Skip to main content

2023. december 24. 8:00

Örömüzenet

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Örömüzenet

„Bár még sötétség borítja a földet, sűrű homály a nemzeteket, de fölötted ott ragyog az Úr, dicsősége meglátszik rajtad.” (Ézs 60,2)

„Miután elmentek tőlük az angyalok a mennybe, a pásztorok így szóltak egymáshoz: Menjünk el Betlehembe, és nézzük meg azt, ami ott történt, amit az Úr tudtunkra adott.” (Lk 2,15)

Csend van, csak a tábortűz ropogását hallani. Pislákol a tűz, a hold és a csillagok fénylenek az égen. Olyan, mint az eddigi éjszakák, semmivel sem különb. A pásztorok talán sejthették, hogy valami rejtőzik az éjszakában, de amikor hatalmas fényesség lett, és megjelent az Úr angyala, félelem vett erőt rajtuk. Önmagában is csoda volt ez az életükben, de amit utána hallottak, attól földbe gyökerezett a lábuk. Mégis, miután elment ez az égi tünemény, rögtön útra akartak kelni.

Miért? Mert ez a hír megmozgat, ez után az üzenet után nem lehet úgy maradni, ahogy eddig voltunk. Nem lehet azt, mondani: „Ej, ráérünk arra még!” Vagy mintha mi se történt volna, folytatjuk, amit addig csináltunk. Nem lehet ugyanúgy élni tovább. A pásztorok egyértelmű jelet kaptak. Nekik a gyermek volt a jel. Aki, bár ugyanolyan újszülött volt, mint bármely másik gyermek, aki külsejében mindenben ugyanolyan, mégis más volt, hiszen ő Isten Fia. Azonnal látniuk kellett, azonnal tisztelegniük kellett előtte, rögvest követniük kellett őt. Hiszen benne volt minden reménységük. Benne van mindenki reménysége. Szegénynek született, nem volt sok mindene, ahogyan a pásztoroknak sem. Mi pedig tudjuk, még ha sok mindenünk van is ezen a világon, hogy a legértékesebb ajándék Jézus Krisztus számunkra.

Mindenható Istenünk!
Köszönjük mérhetetlen kegyelmedet, amellyel ránk tekintettél, felforgattad régi életünket, és új jövőt, új reménységet kínáltál nekünk Jézus Krisztusban.
Nyisd ki szemünket, hogy meglássuk ennek az ajándéknak minden áldását, és úgy vezessük életünket, hogy örök életet nyerhessünk a te szent Fiad által.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.