Skip to main content

2022. december 3. 14:30

Alázattal készülve, aktualitást keresve

A belső szobában: Zsednai Józsefné

Az igehirdető műhelyében című sorozatunkban lelkészekkel találkozhatnak olvasóink „háttérmunka” közben: elsősorban arról kérdezzük őket, miként készülnek a prédikációra, s eközben milyen tárgyak veszik őket körül. Dr. Zsednai Józsefnét, a Várpalotai Evangélikus Egyházközség lelkészét a belső szobájában kérdeztük istentiszteletre készülésének műhelytitkairól.

Zsednai Jozsefne Eva foto Magyari Marton

Belső szoba és Biblia. „Ez a kisasztal a személyes igeolvasásomnak a helye. Itt kezdődik minden napom, és itt kezdek felkészülni a vasárnapi igehirdetésre is” – árulja el a lelkésznő. Az asztal és az elé helyezett szék nem véletlenül alacsony: „Ha idejövök, akkor leveszem a cipőmet, gyertyát gyújtok, és a kisszékre ülve meghajlok az igeolvasáshoz.”

Itt mindig nyitva áll a Biblia. Belelapozva kiderül, hogy szinte minden oldalán található aláhúzás, oldalszéli bejegyzés. „Ez az édesanyám Bibliája volt. Megjelölte a napi bibliaolvasás során számára sokatmondó igéket vagy azokat, amelyek családi történésekhez kapcsolódtak, így például a teológuséveim búcsú-igehirdetésének a textusát. A személyes igeolvasáshoz mindig ezt a Bibliát használom.”

Festmények és fényképek. A „belső szoba” csendjében figyelmesek leszünk a falakon látható festményekre és családi fényképekre. „Huszonkét évig szolgáltam a györkönyi és a bikácsi gyülekezetben. Az ottani templomokról készült festmények és fotók erre az időszakra, az ottani közösségekre emlékeztetnek. A szolgálati tapasztalat, az ott átélt istenélmények fontosak a számomra. A szegedi templom képei teológuskoromból származnak, amikor néhány hétig ott helyettesítettem. A képek igazi jelentőségét nem is a gyülekezethez fűződő kapcsolat adja, sokkal inkább az akkor ott szolgáló lelkész immár csaknem négy évtizedes, máig tartó mentori, lelkigondozói kísérő szerepe, barátsága. Aztán ott van még a Jézus nevét formázó faragott kereszt, mely a felnevelő debreceni gyülekezet ajándéka. Képekben meg nem jeleníthető, de meghatározó élményem a várpalotai és a tési gyülekezet tagjaitól kapott támogatói imaháttér, aminek korábban nem tapasztalt mélysége nagyon megerősítő” – fejti ki Zsednai Józsefné.

A családi fotókra mutatva elárulja: „Négy gyermekem és három unokám fényképe hálára és örömre indít, másrészt ébren tartja a felelősségérzetet, hogy az ő korosztályuk számára is érthetővé, befogadhatóvá kell érlelődnie az igehirdetésnek.”

Zsednai Jozsefne Eva foto Magyari Marton

Számítógép. A lelkésznő felkészülésének másik helyszíne a dolgozószoba, ahol a számítógépén kommentárokat, igehirdetéseket olvas, sőt ha szükségét érzi, akkor a textust feldolgozó hangzó igehirdetéseket is keres és hallgat.

Az evangéliumi történetekkel kapcsolatban fontosnak tartja, hogy az apró mozzanatokra is felhívja a figyelmet. „A kulcsszavak többletjelentését keresve a görög szöveget is gyakran megnézem. Kincsek vannak benne!” Igeolvasás közben ceruzás jegyzeteket szokott készíteni. Azt is megtudjuk, hogy nemcsak az egyházi esztendő üzenetéhez igazítja a prédikációinak irányát, hanem az életünket meghatározó aktualitásokra is felhívja a figyelmet, valamint szereti gondolatébresztő kérdésekkel is „megmozgatni” a gyülekezetet.

Asztalok. „A parókia épülete az ebédlőasztalnál a legvilágosabb. Ebben a természetes fényben olvasom a Lelkipásztort [evangélikus teológiai szakfolyóirat – a szerk.], a könyvben elérhető kommentárokat. Közben sorra telnek a jegyzetlapok, és világossá válik az üzenet tartalma, szerkezete.”

A lelkésznő a dolgozószobában, egy külön asztalon kézzel írja le az igehirdetéseit. Ezek a kéziratok az eddigi szolgálatának éveiből mind megvannak, ám vallja, hogy „a szószéken válik véglegessé a szöveg.” Majd hozzáteszi: „Mivel az igehirdetés befejező szavai a szószéken jobban formálódhatnak, mint a kezdőmondat, ezért az első mondatom kötöttebb, mint az utolsó. Arra törekszem, hogy figyelemfelkeltő gondolattal kezdjem a prédikációt. Így már ebből megérezhetik a jelenlévők, hogy nem »középkori beszédet« fognak hallani, hanem olyan üzenetet, ami kapcsolatban van velünk és a jelenünkkel, rólunk és nekünk szól.”

* * *

Az írás eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2022. október 23–30–i 87. évfolyam 41–44. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.