Skip to main content

2024. február 4. 7:59

Függőségeink hálójában

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Függőségeink hálójában

„Közel van, aki igazságot szolgáltat nekem. Ki mer perbe szállni velem?!” (Ézs 50,8a–b)

„[Jézus] így szólt hozzá: Asszony, hol vannak a vádlóid? Senki sem ítélt el téged? Ő így felelt: Senki, Uram. Jézus pedig ezt mondta neki: Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!” (Jn 8,10–11)

Sokféle függést ismerünk a játékszenvedélytől az alkoholizmuson át a hatalmi mámorig, függőségeink sorában mégis elég ritkán említjük meg az igazsággal való kapcsolatunkat. Pedig ha valamire, erre végképp rá van utalva minden ember, és csak kivételes esetben látunk példát arra, hogy az önmaga és az igazság közötti kapcsolatot valaki ne a legszorosabban értelmezze. Míg René Descartes azt feltételezte a józan észről, hogy az az, ami a világon a legigazságosabban van elosztva, mert mindenki azt hiszi, neki jutott belőle elég, és még az egyéb téren telhetetlen emberek sem szoktak többet kívánni maguknak a meglévőnél, addig a saját igazságunkkal való kapcsolat terén általában nem vagyunk ilyen megengedők.

Ha nem azt gondolnánk, hogy igazságunk nagyobb vagy megalapozottabb a többiekénél, és hogy származásunknál, neveltetésünknél, kiválóságaink vagy munkánk révén nem mi vagyunk elhívva a képviselőjéül, akkor elmaradnának a viták, nem lobbantak volna máglyák mindenfelé, nem volna miből engednünk a békesség kedvéért, és nem volna értelme annak sem, hogy sompolyogva elkövessünk mindent igazságunk érvényesítése érdekében. Egészen kivételes élmény néha megszabadulni az emberiség eme ősi kényszerétől, ahogy az lehetett a Jézussal beszélgető asszonynak is, aki megigazulva távozhatott a helyszínről.

Hálával gondolunk ajándékaidra, Urunk.
Add, hogy legyen szemünk, szívünk és erőnk különbséget tenni saját igazságunk homálya és a tőled áradó igazság fénye között és elfogadni a tiedet a miénk erőltetése helyett.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.