Skip to main content

2023. december 17. 8:00

Isten döntése a kegyelem

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Isten döntése a kegyelem

„Nem ember az Isten, hogy hazudnék, nem embernek fia, hogy bármit megbánna.” (4Móz 23,19a)

Pál írja: „Isten a tanúm, hogy beszédünk nálatok nem volt »igen« és »nem«. Mert az Isten Fia, Krisztus Jézus, akit közöttetek hirdettünk, én magam, Szilvánusz és Timóteus, nem lett »igen«-né is meg »nem«-mé is, hanem az »igen« valósult meg őbenne.” (2Kor 1,18–19)

Bátorító ebben a hazugságokkal, csalással teli világban, hogy az Úr nem hazudik, kijelentései igazak. Minden, amit ígért, az Úr Jézusban beteljesedett. Amit már ott az Éden-kertben, az ősevangéliumban és a próféták által kijelentett, az meg is történt. Ezért készülhetünk karácsony ünnepére, mert Isten elküldte Fiát, hogy megmentsen minket. Az Úr mindent elmondott előre, hogy amikor eljön Jézus, felismerjék, hogy róla szólnak az írások.

Isten döntött az ember, az emberiség megmentése mellett. Az első emberpár vétkezett az Úr ellen. Ő mégis készített utat, hogy mi megtalálhassuk őt. Ez az út maga Jézus, akin keresztül a mennyei Atyához mehetünk. Bár Jézus születésnapjára készülünk, tudjuk, hogy ő felnőve elvégezte küldetését, halála és feltámadása által utat nyitott a mennybe. Isten azon ígéretei is igazak, hogy Jézusért Isten gyermekei lehetünk, és részünk lehet az örök életben. Csodálatosan kifejezi ezt az egyik karácsonyi gyermekének: „Karácsonyi harangok, vígan harangozzatok karácsony napján! / Hadd tudják meg mindenütt, Jézus Krisztus földre jött, megszületett! / Azért jött, hogy megmentsen, bűneimet elvegye, úgy szeretett!”

Ő tegye örömtelivé készülésünket, ünnepünket, hogy valóban Jézus legyen az ünnepelt, karácsonyunk középpontja!

Áldunk és magasztalunk, Urunk!
Köszönjük, hogy te nem változol, és igazak ígéreteid.
Hálát adunk a csodáért, hogy emberré lettél értünk.
Köszönjük, hogy mindent elvégeztél a mi megmentésünkért.
Urunk, munkálj bennünk benned bízó hitet!
Segíts meg minket, hogy minden körülmény között ráálljunk szavadra, és higgyünk neked.
Kérünk, te tedd áldottá karácsonyi készülésünket, ünnepünket.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.