Skip to main content

2024. január 14. 8:01

A megélhető csodáról

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: A megélhető csodáról (Kép: Andrei Rublev: Jézus megkeresztelése)

„Ezt mondja az Úr: Tartsátok meg a törvényt, cselekedjetek igazságosan, mert hamarosan eljön szabadításom, és nyilvánvalóvá lesz igazságom.” (Ézs 56,1)

„János azonban megpróbálta visszatartani őt [Jézust]: Nekem volna szükségem arra, hogy megkeresztelj, és te jössz hozzám? Jézus ezt válaszolta: Engedj most, mert így illik minden igazságot betöltenünk. Akkor engedett neki.” (Mt 3,14–15)

A karácsonyi ovis ünnepségen ott ülök büszkén a szülőseregben, apró széksorokban. Valahol középen ülök, összehúzom magamat, nehogy kitakarjam a szülőtársak elől a csemetéjüket, de azért jól lássak, és megörökítsem az eseményt. Kezünkben telefon, videózzuk a csemetét. Nem kell egyesével kiállniuk a verssel, nincsen nagy nyomás a piciken. Körtánc, körjáték, népi mondóka. Felszabadító, hogy nem kell egyedül, hogy nem kell nagyobbnak mutatni magát, mint aki, csak részt veszünk benne, ebben a nagy egészben. Olyan szépen csinálják ezt az óvodapedagógusok az utóbbi időben. Nem tudom visszatartani a könnyeimet. Ajándékot is kapok, hozza boldogan, és ez a pillanat csak a miénk. Felszabadító. Hálás vagyok az óvó néniknek, hogy megajándékoznak ezzel a csodával háromszor, három ovis éve már.

Megérkezett közénk a Messiás. Jézusra már mindenki nagyon várt. Minden szem Jánosra szegeződik, ő pedig Jézusra figyel, és Jézus biccent, igen, ennek most így kell lennie. Jézus alámerül, és bekapcsolódik a hagyományba, részt vesz a közösség életében. János pedig megcsinálja vele is a rítust. Isten cselekszik vele, és ő tesz valamit az Istennel. Találkoznak. János enged Jézusnak. Majd azt látjuk, hogy kinyílt az ég is. Isten megmutatkozik, meg is szólal. Néha, ha engedünk neki, velünk is tehet csodát.

Jézusom, hogy te velem is akarsz valamit együtt?
Éppen velem?
Hát nem is tudom.
Felfoghatatlan, hogy én is kellek neked.
Nem is gondoltam, hogy ott lehetek, amikor megtörténik ez a csodád.
Olyan jó előtted állni, Uram!
Hálás vagyok, hogy itt lehetek veled.
El nem tudom mondani, milyen felemelő, hogy tanúja lehetek annak, ahogy megjelensz itt is, ott is.
Hála neked!
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
A Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.