Skip to main content

2024. február 17. 9:00

Olvasott üzenetek

Időt nem adhatunk, de a hangunkat igen – hangzó anyagok a Luther Kiadótól

#olvasnimeno; #olvasnijo; #olvasaskihivas; #olvassvelem; #olvasas nepszerusites – csak néhány hashtag, azaz címke, melyek a közösségi média felületein rendre elém kerülnek. Nem egy ilyen könyves csoportnak vagy „olvasó influenszernek” magam is követője vagyok. Zömmel fiatalok a posztolók, akik azt vallják: van, ami örök érték, amit a felgyorsult világban nem temetett maga alá a „fast fashion” – az eldobható divattermékek – vagy a szórakoztató tartalmak sosem látott bősége.

20240128 Olvasott uzenet Foto Balla Maria

Az olvasás kapaszkodó, biztonságos otthon a léleknek, irányfény a sötétben, s a látszat ellenére cseppet sem (mindig) magányos tevékenység. Megosztható az élmény, élhetünk kritikával, ajánlhatunk, csereberélhetünk, és barátságokat is köthetünk a könyveknek köszönhetően.

Pár éve többségünk még az éjjeliszekrényén, valamelyik asztalon, polcon vagy a szoba sarkában tornyozta fel az olvasásra váró köteteket. Napjainkban egyre többen térünk át az e-könyvolvasókra, amelyek ugyan megfosztanak a könyvillat és -lapozgatás örömétől, cserébe azonban bárhová magunkkal vihetünk egy egész kis könyvtárat. Egy szó, mint száz: évről évre növekvő „bűntudattal” vegyes vággyal nézem én is a könyvkupacaimat a nappaliban és a digitális olvasókönyvemben. Mert sajnos van itt egy kis bökkenő: van valami, amiből sosincs elegendő. Az idő.

„Egy ideális világban mindig van időd olvasni. A valóság azonban más. Időt nem adhatunk, de a hangunkat igen. Történeteket, könyvrészleteket, cikkeket olvasunk fel nektek – tartsatok velünk!”

2023 októbere óta ebben a nagy, közös időtlenségben kívánunk segíteni jelenlegi és leendő olvasóinknak. Élve a technika lehetőségeivel, a Luther Kiadó létrehozta az Olvasott üzenetet, a kiadó hangzó csatornáját. Hétről hétre a kiadónknál megjelent kötetekből vagy a szerkesztőségünkben készülő lapokból olvasunk fel önöknek könyvrészleteket, cikkeket. Célunk, hogy közelebb vigyük kiadványainkat, egészen személyes formában – hangos felolvasással –, abban bízva, hogy az ízelítők kedvet csinálnak majd az értékes irodalmi művek, folyóiratok megvásárlásához.

Időt nem adhatunk, de szerkesztőkként kiválasztunk egy-egy érdekes részletet, aktuális cikket, amelynek hallgatása – szándékaink szerint főzés, utazás, kutyasétáltatás közben – önmagában is kellemes öt-tíz-tizenöt percet szerez önöknek. Nem kell hozzá nagy technikai háttér: elég egy okostelefon, tablet vagy laptop és az internet. Az Olvasott üzenet elérhető a Spotify és a YouTube felületein, ahol már indulhat is a közös kulturális utazás.

A kínálat hetente új résszel bővül. Hallhatják benne a rádióban elhangzó Evangélikus félórát és az Evangélikus Információs Szolgálat újságíró, szerkesztő munkatársainak hangját. Hisszük: így is építhetjük a közösséget a Luther Kiadó olvasói és munkatársai között. Mert van valami, ami ismeretlenül is közös bennünk: az – esetünkben az evangélikus keresztény hit talaján álló – értékeket hordozó könyvek szeretete.

Zárómondataink – hiszen a realitásokat is szeretnénk megosztani önök-kel – mindig így szólnak: „A szerkesztés, könyvkiadás, hangfelvétel-készítés sok időt igényel, és sok költséggel jár. Támogasd szolgálatunkat folyóirataink (Evangélikus Élet, Lelkipásztor, Credo) előfizetésével, könyveink megvásárlásával vagy a csatorna külön támogatásával! Hálásan köszönjük!”

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. január 28. – február 4-i 89. évfolyam 03–04. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​​mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.