Skip to main content

2023. december 30. 9:00

Humorral, testbeszéddel, személyesen

Az íróasztalnál ülve: Jakab Béla

Az igehirdető műhelyében című sorozatunkban lelkészekkel találkozhatnak olvasóink „háttérmunka” közben: elsősorban arról kérdezzük őket, miként készülnek a prédikációra, s eközben milyen tárgyak veszik őket körül. Jakab Bélával, az Óbudai Evangélikus Egyházközség lelkészével a lelkészi hivatalban beszélgettünk az istentiszteletre készülés műhelytitkairól.

20231202 Jakab Bela foto Kalocsai Richard

Forgatókönyv. „A világjárvány óta három lépésben készülök az istentiszteletre. Az első lépés az, hogy megírom gyülekezetünk Heti Hírmondó című újságjának igei üzenetét. Ehhez az adott vasárnap négy igéjét már tanulmányozom, abból választok egyet. Mivel az istentiszteleteket élőben is közvetítjük, ezért a kántor, a videós, a kivetítésben szolgáló és a lelkész »közös kottából« dolgozik. Előre meg kell szerkeszteni minden istentiszteleti rendet. Szokásommá vált, hogy nem kijelöléssel másolom, hanem gépeléssel írom le az egész istentisztelet menetét. Így az istentiszteleten elhangzó legrövidebb imádság és zsoltár is sokkal személyesebbé válik számomra” – árulja el a korábban Gyulán, tíz éve azonban már Óbudán szolgáló lelkész.

Könyvek. Jakab Béla íróasztalát alkotói rend jellemzi. Mint mondja, felkészüléséhez számos könyvből merít inspirációt, ezek közül a Prőhle-féle és az új Agendák megkerülhetetlenek, valamint gyakran tanulmányoz különböző bibliafordításokat is a jövőre immár harminc éve szolgáló lelkész. Asztalán most Simon Tamás László Újszövetség-fordítása látható. „Ezt lányomtól [Pápicsné Jakab Johanna Júlia lelkész – a szerk.] kaptam, kiváló fordítás.”

A többi könyvről érdeklődve megtudjuk: „A fény felé című áhítatoskönyv napi olvasása is a felkészülésem része, de gyakran olvasom az Igehirdetési előkészítők tárának (IHLET) heti összeállítását is az Evangélikus Hittudományi Egyetem honlapján. Továbbá használom az adott munkaévre vonatkozó gyülekezeti munkaprogramot. Utóbbi időben a Koldusok vagyunk című kiadványból is [Beszélgetőkönyv az evangélikus lelkiségről; Németh Zoltán kötete, 2023 – a szerk.] számos ötletet merítek.”

Ajándéktárgyak. „A Luther Márton Play mobil-figura állandó tartozéka az asztalomnak” – mondja Jakab Béla mosolyogva. Tovább kalauzolva több fényképről is szót ejt. Az egyiken a grönlandi evangélikusok csoportját láthatjuk, míg a másik egy nemrégen keresztelt kislány fotója, ezzel a család ajándékozta meg a lelkészt. De igés lapok is helyet kaptak az íróasztalon.

„A záró bibliaórán mindenki írhatott a másiknak egy áldást. Én is kaptam egyet, ez azóta itt van előttem – mutat rá Jakab Béla az egyik lapra, majd egy megtérő imádságra hívja fel a figyelmet. – Ezt az interneten találtam. Fontosnak érzem, hogy nap mint nap szembesüljek az üzenetével. De itt van a Luther Kiadó könyvesboltjában vásárolt igés lapom is. »Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt!« [JerSir 2,9b] Ennek az igének az üzenete nemcsak az életemre, hanem az igehirdetéseimre is hatással van.”

20231202 Jakab Bela foto Kalocsai Richard 2

Kereszt. Az íróasztal fölött nagy méretű, egyedi megmunkálású keresztet láthatunk. „Az udvaron állt egy cseresznyefa, ami egy hatalmas viharban megsérült. A törzséből készültek az itt és a gyülekezeti teremben elhelyezett keresztek. Ebben a keresztben az értem lehajoló Krisztus szimbólumát látom.”

Jakab Béla elárulja, hogy igehirdetésre készülve meghatározó számára az imádság. „Az igével foglalkozás, a sekrestyében imádkozás, a Szentlélek segítségül hívása csodákra képes. Olyan, mintha egy vákuum keletkezne, és az imádság által az ige megnyílna és magába szippantana” – vallja.

Igehirdetéseinek szövegét a számítógépén leírja, de a szószéken szabadon beszél. „Prédikációim személyesek, időnként gesztikulálással és humorral is színesítve. Ezek fontos eszközök, amelyek segítenek közelebb vinni az igehirdetés üzenetét a hallgatókhoz. Emellett nagy hangsúlyt fektetek egy-egy textus kortörténeti ismertetésére, kontextusba helyezésére is.”

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. október 15–22-i 88. évfolyam 41–42. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​​​mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.