Skip to main content

2024. március 31. 7:58

Ismerjük fel a Megváltót!

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

napi ige 2024 03 31 husvet emmaus fabiny tamas„A sötétséget világossággá változtatom előttük, a göröngyös utat egyenessé.” (Ézs 42,16b)

„[Jézus] vette a kenyeret, megáldotta, megtörte és nekik adta. Ekkor megnyílt a szemük, és felismerték […].” (Lk 24,30–31)

Emmausba göröngyös volt az út, visszafelé sima és egyenes. A hatvanfutamnyi távolság tizenkét kilométernek felel meg. Kora délután indultak.

– Te, Kleopás, miért van ilyen szürkület fényes nappal? – kérdezte társát az egyik vándor.

– Tudod jól, három napja szinte semmit sem aludtunk, csak emésztettük magunkat a történtek miatt – válaszolt Kleopás. Majd bosszankodva hozzátette: – Ezeknek az asszonyoknak is most kellett összevissza beszélniük!

Így botorkáltak a göröngyös úton. Talán a harmadik futamnál tartottak, amikor bosszúságukra egy ismeretlen szegődött melléjük. Kérdéseire ímmel-ámmal azért válaszolgattak, de jobban örültek volna, ha az illető előremegy vagy lemarad. Aztán mégis figyelni kezdtek, mert már nemcsak Mózesről és a prófétákról beszélt, hanem mintha a szívükbe rejtett Názáreti sorsát mutatta volna be.

– Micsoda? Hogy így teljesült volna be az Írás? – kérdezte az egyikük.

Mintha már nem is lett volna olyan göröngyös ez az út. Emmausban már kifejezetten kérték, hogy maradjon velük, hiszen már leszállt az este. Vagy éppen hogy most támadt a hajnal? Az asztal körül, ahogy látták, miként töri meg a kenyeret, leesett az álluk. Megnyílt a szemük. Hiába marasztalták, egyszer csak eltűnt. Nekik sem volt maradásuk. Azonnal visszaindultak Jeruzsálem felé, immár nyílegyenes úton.

Urunk, köszönjük a te húsvéti csodáidat.
Hogy a göröngyös út egyenessé válik, a sötétet pedig ragyogó fény oszlatja szét.
Köszönjük, hogy kételyeinkben és botladozásaink során társunkul szegődsz.
A legnagyobb csodád az, hogy az úrvacsorában önmagadat adod nekünk.
Immár nemcsak hallunk és látunk téged, hanem átélhetjük, hogy szánkban nevednek – és testednek, vérednek – jó íze van.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.