Skip to main content

2024. február 23. 11:13

Finnországi ökumené egy magyar teológushallgató szemszögéből

Négynapos ökumenikus konferencián vett részt az Evangélikus Hittudományi Egyetem két teológushallgatója Finnország fővárosában. A fiatalok a Helsinkiben működő keresztény egyházak szokásairól és kapcsolati ágazatairól kaphattak képet. Alább egyikük személyes hangvételű beszámolóját közöljük.

Finnországi ökumené egy magyar teológushallgató szemszögéből

A finn–magyar lutheránus kapcsolat idén lesz százéves: a két nemzet evangélikussága között az első hivatalos kapcsolatfelvétel 1924-ben történt. Számos testvérgyülekezeti alkalom, egyházvezetők közötti találkozás, közös táborok és konferenciák valósultak meg ez alatt az időszak alatt. A két egyház között működő teológuscsere révén Magyarországon több evangélikus lelkész is beszél finnül, és a testvérgyülekezeti kapcsolatok is élénkek, a két ország vallási közösségei szorosan együttműködnek különböző projektekben és kezdeményezésekben. Az ökumenikus párbeszéd előmozdítása közös célkitűzésünk.

Ennek a kapcsolati rendszernek köszönhetően januárban lehetőségünk nyílt a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos irodája Ökumenikus és Külügyi Osztálya segítségével részt venni egy a finn Gyermek- és Ifjúsági Központ (Lasten ja Nuorten Keskus) által meghirdetett négynapos ökumenikus konferencián. Az esemény célkitűzése az volt, hogy képet adjon a Helsinkiben működő keresztény egyházak szokásairól és kapcsolati ágazatairól. A program részeként helyi egyetemistákkal is találkozhattunk, és a kurzuson részt vevő angol és német diákok is megosztották velünk tapasztalataikat, gondolataikat az ökumené kérdésében.

A Finn Church Aid ökumenikus nemzetközi humanitárius segélyszervezet tevékenységébe is betekintést nyerhettünk, amely világszerte a válságok és katasztrófák sújtotta vidékeken, valamint a mélyszegénységben élők életkörülményeinek enyhítéséért tesz erőfeszítéseket, hosszú távú partnerség kialakítására törekedve a helyi közösségekkel és szervezetekkel.

Finnországi ökumené egy magyar teológushallgató szemszögéből

A Finnországban számos formában – egyéni kezdeményezésként, közösségi projektként, az oktatásban és a társadalom számos egyéb területén – működő Changemaker elnevezésű kezdeményezés pedig arra ösztönzi az embereket, hogy aktívan részt vegyenek a társadalmi és környezeti változások előmozdításában. A mozgalom alapvetése szerint minden egyes személynek lehetősége és felelőssége van abban, hogy pozitív változást idézzen elő környezetében.

Finnországi ökumené egy magyar teológushallgató szemszögéből

Finn evangélikus teológus fiatalokkal találkozva, személyes élményeken keresztül ismerkedtünk a helyi egyházi szokásokkal is, többek között a konfirmációs táborok hagyományaival, a diakónia működésével, illetve a finn teológus-lelkész képzés elvárásaival és külföldi ösztöndíj-lehetőségekkel. Az evangélikus egyház működésén keresztül ökumenikus fókusszal rátekinthettünk más felekezetek szokásaira is: ellátogattunk metodista, ortodox és az Üdvhadsereg egyházi alkalmára is. A három nap alatt átfogó képet kaphattunk az ország kulturális és vallási sokszínűségéről. Motiváló volt megtapasztalni, hogy az egyházak közötti ökumenikus törekvések gyümölcseként mennyire meghatározó a társadalmi szolidaritás.

Rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtunk a kurzus folyamán. Kiváló lehetőség volt arra, hogy a finn perspektíván keresztül mélyebben megismerhessük az evangélikus egyház helyi ökumenikus törekvéseit. Ez alatt a pár nap alatt meggyőződhettem arról, hogy Finnország kiváló választás lelkészi tanulmányokhoz is. Az országban működő hittudományi intézmények széles skálát kínálnak a teológiai hagyományok és gyakorlatok megismerésére. A magas színvonalú oktatási rendszer, az ökumenikus környezet és a gazdag kulturális tapasztalatok egyaránt hozzájárulhatnak a hallgatók szakmai és személyes fejlődéséhez.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső