Skip to main content

2024. március 17. 8:00

Minden áldás Istentől érkezik

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Minden áldás Istentől érkezik

„Mert vizet árasztok a szomjas földre, patakokat a száraz tájra. Kiárasztom lelkemet utódaidra, áldásomat sarjadékaidra.” (Ézs 44,3)

„Jézus […] így kiáltott: Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék!” (Jn 7,38)

„Szomjas a föld, és alig-alig él. / Add már, Uram, az esőt!” – énekli Kovács Kati egyik nagyszerű dalában. Van, amikor pontosan úgy érzünk, ahogyan az énekesnő énekel. Olyan indulat, olyan elkeseredés, hiányérzet van bennünk. Jogosan? Vagy csak türelmetlenek vagyunk, csak éppen olyan élethelyzetben vagyunk, hogy semmi nem jó? Ha meleg van, az a baj, ha hideg van, az a baj, ha esik az eső, az a baj. Ha nincs eső, az nagyon nagy baj. Valami valakinek mindig hiányzik. Ami az egyikünknek csodával határos, az a másikunknak szinte tragédia.

Énekelhetnénk úgy is: Add már, Uram, az áldást! Mi csak várjuk és várjuk, mégsem jön. Sokszor úgy érzem, talán előbb lelki szemeket is kell hozzá kérnünk, hiszen elmegyünk az áldások mellett. Aztán később ráébredünk, hogy elszalasztottuk megragadni, és akkor már késő. Az is lehet, hogy észre sem vettük, milyen nagy adomány volt az, ami mellett elmentünk, és csak legyintettünk egyet. Mint az árvízben, a tetőn rekedt ember, aki esdekel az Úrnak, hogy mentse meg. Az Úr pedig hiába küld három csónakot is, hogy megmentse, valami egészen mást várna tőle.

Talán magunknak sem tudjuk megmagyarázni, mit várunk az Istentől. Pedig már számtalanszor bebizonyította, hogy minden jó, minden áldás tőle érkezik. Jézus pedig a kiáradó szeretet lelki szomjúságunkra. Éljünk vele!

Urunk, kérünk, láttasd meg velünk sok nehéz, türelmetlen pillanatunkban is, hogy az életünk tele van a te áldásaiddal, csak észre kell vennünk őket.
Add, hogy ne csak boldogságunkban, hanem elkeseredett helyzetekben is tőled várjuk a segítséget.
Kérünk, hadd lássuk meg Jézus Krisztus Urunk személyében mindent átfogó szereteted ajándékát.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.