogy az Evangélikus.hu honlapon és a Kötőszó evangélikus közéleti blogon is megjelenhetünk. Azt fontosnak tartom leszögezni, hogy ez az újság mindig is kapaszkodót nyújtott – háborús és forradalmi időszakokban éppúgy, mint a történelem más viharaiban. Fontos megbecsülni minden platformot és általában az egyházi sajtó munkáját, melynek célja – a maga eszközeivel – az evangélium hirdetése és a hitünk megerősítése.

* * *

Az interjú megjelent az Evangélikus Élet magazin 2023. december 10–17-i 88. évfolyam 49–50. számában.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​​​​​​mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső