Skip to main content

2024. január 21. 8:00

Erőt meríteni a szenvedésből

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Erőt meríteni a szenvedésből

„Ha a jót elfogadtuk Istentől, a rosszat is el kell fogadnunk.” (Jób 2,10b)

„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott.” (Róm 8,28)

Legutóbb egy nyári vasárnapon találkoztam Jób történetével egy hatalmas református templom hűvös falai között. A szabadság napjaiban nagyon furcsa volt: miért pont most gondoljunk a szenvedésre, miért most tegyük fel a miérteket? Más volt a hangulat, majd a prédikáció mégis magával tudott vinni a történet mélyére.

Életünk nyári napjain, az egészség, a siker, a családi harmónia napos pillanataiban szeretnénk megfeledkezni arról, hogy az életnek van az a másik oldala. A miértre a napos pillanatokban nem szoktunk rákérdezni, a sötétben annál inkább. Még a törékenység gondolatát is elkergetjük, nehogy ettől történjen meg a baj. Ma a legnehezebb elfogadni, hogy bár sok mindennek urai vagyunk, saját sorsunknak nem. Bármikor összetörhet a biztonság, a terv, az életút. Nagyobb erőknek vagyunk kiszolgáltatva, és ha megtörténik a baj, okokat és felelősöket keresünk: dohányzott, sok volt a stressz, nem hitt – bármi, csak legyen oka. Pedig van, amikor megmagyarázhatatlan a miért, csak ott a szenvedés. Mit kezdünk vele? Átformál, fáj, rossz? Biztosan. Megkeserít, ellopja a személyiségem lényegét, hitemet vesztem? Nem biztos.

A szenvedés önmagában nem érték, a hozzá való viszonyulás lehet az. Példák előttem azok az emberek, akik képesek voltak emelt fővel, hittel elfogadni a rosszat.

Uram, ahogy Jézus szólított meg téged azon a magányos éjszakán, én is arra kérlek, hogy ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár.
Mert keserű félelemmel veszem a kezembe, és nem vagyok elég erős, hogy kiigyam.
Tartsd távol, amíg lehet, tőlem és azoktól is, akiket féltek.
De mégsem adhatok neked én tanácsot.
Ezért sorsom Jézus szavaival rád bízom: „…ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te.”
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.