Skip to main content

2022. szeptember 28. 12:47

Evangélikusnak lenni kaland

A szórványlét missziói esélyeivel is foglalkozott az EPOT

Körökbe rendezte a székeket és a jelen lévőket az evangélikus presbiterek országos találkozója (EPOT) Látni, látszani, láttatni… − szórványlétünk missziói esélyei, gyülekezeteink jövőképe című szekciójának két előadója, Pongráczné Győri Boglárka győrsági és Szabó B. András pestújhelyi lelkész. Az interakciónak is teret adó, közösen válaszokat kereső előadás nagyjából kétszázhetven az egyházáért, gyülekezetéért tenni vágyó evangélikust és számos inspiráló, a jövő egyházát is lát(tat)ni engedő gyülekezeti jó példát gyűjtött össze.

220924 EPOT 5 szekcio Szabo B Andras es Pongraczne Gyori Boglarka foto Pete Dora 1

A földrajzi helyzet meghatározó egy gyülekezet életében, és ehhez meg kell tanulni alkalmazkodni – hangsúlyozta rögtön az alkalom elején Győri Boglárka, aki őszintén vallott korábbi szolgálati helyük kihívásairól (a Somogy–Zalai Egyházmegyében sokat kellett utazniuk a szórványhelyzetben lévő községek miatt) és az új, kisebb szolgálati hely örömeiről. Kiemelte, hogy az önismeret, vagyis az egyén – a lelkész, a presbiter, a gyülekezeti tag – saját határainak és lehetőségeinek ismerete kulcsfontosságú a gyülekezet építésében. Csak így lehet reális célokat kitűzni és közös erővel megvalósítani.

220924 EPOT 5 szekcio Szabo B Andras es Pongraczne Gyori Boglarka foto Pete Dora 3

Szabó B. András egy osztrák teológus, Wilhelm Dantine forradalmi gondolatait helyezte a hallgatóság szívére. „A protestáns lét Közép-Európában kaland” – állította az 1981-ben elhunyt professzor, a magyarországiénál még inkább hányatott sorsú evangélikus egyház híve. Az újító gondolkodó a hitben megélt szabadság lehetőségét hangsúlyozta, amely nagy fokú felszabadulásélménnyel ajándékozhatja meg a gyülekezeteket. Nézete szerint ez kívülről is látszik, és vonzóvá teszi az egyházat.

220924 EPOT 5 szekcio Szabo B Andras es Pongraczne Gyori Boglarka foto Pete Dora 2

Az előadók a színes szekcióbeszélgetés során több lelkészt is megszólaltattak; ezzel láthatóan az volt a céljuk, hogy a jelenlevők minél többféle gyülekezeti modellből meríthessenek inspirációt. Habár több kisebb gyülekezet is szót kapott, a nagyvárosiak, így a budapestiek mégis kissé felülreprezentáltak voltak a megszólalók között.

E helyütt a teljesség igénye nélkül csak néhány bemutatkozást emelünk ki. Gabnai Sándor balatonfüredi lelkész a „home office-osok” [a legszigorúbb karantán idején a nagyvárosokból a balatoni nyaralójukba húzódók – a szerk.] gyülekezeti tagságának sajátos hatásait, vagyis a járvány okozta váratlan meglepetéseket és az azokhoz való alkalmazkodás lehetőségeit tárta a hallgatóság elé. Beszámolt az örömteli tényről, hogy nagyon megnőtt a keresztelők és esketések száma az idei (és a tavalyi) évben. Hogy azonban később mi fog ebből „látszani”, az még kérdéses.

Többek között az ökumenikus együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet Kollerné Loós Zsuzsanna, a szentgotthárdi evangélikus gyülekezet lelkésze. Szerinte a közhiedelemmel ellentétben az evangélikus láthatóságot korántsem csökkentik az ilyen alkalmak. A kőszegi evangélikus gyülekezet lelkésze, Baranyay Csaba a férfikörök áldásos hatásairól számolt be, és a vasárnapi istentiszteletek családhívogató kreatív lehetőségei közül említett néhányat.

A háromszáz adag székelykáposzta és a kétezer darab palacsinta, a vecsési káposztafesztiválon való részvétel már hagyomány a helyi evangélikus gyülekezet életében, és kifejezetten a külsősök megszólítását, vagyis a „látszani” célt szolgálja – osztotta meg a hallgatósággal Heinemann Ildikó. Az ízletes étkek mellé a Vecsernye gospelkórus még modern egyházi zenét is kínál. A lelkésznő a társadalmi hasznot hozó gyülekezeti megmozdulások fontosságára hívta fel a figyelmet: az elsősorban helyi evangélikusok alapította Sátor Egyesület egyik projektjeként működő Sátor Suli tanoda tavasszal Ukrajnából menekült gyerekeket oktatott, most roma fiatalok felzárkóztatása a céljuk.

Mindeközben Debrecenben szombatonként kötényszépségversenyt tartanak a lelkes evangélikus ételosztó gyülekezeti tagok, a rászorulók ellátását azon a napon ugyanis kétszázötven adag melegétel megfőzésével és kiosztásával a helyi gyülekezet végzi.

A résztvevők megláthatták az alkalmon, hogy Jézus egyháza tettekkel épül, és nagyon sok mindent tehet ki-ki a maga gyülekezetében az egyház épüléséért, a látható evangélikusságért.

220924 EPOT 5 szekcio Szabo B Andras es Pongraczne Gyori Boglarka foto Pete Dora 4

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső