Skip to main content

2024. május 2. 7:51

A felzárkóztatás szolgálatában

Oláh Róbert az esélyteremtésről

Portrésorozatunkban az egyházunk budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Ez alkalommal Oláh Róberttel, az országos iroda diakóniai osztályának szakmai referensével beszélgetünk életútjáról, munkaköréről és a felzárkóztatásról.

A felzárkóztatás szolgálatában – Oláh Róbert az esélyteremtésről

Meghatározó szolgálatot végzett Nyíregyházán, az Evangélikus Roma Szakkollégiumban. Miként kezdte, mi ennek az előzménye?

– A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanultam gazdálkodás és menedzsment szakon. Egyetemistaként magam is tagja voltam a szakkollégiumnak. Az ottani közösség, Laborczi Géza lelkész és Deme Dóra, az akkori szakmai vezető nemcsak szakmailag támogattak, hanem szemléletük és életfelfogásuk alapvetően hatott az életemre. A diploma megszerzése után lehetőségem nyílt a szakkollégiumban dolgozni. Magam is megtapasztaltam, hogy milyen nehéz a hátrányos helyzetből kitörni, ezért létrehoztam egy mentorprogramot, hogy minél több hátrányból induló fiatalnak legyen kilátása a jobb életre.

2019 óta dolgozik a diakóniai osztályon. Mi a fő tevékenysége?

– Elsősorban a diakóniai intézmények állami és pályázati támogatásainak igénylésével és elszámolásával kapcsolatos feladatokat látom el. A munkám ezen része inkább adminisztratív jellegű, de van olyan területe is, amely nem nélkülözi a kreativitást, az innovációt. Számomra fontos a felzárkóztatás ügye, az elesettek, a társadalom peremére szorultak segítése. Úgy gondolom, az egyházaknak különösen nagy szerepük van ebben. Hogy sikeres legyen a munkánk, ahhoz szükséges a különböző területek együttműködése. Szerencsés helyzetben vagyok, mivel a dia­kónia mellett az ökumenikus és külügyi, illetve a nevelési és oktatási osztály is partner abban, hogy a hátrányos helyzetűeket támogató programok indulhassanak.

Most is zajlik ilyen?

– Igen, a leginkább aktuális programunkban a nevelési és oktatási osztállyal azon dolgozunk, hogy a méltányos és inkluzív pedagógiai szemlélet még inkább teret nyerjen a gyakorlatban. Ennek modelljét egy pályázat keretében a nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégiumban dolgoztuk ki. Tizenöt hátrányos helyzetű fiatalt vontunk be, akiknek segítettük a fejlődését. A program a kollégium egész közösségére hatással van. A fiatalok megismerik egymást, és inspirálóan hatnak egymásra. A bibliai példázat alapján Mustármagnak neveztük el ezt a kezdeményezést. Remélhetőleg a közeljövőben három másik intézményben is elindítjuk.

A Felzárkózó települések program keretében aktívan segít a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagycserkeszen is.

– Az Oltalom Szeretetszolgálat, az Evangélikus Roma Szakkollégium, a Luther Márton Evangélikus Kollégium, a helyi gyülekezet, iskola és óvoda hálózatosságára építve olyan együttműködést alakítunk ki, amely az óvodától egészen az egyetem elvégzéséig képes az evangélikus szemléletnek megfelelően támogatni a nehéz helyzetben lévőket. A cél, hogy esélyt adjunk az egészséges felnövekvéshez.

Mit jelent az ön számára, hogy evangélikus közegben tevékenykedik?

– Közel tíz éve dolgozom evangélikus intézményekben. Nagyon pozitív számomra, hogy az evangélikus egyház a társadalom lelkiismereteként felelősséget vállal olyan kérdésekben, melyek a társadalom egészséges működését szolgálják. Emellett olyan emberekkel találkozom, akik nem fentről, a pozíciójukat hangsúlyozva, hanem szemmagasságban, partnerként beszélnek velem. Ilyen a nyíregyházi lelkészem, aki mindig támogató és baráti tanácsokkal segít. Az elmúlt tíz évet folyamatként éltem meg. Ennek egyik csúcspontja a két évvel ezelőtti konfirmációm volt.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. április 7–14-i 89. évfolyam 13–14. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső