Skip to main content

2024. február 11. 8:00

Jézus élete diadalmaskodott a halál felett

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

napi ige 2024 02 11 00

„És lelkem köztetek marad! Ne féljetek!” (Hag 2,5)

„A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (Jn 16,33b)

„Ezen a világon nyomorúságotok van…” – valószínűleg nem ezt akarták hallani az első tanítványok, és talán mi is mást reméltünk, de Mesterünk őszintén tisztázta a dolgot: nem mentesülhetünk minden bajtól. „Üldöztetést szenvedtek”, „szorongattatásban van részetek” – így is fordítják szavait. Mintha azt mondaná: mindig van valami, ami bekerít, szorít, félelmet, testi-lelki fájdalmat akar okozni. Jézus soha nem hagyott apró betűs megjegyzéseket a vele kötött szövetségben, nyíltan szól a nehézségekről is. És ez az őszinteség hétköznapi józansággal ajándékoz meg minket.

„[D]e bízzatok: én legyőztem a világot” – a folytatás hallatán együtt lélegzünk fel a régiekkel. Míg előző kijelentése jelen idejű, hisz a mindennapiságot akarja érzékeltetni, ez utóbbi esetében múlt időben fogalmaz: győzelme már megelőzte az aktuális nyomorúságot. Sőt a régi görög nyelv perfektumát használja, amely mindig befejezettséget, bizonyosságot közöl. Egészen biztos a győzelme, még a folyamatban lévő szenvedések felett is. Mert élete diadalmaskodott a halál felett, igazsága az istentelenség felett, kegyelme a bűn átka felett, irgalma a gyarlóságunk felett. Vigasztalásának ereje győzni fog a szenvedés okozta gyengeségen, jelenléte békesség a baljós körülmények nyugtalansága felett – ezen a napon is.

Köszönöm, Istenem, hogy Dávid fohászát életre kelted bennem is:
Uram, oltalmam és váram vagy, benned bízom.
Ragaszkodik hozzád lelkem, mert te mentesz meg.
Tudom, ha kiáltok, meghallgatsz, és velem vagy a nyomorúságban is.
Hiszem, hogy kiragadsz a bajokból, és megdicsőítesz.
Hiszem, hogy gyönyörködhetek szabadításodban.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.