Skip to main content

2023. december 3. 8:00

Két világ határán

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Rembrandt Harmenszoon van Rijn: Simeon a templomban (1699 körül)

„Megvigasztalja még az Úr a Siont…” (Zak 1,17b)

„[Simeon] várta Izráel vigasztalását, és a Szentlélek volt rajta.” (Lk 2,25b)

Simeon igazi adventi ember: két világ határán, annak feszültségében él. Tudott az ígéretekről, és várta a megvalósulásukat. Emberi összefüggésben is feszültséggel teli időszak az, amikor ígéretünket kell megvalósítani. Az agg Simeon története valószínűleg azért került be Lukács evangéliumának elejére, hogy jelezze minden idők tanítványi közösségének: a Krisztusban megvalósult ígéretek ellenére hozzátartozik a hithez az ígéretek teljes megvalósulásának várása.

Simeon adventi ember, mert a hallott ige és a látható valóság feszültségében élt. Ahol mások csupán szokásos emberi, vallási rítusokat láttak, ott ő megérthette Isten megváltó művét. Felfedezte a mélységet a felszín alatt. Ez a dimenzió is hozzátartozik a hit valóságához. Felszínes világunkban a hit mélysége segít eligazodni. A hit csak akkor kerüli el a valóságot figyelmen kívül hagyó rajongást, ha a Szentlélek segítségével hidat tud verni a hallott ige és a látható valóság között. Ez a Lélek vezetése nélkül rendkívül veszélyes vállalkozás.

Simeon adventi ember, mert felismerte saját léte, hite határait. Ha végiggondoljuk az egész történetet: a nagy várakozó nem retten meg attól, hogy véget ér életének ideje, hanem a nagy találkozás előszobája lesz a felismerés, hogy békében indul. A hit az atyai házig vezet bennünket.

Köszönöm, Uram, hogy te nem ígérgetsz, hanem ígérsz, és az egész üdvösségtörténet annak bizonyossága, hogy te megbízható Isten vagy.
Adj nekünk türelmet, éleslátást!
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.