Skip to main content

2023. szeptember 26. 10:19

„Már nem gyerekként tekintenek ránk a templomban”

Fiatalok a konfirmációról és az EKOT-ról

Az evangélikus konfirmandusok szeptemberi országos találkozóján (EKOT) néhány fiatalt kérdeztünk a konfirmációjukon átélt élményeikről vagy előzetes várakozásaikról, illetve a találkozó hangulatáról. Végül egy „szenior” konfirmált evangélikus testvérünk is vallott hitéről és arról, hogy milyen érzés megélni unokái konfirmációját.

fiatalok az evangélikus konfirmandusok országos találkozóján

Lázárné Skorka Katalin lelkész Mezőberényből egész kis csapattal érkezett. A megszólított négy fiatal mindegyike tavaly konfirmált.

Levente (14): Jó élmény volt a konfirmáció és az érzés, hogy tagja vagyunk egy közösségnek. Egyenrangúak lettünk a többi felnőtt, konfirmált evangélikus gyülekezeti taggal.

Gergő (13): Nekem kiteljesedést jelentett, hogy együtt tanulhattunk. A konfirmációmkor keresztelt a lelkésznő, az úrvacsoravétel előtt nagyon izgultam.

Ági (14): Nekem egy ígéret betartása volt, hogy konfirmálok. Egy berényi papnak tettem az ígéretet, Fejér Sándornak, aki családi barátunk volt. [A Mezőberény II. Kerületi Evangélikus Egyházközség nyugalmazott lelkésze 2022-ben hunyt el. – A szerk.] A felkészülés során sokat nevettünk, és maga a konfirmációi vizsga is jó élmény, a mamám is ott volt. Persze izgultam előtte, hogy tudni fogom-e a szöveget. A mai nap tömény, de olyan, amit a gyerekek szívesen hallgatnak meg, még a kicsik is. Jó a közös éneklés és hogy tudunk egymással a konfirmációnkról is beszélgetni. Szeretek evangélikus lenni. Mezőberényben mindig sokan vannak a templomban, és most már én is bátrabban megyek. Nem úgy fognak rám nézni, hogy „eljött egy kisgyerek”, hanem tudják, hogy konfirmáltunk.

Hanga (13): Nekem is egyszerre történt a keresztelésem és a konfirmációm. Hitben telt az egész felkészülési folyamat. Jó volt, hogy sokat énekeltünk, játszottunk, beszélgettünk, megismerkedtünk egymással. Sokkal könnyebb volt a tanulási része, mint ahogy előre gondoltam. A mai nap azért tetszik, mert felszabadultak vagyunk, jók az előadók, sok a szabad program is, de mégis van struktúrája.

fiatalok az evangélikus konfirmandusok országos találkozóján

Gréti (13) a zuglói gyülekezethez tartozik: Tavaly konfirmáltam. Szüleim és nagyszüleim – egy kivételével – mind evangélikusok. Nagyon sok családtagom eljött, aki csak tudott, még olyanok is, akik nem evangélikusok vagy nem hívők. Nagyon örültek, mert tudták, milyen fontos ez nekem. Tamásy Tamás lelkész úr készített fel. A tanulás nem okozott gondot, mert nem volt nehéz, logikus volt, és érdekelt is. Igazából még nem is tudom átérezni, hogy felnőtt tagja lettem az egyháznak, hogy bármikor úrvacsorát vehetek. De tudom, hogy ennek nagy jelentősége van. Jó ma itt lenni, látom, hogy másoknak is fontos ez az esemény. Aki csak ezután fog konfirmálni, azt azzal bátorítanám, hogy nem kell egyáltalán izgulni! Én is nagyon-nagyon izgultam, szinte remegtem, de nem kell, mert minden sikerülni fog.

Mátyás (14) Bükről jött: Augusztus végén konfirmáltam. Nálunk nem pünkösdkor van a konfirmáció, hanem nyár végén, mert ilyenkor a felkészülés mellett nem kellett az iskolán is stresszelni. Öten voltunk összesen a csoportban. Jókat lehetett beszélgetni, például a Tízparancsolatnál kaptunk szerepeket, egy-egy embert kellett megszemélyesítenünk. Az ő nevében kellett elmondanunk, hogy mit gondol az adott parancsolatról. Más, fiataloknak szóló rendezvényekre is elmegyek, eddig több Szélrózsán is ott voltam. Az elsőkre még nem emlékszem, mert nagyon kicsi voltam, de a bükire és a gyulaira már igen. Jó volt ott is átélni, hogy milyen sokan vagyunk. Biztos, hogy nagyon jó emlékeket fogok elvinni erről a mai napról is.

