Skip to main content

2024. január 28. 8:00

Velünk az Isten

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Velünk az Isten

„Eljön minden nép, amelyet alkottál, leborulnak előtted, Uram, és tiszteletet adnak nevednek.” (Zsolt 86,9)

„Hallottam, hogy egy hatalmas hang szól a trón felől: Íme, Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga Isten lesz velük.” (Jel 21,3)

A sátorozás Isten népe számára a pusztai vándorlás emlékét idézi. A lombsátrak ünnepén, a sátoros ünnepen Isten népe arra emlékezik, hogy a pusztai vándorlás során a mindenható Isten vezette választott népét. Együtt lakott, együtt sátorozott vele a pusztában. Amikor Isten szövetséget kötött Izrael fiaival, elrendelte, hogy készítsék el a szövetség sátrat, hogy mindig velük lehessen.

Nem tudom megmutatni, hol van Isten, de olyan helyet se tudok mondani, ahol ő ne lenne ott. Isten mindig mindenhol jelen van, mégis úgy döntött, hogy látható módon is közösséget vállal választott népével. A vándorló nép életében a szövetség sátra, majd később a helyhez kötött jeruzsálemi kőtemplom azt üzente: megtalálható vagyok, itt vagyok veletek.

Evangéliuma elején János azt írja: „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét…” (Jn 1,14) A görögben egészen pontosan azt írja: „közöttünk sátorozott”. Ő – az isteni vándor, aki leszállt a mennyből, hogy velünk úton legyen, és emlékeztessen isteni eredetünkre – velünk van.

Uram, te mindig úton vagy.
Nem maradsz állva.
Nincs maradásod.
A szabadság felé vándorolsz.
Erre az útra hívtál el egykor engem is.
Velem azonban az történt útközben, hogy letelepedtem, berendezkedtem.
Az határoz meg, ahhoz ragaszkodom, ami körülvesz.
Ez pedig megfoszt a szabadságtól.
Uram, veled vándorolni jó. Tudom.
Add nekem az útra kelés készségét.
Szólíts újra, hogy kövesselek téged.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.