Skip to main content

2023. október 13. 10:06

Őket küldi!

Elkezdődött a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció

158 önkéntes csapat 77 településen 152 projektet teljesít az idei 72 óra kompromisszum nélkül keretében. Az önkéntes akció országos megnyitóját október 12-én délután tartották Nyíregyházán, a Szent Imre katolikus iskolában.  Az esemény idei közös mottója: „Itt vagyok, engem küldj” (Ézs 6,8)

72 óra kompromisszum nélkül

A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával megvalósuló háromnapos önkéntes akció célje, hogy népszerűsítse az önkéntes munkát a fiatalok körében. A résztvevők többek között olyan feladatokat kapnak, mellyel településeiken és a régióban a közösségért, az idősekért, a fogyatékkal élőkért tesznek. Így például ruhát, tanszert, tartós élelmiszert gyűjtenek; közösségi tereket alakítanak ki és tesznek rendbe, kerteket gondoznak, sérült gyerekeknek szerveznek sportdélutánt, elhagyott sírokat tisztítanak meg.

Az országos megnyitón a házigazda Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI intézményvezetője, Tormássiné Kapitány Ágotha köszöntötte a megjelenteket. „Merjünk adni, merjünk és tudjunk együtt segíteni, kompromisszumok nélkül! Egymás kezét fogva még többek vagyunk. Nem egyedül kell tennünk a jót.” – zárta gondolatait.

72 óra kompromisszum nélkül országos megnyitó

A szervező történelmi keresztény egyházak képviseletében Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereszténység része a másokért való lét, az áldozat. Ferenc pápa budapesti látogatását felidézve úgy fogalmazott: „Amit csak te tudsz megtenni ebben a világban, azt meg kell tenned, mert anélkül a világ szegényebb lesz.”

Szabó Tamás, a nyíregyházi egyházmegye pasztorális helynöke köszöntőjében úgy fogalmazott: sokan nem jó eszközt választanak a világ javítására, s arra kérte a jelenlévőket, hogy ne bombával, tankkal, fegyverrel harcoljanak, hanem a jó erejével. „Jó tudni, hogy ebben a régióban is sokan vannak olyan fiatalok, akik áldássá válnak a következő napokban” – emelte ki a köszöntőben a Magyar Görögkatolikus Egyház képviselője.

Dr. Király Klaudia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkárság titkárságvezetője a fiataloknak azt javasolta, ne tekintsék a program végével lezártnak a munkát, osszák meg élményeiket azokkal, akik nem voltak jelen, hogy következő évben már ők is csatlakozzanak.

72 óra kompromisszum nélkül országos megnyitó

Bozorády András, a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye esperes-helyettese a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében a kezdeményezés erényeiről szólva úgy fogalmazott: a krisztusi igazságot lehet benne megmutatni, Isten irgalmas szívére pedig nagy szükség van a világban.

Dr. Gaál Sándor nyíregyházi református esperes a Magyarországi Református Egyház részéről a nemrég Nobel-díjat kapott magyar tudósokat ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, akik mindketten megalkuvásmentesen folytatták munkájukat fiatal koruktól kezdve. Hozzátette, ez a példa legyen a következő napokban a fiatalok előtt, és mutassák meg azt mindenkinek, hiszen leginkább ez hasonlít a megváltáshoz, ami a keresztyén lét alapja.

Nagy Szabina, Nyíregyháza önkormányzati képviselője arra bátorította a fiatalokat, hogy tapasztalják meg, mit ad számukra személyesen az önkéntesség, és adják át az utókornak ezt az élményt. Czopf Ágnes, az akció országos főkoordinátora köszönetét fejezte ki azért, hogy az önkéntesek igent mondtak a hívásra és a következő három napban szeretnék jobbá tenni a világot.

A beszédek között az iskola tehetséges diákjai léptek fel, zongora, gitár, fuvola darabokkal, népdalokkal, valamint verssel. Az ünnepélyes megnyitót követően az első projekt is elindult, az iskolában található Méltóság Mezején a diákok tulipánt ültettek. A programot táncház zárta.

72 óra kompromisszum nélkül országos megnyitó

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső