Skip to main content

2023. október 10. 10:18

Elindul a Márta mozgalom az evangélikus iskolákban

Az idei tanévben, az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet (EPSZTI) bábáskodásával indul el a Márta mozgalom, melynek célja, hogy az evangélikus iskolákban már futó karitatív szolgálatokat keretbe foglalja, strukturálja, megerősítse és jó példával, jó gyakorlatokkal járjon elöl mind a társintézmények, mind az egész társadalom előtt.

marta mozgalom

Az EPSZTI előzetes felméréséből kiderült, hogy az evangélikus iskolák már eddig is számos jó gyakorlatot végeznek. Tűzifagyűjtés időseknek, karácsonyi vásár szegénységben élő családok javára, élelemgyűjtés rászorulóknak, kórházi látogatás és plüssállatgyűjtés a gyerekosztályra, önkéntes munka a gyülekezetben, karitatív hét a diákönkormányzat szervezésében, hajléktalanszállóban segítés – mind már megvalósult akciók.

A mozgalom megálmodói vallják, hogy az egyházi jellegből adódóan természetessé kell, hogy váljon a saját régió és környezet felé való aktív segítői odafordulás. Ez a legtöbb iskolában így is működik, fontos azonban, hogy a szeretetszolgálat ne csak egy lelkes osztályfőnökön, egy odaadó iskolalelkészen vagy egy magát nem kímélő iskolavezetőn múljon, és a segítő akciók ne csak egyszeri alkalmak legyenek, leginkább karácsony körül. Ezért a mozgalom felelősei, az oktatási osztály munkatársai nem csak észreveszik és támogatják ezt a fajta kifelé forduló segítői hozzáállást, hanem szeretnék strukturálni, keretezni és láthatóvá tenni.

A végső cél tehát az evangélikus iskolák egyháziasságának megmutatása, megélése, a diákok ezirányú érzékenyítése, külön figyelmet fordítva arra, hogy mindez az iskola közvetlen környezetében történjen. Így válik az egyházi intézmény üzenethordozóvá – a jézusi üzenet hordozójává, a bibliai Márta gondoskodó, Jézust kiszolgáló alakjának segítségül hívásával – egyszerre kifelé és befelé. 

A mozgalom indulásáról tájékoztatást kaptak az intézményvezetők, a helyettesek, az iskolalelkészek valamint a szeptemberi DÖK-találkozón a patronáló tanárok együtt a diákképviselőkkel. A megvalósuló akciókról az iskolák a saját honlapjukon illetve a közösségi médiában adnak hírt, negyedévente pedig a Márta mozgalomért felelős munkatársak összefoglalót készítenek, amely az Evangélikus nevelés médiafelületein jelenik meg.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső