Skip to main content

2024. január 7. 8:00

A belső szabadságról

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: A belső szabadságról

„Ne féljetek! Álljatok helyt, és meglátjátok, hogyan szabadít meg benneteket ma az Úr!” (2Móz 14,13a)

„Pál pedig így válaszolt: Kérem az Istentől, hogy előbb vagy utóbb nemcsak te, hanem azok is, akik ma hallgatnak engem, olyanná legyenek, amilyen én is vagyok e bilincsek nélkül.” (ApCsel 26,29)

Ha van hitünk, az a gyakorlatban azt (is) jelenti, hogy a kedvező feltételeket, megfelelő körülményeket, támogatást, elismerést – tehát mindazt, ami a helytálláshoz kell – nem(csak) kívülről kapjuk, hanem belül, magunkban hordjuk. Így lehet helytállni a hiányzó feltételek, kedvezőtlen körülmények között vagy támogatás, elismerés nélkül. És így lehet bilincsbe verve is szabad valaki, ráadásul leginkább azokkal ellentétben szabad, akik sorsa felett rendelkeznek. Így állhatott Pál apostol bilincsben is szabadon Agrippa előtt. Így léphetett ki cellája ajtaján Dietrich Bonhoeffer a szabad ember méltóságával, mint „várából a földesúr”. Így élhette meg Keken András egyszemélyes gyülekezetként 1950 nagypéntekét a börtönben önmagának prédikálva: „Boldog voltam, s szabad!” Elsőként, vagyis e szabadság szerzőjeként így állhatott a megalázott, megkötözött názáreti Jézus a nagytanács, a főpap és Pilátus előtt.

Éld át ma is és életed minden napján ezt a Jézus által előtted is feltárt belső szabadságot!

Uram!
Kérlek, segíts felfedeznem és megélnem azt a belső szabadságot, amellyel egyedül te ajándékozhatsz és ajándékozol meg engem.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.