Skip to main content

2023. augusztus 15. 13:00

Épített kövek az élő köveknek

Bruckner Beáta az örök üzenet továbbadásáról

Portrésorozatunkban az egyházunk budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Ez alkalommal Bruckner Beátával, az ökumenikus és külügyi osztály projektreferensével, a Déli Evangélikus Egyházkerület hivatalvezetőjével beszélgetünk. Szóba került az ide vezető útja éppúgy, mint a munka és a szolgálat közötti különbség.

20230815 bruckner beata magyari marton

– Az üzleti világból került az országos irodába. Miként vezetett ide az útja?

– Apai és anyai ágon is német ajkú soproni családból származom. Ezek a gyökerek nagyon meghatározóak a számomra. Nagyszüleim poncichterek [soproni német ajkú szőlősgazdák, bortermelők – a szerk.] voltak, velük még németül beszéltünk, soproni dialektusban. Először én is ezt sajátítottam el. Huszonhét évig fogászati területen dolgoztam. Ez idő alatt egy osztrák–német cég magyarországi leányvállalatát indítottam el, és azt vezettem. Az üzlet egyre nagyobb lett, átalakult, svéd, amerikai, majd cseh, lengyel érdekeltségekhez került. Idővel úgy éreztem, hogy megérett az idő a változásra. Olyan helyet kerestem, amely nem az üzleti életről szól. A váltás 2018-ban történt meg az életemben. Ekkor találkoztam volt konfirmáló lelkészem fiával, Krámer György irodaigazgatóval. Már az országos irodába belépve úgy éreztem, hogy hazataláltam.

– Egyházunk külügyi kapcsolataival foglalkozik. Mi pontosan a projektreferens feladata?

– Kezdetben a Bajorországi Evangélikus Egyház 2020-ra tervezett, azonban sajnos a koronavírus-világjárvány miatt elmaradt többoldalú konzultációjának megszervezésében vettem részt, és azóta is a bajor kapcsolatokkal foglalkozom. Ezek a projektek gyülekezeti részvétellel, bajor támogatással, nagyon sok esetben a Magyarországi Evangélikus Egyház által nyújtott, illetve állami hozzájárulással valósulnak meg. Az építkezések folyamatának a teljes körű kísérése is a feladatom. Így a pályázat benyújtása, az engedélyeztetések, a pályázat követése, a projekt elszámolása és lezárása is hozzám tartozik. Ha építkezésre, pályáztatásra gondolunk, akkor elsőre a nehézségek juthatnak az eszünkbe, viszont óriási segítség, hogy kiváló szakemberekkel, cégekkel, gyülekezetekkel és lelkészekkel szolgálunk együtt egyházunk építésén.

– Az említett építkezések eredményeként régi épületek megújulhattak, és újakkal is gazdagodott egyházunk. Melyek a legutóbbi projektek?

– Kiemelném a piliscsabai templomépítést, a pápai és a penci templom felújítását, a szolnoki adapterház építését. Ezeken túl számos gyülekezeti terem épült vagy újult meg az utóbbi időben. Ezek közül kettő is Budapesten: Pestújhelyen a Sándy Gyula által tervezett templom mellé új gyülekezeti terem épülhetett, míg Angyalföldön a 21. századnak megfelelő körülmények fogadják a különböző rendezvényekre érkező híveket. Az évek során néhány diakóniai projektben is részt vehettem, ezáltal megismerhettem egyházunk diakóniai szolgálatát is.

– Mindezek mellett a Déli Egyházkerület Püspöki Hivatalának vezetője is.

– Kondor Péter püspök felkérésére 2022 januárjától vagyok a püspöki hivatal munkatársa. Megtiszteltetésnek és nagyon szép szolgálatnak tartom ezt a feladatkört. Nagyon sokat kapok és tanulok itt. A feladatom magában foglalja az ügyintézést, a hivatal kézben tartását, a naprakészséget. Ezáltal a külügyi kapcsolatokon túl egyházunk napi életébe is belelátok. Igyekszem a legjobb tudásom szerint támogatni és segíteni Kondor Péter püspök úr szolgálatát és az egyházkerület működését.

– Sokrétű munkaköréről elmondhatjuk, hogy épülő kövekkel is szolgál az élő köveknek. Mit jelent önnek ez az „építkezés”?

– Az egyházunkban meglévő szellemiség és lelkiség nagyon fontos számomra. Evangélikusként önmagunkat és másokat építő örökséget kaptunk, ezáltal az örök üzenet, a jézusi szeretet megélői és továbbvivői lehetünk. Ezért jelent a munkám elsősorban szolgálatot. Ebben erősítenek meg a székházunkban tartott hétfő reggeli áhítatok is, valamint az is, hogy a munkatársi csapatunkról elmondható: testvéri közösség. Tudom, hogy egy közös célt szolgálunk, és egy irányba tartunk.

 

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. július 9–16-i 88. évfolyam 27–28. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.