Skip to main content

2024. január 26. 11:30

Fókuszban a menekültügy és a felzárkózás

Magyarországra látogatott a Bajorországi Diakónia szakmai vezetője

A Bajorországi Diakónia szakmai vezetője, Sandra Schuhmann és munkatársa, Fenja Lüders friss információkért, az aktuális helyzet megismerése céljából látogatott januárban hazánkba, elsősorban a menekültügy és a felzárkózás témakörére fókuszálva. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) diakóniájának első külföldi partnerei közé tartozik a németországi testvérszervezet. Folyamatos kapcsolattartás, intenzív szakmai együttműködés alakult ki az évtizedek során, amelyet a kölcsönös személyes látogatások is táplálnak.

20240126 bajor latogatas foto Evangelikus Roma Szakkolegium

Sandra Schuhmann és Fenja Lüders január 23-án, kedden Nyíregyházára látogatott, kalauzuk Kelemen Anna Gyöngy, az MEE Országos Irodája Diakóniai Osztályának vezetője és Oláh Róbert referens volt. Az Evangélikus Roma Szakkollégiumban Molnár Erzsébet intézményvezető mutatta be a közösség életét, a hazai roma szakkollégiumi hálózat célkitűzéseinek tükrében a nyíregyházi intézmény több mint tíz éves fejlődését, sajátosságait, a rá jellemző munkaformákat, a szakkollégium tagjainak élethelyzetét. Ezt követően a vendégek a jelen lévő hét egyetemistával is beszélgettek az életükről, mindennapokról, 

20240126 bajor latogatas foto Evangelikus Roma Szakkolegium 3

A német szociális szakemberek Nagycserkeszen folytatták a tapasztalatszerzést: a Jelenlét Ponton az Oltalom Szeretetszolgálat projektjéről, a Felzárkózó Települések program keretében a családok és gyermekek körében végzett roma integrációs munkáról beszélgettek Boros Zoltánnal és munkatársaival. Laborczi Géza intézményvezetőtől és Nagy Judit intézményvezető-helyettestől az ukrajnai háború folyamán végzett menekültsegítő munkáról tájékozódtak.

A Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat meglátogatása régi terve volt a vendégeknek, így másnap előbb azt a telephelyet tekintették meg Dunakeszin, melyet néhány éve vett át állami fenntartásból az evangélikus intézmény. Ezután a hűvösvölgyi Sarepta-otthonban nyerhettek hiteles képet az intézmény közel százéves szolgálatának sajátosságairól, nemcsak a szeretetszolgálat vezetőivel, de az itt lakókkal is beszélgetve. Mindkét meglátogatott helyszín idős, valamint fogyatékos személyek számára kínál otthont nyújtó szolgáltatást, így az is előfordult az intézmény életében, hogy idős szülő és fogyatékossággal élő gyermeke ugyanazon a telephelyen kaphatott elhelyezést, ami egyáltalán nem magától értetődő Magyarországon.

Az Ukrajnában folyó háború miatt a menekültek ellátása, életük folytatásához a feltételek biztosítása a Bajorországi Diakóniát is foglalkoztatja, ezért az ezzel kapcsolatos problémák közelebbi megismerése érdekében szerettek volna találkozni a látogatók a témával foglalkozó Magyar Helsinki Bizottság munkatársával, Bakonyi Anikóval. A nagy múltú jogvédő és emberi jogi civil szervezettel egyébként folyamatos munkakapcsolata van az Evangélikus Diakóniának, a menekültek speciális szükségletei alapján folyamatosan irányítanak ügyfeleket egymáshoz.

Mint Kelemen Anna Gyöngy a látogatás tanulságait értékelve elmondta, a német szakemberekkel való találkozás kölcsönösen inspiráló, mert mindig lehetőséget ad új nézőpontok megismerésére, alternatív megoldások bevezetésére, miközben partnereink meggyőződhetnek a támogatott projektek eredményeiről is.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső