Skip to main content

2024. január 22. 10:06

Mindenkinek jár a segítő szeretet!

Elkezdődött a 2024. évi ökumenikus imahét

A vendégszeretet és közösségteremtés gesztusaként egy-egy pohár vízzel köszöntötték az ökumenikus imahét megnyitójának szolgálattevőit január 21-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Ezzel a cselekedettel azt az ószövetségi történetet idézték fel, amikor Ábrahám vízzel kínálta három titokzatos látogatóját, hogy felfrissüljenek. A Burkina Faso-i szokás azért jelent meg a liturgiában, mert az idei imahét tematikáját ebben a nyugat-afrikai országban dolgozta ki egy ökumenikus munkacsoport a Chemin Neuf (Új Út) Közösség segítségével. Az alkalmon az irgalmas samaritánus példázatának üzenetét Erdő Péter bíboros, prímás szentbeszéde és Steinbach József dunántúli református püspök, a MEÖT elnöke igehirdetése hozta közel a jelenlévőkhöz.

2024.01.21 okumenikus imahet megnyito foto Merenyi Zita Magyar Kurir 1

Az istentiszteleten a római és görögkatolikus egyház vezetői és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak képviselői szolgáltak, ki felolvasással, ki imádsággal. A prédikációk azt a kérdést hangosították ki, hogy ki a felebarátunk, és hogy miként lehetünk mi is irgalmas samaritánusok.

2024.01.21 okumenikus imahet megnyito foto Merenyi Zita Magyar Kurir 6

Erdő Péter bíboros, prímás szentbeszédében úgy fogalmazott: „Isten kedvéért segítő szeretettel kell fordulni egymás felé és ebből a szeretetből senkit sem zárhatunk ki. A pap és a levita alakjának megjelenése mutatja, hogy a kötelességben fokozatok is lehetnek. Aki közelebb áll a rászorulóhoz, vagy aki felelős helyzetben van, annak még inkább kell segítenie. De szükség esetén senki emberfiáról nem mondhatjuk ki, hogy őrá már nem vonatkozik a szeretetünk” – hangsúlyozta a bíboros. Később Erdő Péter hozzátette: minden ember iránt nyitott kell, hogy legyen a szívünk, „mert Isten szemével nézve mindannyian egyetlen nagy család tagjai vagyunk.”

2024.01.21 okumenikus imahet megnyito foto Merenyi Zita Magyar Kurir 3

Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke Jézusra mutatva arra hívta fel a figyelmet, hogy ő élte és cselekedte, amit tanított. Valóságossá tette a példázatot, amikor lehajolt a bűnöshöz, gyógyította a beteget. Ő maga lett a samaritánus, s minket is irgalmas emberekké szeretne formálni. „Lehet lassabban élni, lehet újrakezdeni, lehet megbocsátani, nem mindent azonnal akarni, mert van örök életünk, és ezért át tudjuk formálni a földi életünket is” – fogalmazott Steinbach József.

Szemere János evangélikus püspök az üldözött keresztényekért fohászkodott – az ökumenikus imahét nyitóalkalma 2018 óta egyben az üldözött keresztények imanapja is –, Kondor Péter pedig közbenjáró imádságot mondott.

Az ökumenikus imahét során összegyűlő adományokkal a szeretetszolgálatok karitatív munkáját támogatják.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső