Skip to main content

2024. február 21. 8:08

Folytatódik a Márta Mozgalom

Segítő akciók az evangélikus iskolákban

Az ebben a tanévben kísérleti jelleggel elindult mozgalom második szakaszában immáron tizenöt oktatási intézmény adott hírt olyan segítő akcióról, ami a Márta Mozgalom profiljába illeszthető. A szám örömteli, az óvatos kezdésből bővülő továbblépés lett, általános és középiskoláinkhoz már a kollégiumok is csatlakoztak a híradásban.

marta mozgalom epszti

Íme hát a hírek az adventi-karácsonyi időszakban szervezett akciókról, amikor természetesen amúgy is adja magát a segítés és mások fele fordulás gesztusa. Noha a Márta Mozgalom célja éppen az, hogy ez ne csak karácsony körül történjen meg, ettől még az ünnepnek elengedhetetlen részei a karácsonyi gyűjtések, akciók. Még ha minden évben ugyanaz is a menet a cipősdoboz-akciókkal vagy csokigyűjtéssel, akkor is meg kell szervezni, össze kell fogni, meg kell valósítani és el kell juttatni valakinek. Magától nem történik meg. A mozgalomba illeszthető érdekesség, ahogy az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium mindezt úgy oldotta meg, hogy a határon túli testvériskolájukkal közösen gyűjtöttek, ami természetesen további szervezést, odafigyelést jelent. Hasonló közös akcióban vettek részt a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola tanulói Szőlősgyörökön, akik a fenntartó gyülekezettel közösen készítették és juttatták el a régió településeibe az ajándékokat. A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola közössége pedig a helyi református óvodával összefogva kapcsolódott be a gyűjtésbe.

A mozgalom célja, hogy az egyházi oktatási intézmény JELEN legyen saját régiójában, így váljon üzenethordozóvá. Ez valósul meg minden olyan akcióban, amikor az iskola vagy kollégium diákjai találkoznak a körülöttük élő nehezebb sorsokkal és életekkel. Ha máshogy nem, a gyűjtések megszervezése, az adományok eljuttatása vagy ajándékok készítése során. A Luther Márton Evangélikus Kollégium Nyíregyházán nem csak nagyszabású gyűjtést szervezett, hanem az eljuttatásban is nagy létszámban és személyes jelenléttel vettek részt a diákok. A Roszík Mihály Evangélikus Általános Iskola csatlakozott a helyi kezdeményezéshez, amellyel Albertirsa rászoruló lakóit tudta támogatni, ráadásul az iskolán belüli gyűjtés a szülőket is megmozgatta. A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium a békéscsabai középiskolákat összefogó rendezvény keretén belül indított gyűjtést, és juttatta el az adományokat számos irányba, beleértve a városon belüli segítést. Személyes jelenlét valósul meg olyankor is, amikor az iskola színjátszócsoportja, zenészei vagy egy-egy évfolyam rászánja az időt, hogy ne csak a saját iskolájának a programkínálatát gazdagítsa előadással, fellépéssel, hanem másokat is. Olyan csoportokat, embereket, akik nem tudnak elmenni csak úgy egy érdekes előadásra. Az iskola üzenethordozóvá válik akkor is, amikor a helyi evangélikus intézmény lakóihoz megy el műsorral, de akkor is üzenethordozó, amikor a városi idősek otthonába látogatnak el. Csak egy példa a sok közül: a Deák Téri Evangélikus Gimnázium diákjai a Dévai Fogadóban, az ukrajnai menekülteknek énekeltek Budapesten.

Miért Márta? Mert Márta magát Jézust fogadta be; akkor és ott segített neki, amikor és ahol szüksége volt rá; magát nem kímélve tett azért, hogy a segítség valóban segítség legyen. És még? Mert bár ez „csak” segítés, az odafordulás és segítés mégis elengedhetetlen a jézusi úton.

Márta Mozgalom

A jelenlét megvalósítása mellett a Márta Mozgalom célja az is, hogy konkrét évfolyam- vagy osztályszinten történjen meg az akció, a találkozás, ne csak a teljes iskola bevonásával. Ezt valósította meg Szarvason a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, amikor a helyi jelenlét egy különleges formáját választotta. A 2.a osztály úgy döntött, hogy nem csak kapni szeretne apró meglepetéseket, hanem adni is, méghozzá a város lakóinak. Így indult egy osztálynyi angyalsereg titkos küldetésre, és rejtette el az ajándékait városszerte. Sopronban az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium 9.a osztályközössége szintén úgy döntött, hogy egymás megajándékozása helyett azokat ajándékozzák meg alapítványokon keresztül, akiknek nem természetes, hogy kapnak ajándékokat. Sőt, a teljes ádventi vásár bevételét rászoruló családoknak juttatták el. Hasonlóan egy osztály személyes ügyévé vált az odafordulás Marcaltőn, ahol a Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda 6. osztályosai kapták a megbízást, hogy a helyi Karitásszal közös gyűjtést szervezzék meg és bonyolítsák le.

A Márta Mozgalom része, hogy az odafordulás nem csak egyszeri, pillanatnyi adomány, hanem az anyagiak mellett az időnket is odaszánjuk. Minden fellépés, minden szervezés, minden eljuttatás egyben idő adományozása is, azonban néhány iskola különösen is sok időt szánt a programjaikra. Sopronban a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium licistái rajzokat készítettek és kereteztettek be a régióban működő pszichiátriai intézet díszítéséhez, a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és AMI tanulói két hónapon át készítettek kézműves tárgyakat a pécsi koraszülött osztálynak, Szarvason pedig a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai az Újtemplomi gyülekezetnek segítettek díszítéssel, gyerekprogramok tartásával.

Két iskolában a találkozás és odafordulás egyben érzékenyítést is hozott: Győrben a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 3. évfolyama testi és értelmi fogyatékkal élő iskolásokhoz vitte el a műsorukat; Szombathelyen pedig a Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy-egy osztálya többalkalmas, ún. participációs együttléten vett részt siket, fogyatékkal élő vagy hajléktalan emberekkel az evangélikus egyház Andorka Eszter Programjának támogatásával.

Jelenlét, odafordulás, lemondás, ötletes segítés, érzékenyítés tizenöt evangélikus iskolában, kollégiumban – ezt jelenti a Márta Mozgalom, erről tudtunk hírt adni. A híradással pedig már el is kezdődött a tavaszi szakasz, húsvétig várjuk az újabb híreket!

A tizenöt intézmény akcióiról készült táblázat itt olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső