Skip to main content

2024. február 14. 7:55

Éltető szeretet

Jegyzetek, élmények a zuglói csendesnapról

Hitmélyítő csendesnapot tartottak február 10-én a Zuglói Evangélikus Egyházközségben, ahol a nap folyamán az evangélikus bibliaolvasó Útmutató szerint kijelölt év igéjét járták körül Hulej Enikő kisvárdai, Horváth-Hegyi Olivér szentendrei és Horváth-Hegyi Ádám salgótarjáni lelkész vendégszolgálatával. A kecskeméti Glória Énekkar zenei részvétele gazdagította a lelkinapot Oroszné Tornyai Lilla vezényletével. Orgonán kísért Gerhát László. Hulej Enikő élménybeszámolóját olvashatják.

20240214 Zuglo csendesnap foto Fildalelfia Evangelikus Egyhazkozseg

Egy különleges hétvége élményei zakatolnak a szívemben. Képek, szavak, érzések villannak fel a bennem.

Találkozás – drága lelki testvérekkel: régi ismerősökkel és új arcokkal. A zuglói evangélikus templom ilyen találkozási ponttá lett a nyári piliscsabai csendeshét résztvevőivel. Egy februári lehetőség, mely már a következő júniusi hétre hangol. Egy nap, mely több mint tábortalálkozó, mert bárki jöhet (és jön is), és hitmélyítő csendesnapként önálló programot nyújt mély üzenettel.

Szeretet – most minden erről szól. A 2024. év igéje kapcsán választottuk témaként. Kérés és elvárás egyben: „Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” (1Kor 16,14) Persze nem olyan egyszerű megvalósítani…

„Előbb szeretett” – ez Isten jellemzője, mi csak válaszolhatunk rá: „Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.” (1Jn 4,19) Az ő szeretete a kiindulópont: maga az élet és az Élet, amelyet Krisztus keresztje által kínál. Szeret az Isten! Tudod? Szeretheted őt! Szereted? Szerethetsz másokat! Szeretsz?

Megénekelt szeretet – az 1Kor 13 csodálatos mondatai nemcsak az olvasott, hallott igében szólhatnak, hanem egy énekkari mű és a közös éneklés által is. Komolyzene, korálok, ifjúsági énekek zengtek a szeretetről.

Induktív módon tanulmányozott szeretet – bibliatanulmányozási módszer a jól ismert igékhez. Csak a szöveg: szövegbeosztás, magyarázatok nélkül, külön papíron. Új lehetőség, hogy megnyíljon előttünk, tagolódjon, címet kapjon, és üzenetté formálódjon az ige. S útravaló arról, hogy milyen szer etet a szeretet által: gyógyszer, gyomirtószer, mosószer, altatószer, illatszer, hangszer, ékszer a szeretet. Nem játékszer, se nem lőszer! Nem varázsszer, de csodaszer…

Beszélgetés – alkalom a megosztásra, megnyílásra. A délelőtti igetanulmányozás keretében a padban mellettünk ülőkhöz odafordulva, délután pedig a kis csoportokban elmondhattuk véleményünket, örömünket, kudarcunkat a szeretettel kapcsolatban. S az ebédszünetben a jóízű kötetlen beszélgetések hangja töltötte be a gyülekezeti termet.

Folytassuk! – másnap a kijelölt igehirdetési alapige evangélikus gyülekezeteinkben Pál Szeretethimnusza volt. Jelzés arra, hogy nem volt elég az egynapi intenzív elmélyedés a témában. Foglalkozni kell még vele. Isten csodálatos időzítése! Annyi drága üzenetet adott így a szombati csendesnap és a vasárnapi istentisztelet igei összekapcsolásával! Nyilván azért, mert látja: mennyi mindent nem értünk még belőle, s amit értünk, azt se tudjuk mindig jól megélni.

Igyekezzünk! – ez biztatás. Ne ijesszen meg, hogy túl nehéz, törekedjünk a szeretetre az Istentől látott példa alapján! Ne keseredjünk el, ha nem sikerült, hanem kérjünk bocsánatot és új lehetőséget Urunktól! S engedjük, hogy egyre közelebb vonjon magához és tanítson szeretni! Egyre jobban…

A február 10-én tartott zuglói csendesnap hangfelvételei és fotói a Filadelfia Evangélikus Egyházközség honlapján érhetők el.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső