Skip to main content

2024. június 9. 8:00

A valódi szabadságról

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: A valódi szabadságról

„Jól láthatja utaimat Isten, és számontarthatja minden lépésemet.” (Jób 31,4)

„Ugye, öt verebet adnak két fillérért, de Isten egyről sem feledkezik meg közülük.” (Lk 12,6)

A tiszta lelkiismeret a hosszú élet titka – állítólag „Valaki”, akinek vagy tiszta volt a lelkiismerete, vagy a legutóbbi nagytakarításkor nem pucolta le rendesen a lelki tükrét, ezt a mondatot mondta vagy írta, és ez most már megtalálható a legnagyobb bölcsességek (közhely)gyűjteményében. Kíváncsi lennék erre az emberre. Vajon ki juttathat el a teljesen tiszta lelkiismeretre?

Nagyon faramuci ez a kereszténység, hiszen amikor hatalmas küzdelmeink árán végre úgy ítélnénk, hogy átálltunk végre a „világosság” oldalára, ott fenyeget minket mindjárt a meszelt sír, a képmutató farizeusok átka. Mikor veregethetem meg végre a vállamat?

Jób vallomása valami egészen felszabadító gondolatot hordoz ezzel kapcsolatban: nem biztos, hogy a lelkiismeret tisztasága az önvizsgálat alapján kimondott felszabadító ítéletünk önmagunkról, hanem lehet, hogy csak ennyi: Istenem, te látsz engem gyengeségeimmel és küzdelmeimmel. Tessék, nyitott könyv vagyok számodra, beleláthatsz a lapjaimba. Láthatod utamat, minden lépésemet. Nincs titkom előtted. És ha nincs titkom előtted, és bízhatok jó szándékú, hol dorgáló, hol bátorító, hol még akár engem is veled együtt megdicsőítő szeretetedben, akkor mi dolgom van még a lelkiismeret önvádjával szemben? Éljük át ennek a fantasztikus könnyűségét!

Drága Atyám!
Hálás szívvel gondolok minden pillanatra, amikor tékozló fiadként, lányodként hozzád futottam.
Köszönöm ennek a gyermekségnek a könnyűségét, amikor atyai karoddal átöleltél, és újra érezhettem az atyai ház illatát ruhádon.
Köszönöm, hogy biztos lehetek benne, hogy bárhonnan is érkezem, te ott vagy a kapuban, és már futsz is elém.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.