Dani két éve konfirmált Bobán: A konfirmációm után, ami nagyon jó élmény volt, izgalommal töltött el, hogy mi következik ezután. Ami a vizsgát illeti: élveztem a játékos felkészülést, amit Németh Kitti lelkészünk szervezett számunkra. Ez azért volt jó módszer, mert így otthon már nem is kellett készülnöm a vizsgára, mindent fejből tudtam. Állami gimnáziumba járok, ezért nekem különösen is fontos minden, az egyházunk vagy az egyházközségem által szervezett rendezvény. Feltöltődés, hogy itt ismét olyan emberekkel lehetek körülvéve, akik olyanok, mint én: evangélikusok.

Benkő tavaly konfirmált a békéscsaba-jaminai gyülekezetben: Én is vártam, hogy jöhessek Budapestre, Nagy Zoltán lelkész úr hozott el. Tudtam, hogy lesznek itt olyan ismerősök, akikkel már voltam konfistáborban, és hogy ezernél több fiatal lesz itt. Nagyon szeretem a zenét, az éneklést, magam is zenélek, zarándokénekeket játszunk. Itt is sok ilyen ének volt, újakat is tanulhattam. A kedvencem a „Csak benned…” kezdetű.

fiatalok az evangélikus konfirmandusok országos találkozóján

 Villő és Zorka Szentendréről érkezett az EKOT-ra, mindketten jövőre fognak konfirmálni.

Villő: Édesapám a szentendrei lelkész, ő fog felkészíteni minket. Számomra természetes, hogy evangélikus vagyok. Az istentiszteleten nagyon szeretem az ifjúsági énekeket. Jó volt ilyen nagy közösségben együtt énekelni. Több Szélrózsán jártam már, szeretem, mikor ugyanabból az okból gyűlünk össze. Egy imádság sokszor segít nekem, szorult helyzetekben is, jó, hogy van kire támaszkodni. Kétszer jártam már Fóton, a kántorképzőben, és szoktunk énekelni a Rosa Lutheri együttesben Zorkával.

Zorka: Nagyon várom a konfirmációt, kicsit izgulok is. A családom nagyon régóta evangélikus, ebbe a hitbe születtem bele. A zene áll hozzám legközelebb, itt is nagyon jó volt az együtt éneklés, nagy felszabadulásérzést jelentett. Csodálatos, hogy ugyanazt az Istent dicsérjük, és együtt, ugyanazt érezzük. Isten gyermeke vagyok, hozzá tartozom, és ez nagy csoda nekem.

fiatalok az evangélikus konfirmandusok országos találkozóján

Börönte Márta lelkésznő hozott magával egy urat, aki ma is meghatottan emlékezik vissza évtizedekkel ezelőtti konfirmációjára:

Benkő János nyugdíjas trombitaművész: Hatvanegy évvel ezelőtt konfirmáltam Soltvadkerten Sikter András esperes úrnál. Negyvenketten voltunk a konfirmanduscsoportunkban! Sajnos sokan elmentek már, csak az egyharmada él egykori társaimnak. Az én időmben olyan nevelést kaptunk, hogy teljesen természetes volt: amint betöltöttük a tizenkét éves kort, mentünk konfirmálni, hozzátartozott az élet menetéhez. Idén a nagyobbik lányom két kislánya konfirmált Börönte Márta lelkésznőnél a rákosszentmihály–sashalmi gyülekezetben. Egyébként itt lakunk Rákoskeresztúron, az itteni egyházközséghez tartozunk, de a rákosszentmihályi és a Deák téri templomot is látogatjuk, utóbbiban csodálatos zenei koncertek vannak. Ez azért is fontos számomra, mert a Honvéd Művészegyüttes szimfonikus zenekarában dolgoztam harminc éven keresztül, onnan mentem nyugdíjba. Boldog vagyok, hogy látom itt ezt a sok konfirmandus fiatalt. Mindennap olvasom az Útmutatót. Kedves igém, ami egész életemen át elkísér, így szól: „Ne félj, csak higgy!” [Mk 5,36] Ez a legfontosabb az életben, a hit! De konfirmációi igém is velem van a szívemben [Jel 2,10]: „Légy hű mindhalálig, és néked adom az élet koronáját.”

EKOT 2023 miniszteriumi tamogatoi logo

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső