Skip to main content

2024. április 19. 8:57

Rangos német delegáció az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában

Az állam és az egyház kapcsolatáról is szó esett a tárgyaláson

Magas szintű német delegáció járt az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában dr. Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartományi miniszterelnöke vezetésével. A CDU-s politikust egy államtitkára és számos szakértője kísérte el. A tárgyaláson egyebek mellett szóba került az állam és az egyház kapcsolata és az evangélikusság nemzetközi kapcsolatrendszere is.

20240419 nemet delegacio az eszaki egyhazkerulet puspoki hivatalaban foto Balla Maria

Mint arról dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Facebook-oldalán beszámolt, a reformáció emlékéve kapcsán 2017-ben Budapesten és Wittenbergben is volt már alkalma találkozni Reiner Haseloff miniszterelnökkel, akinek a működési területén található számos Luther-város, így a reformáció bölcsője, Wittenberg is.

A tárgyaláson részt vett dr. Hafenscher Károly, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora, a zsinat lelkészi elnöke és Barbara Lötzsch, a budavári német gyülekezet lelkésze, aki korábban Lipcsében szolgált. Prőhle Gergely országos felügyelő hivatalos külföldi útja miatt nem lehetett jelen, de egy személyes hangú levéllel és egy Habsburg Ottó életéről szóló könyvvel ő is köszöntötte a miniszterelnököt. A tárgyaláson szóba jött az állam és az egyház kapcsolata, az evangélikusság nemzetközi kapcsolatrendszere, valamint Luther Márton kézírásos végrendelete is, amelyet az Evangélikus Országos Levéltárban őriznek.

20240419 nemet delegacio az eszaki egyhazkerulet puspoki hivatalaban foto Balla Maria 5

„Mivel egyházunkban idén Sztehlo-emlékévet tartunk, ismertettem vendégeinkkel a gyermekmentő evangélikus lelkész életét, és megajándékoztuk őket az ő naplójának német nyelvű kiadásával. Azzal köszöntünk el egymástól, hogy legközelebb reménység szerint Wittenbergben találkozunk” – fogalmazott dr. Fabiny Tamás elnök-püspök.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső