Skip to main content

2024. március 28. 7:55

Biztos alapokon álló barátság

Seppo Häkkinen püspök nyugdíjasként is visszalátogatott a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületbe

Bár Seppo Häkkinen mikkeli püspök a múlt évben átadta a stafétabotot utódjának, Mari Parkkinennek, a magyar kapcsolat és a püspöktársával, Szemerei Jánossal való személyes barátság továbbra is nagyon fontos maradt számára. A virágvasárnapi hétvégét Kőszegen és Győrben töltötte a tavaly nyugdíjba vonult püspök Pekka Huokuna egyháztanácsossal és Kai Jantunen nyugalmazott esperessel együtt.

20240328 Seppo Hakkinen puspok latogatas

A 2024. március 21–24. között zajló hétvégi program fontos eseménye volt a püspöktárssal való találkozás. Szemerei Jánossal egy napot töltött az immár „nem hivatalos delegáció”, amelynek során a két egyház aktuális kérdéseiről beszélgettek és az evangélikus Pécsinger családdal is lehetőség nyílt egy igazán szívélyes találkozóra. A Pécsinger pincészet készítette azt a „testvérkerületi bort”, amelyet az elmúlt időszakban sok ünnepi alkalmon felszolgáltak a mikkeli egyházkerületben, többek között a fél évvel ezelőtti püspökiktatás ünnepi fogadásán is.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, kőszegi evangélikusok számára, hogy a finn vendégek gyülekezetünk tisztségviselőinek és új presbitériumának ünnepi beiktatásán is részt vettek. Häkkinen nyugalmazott püspök köszöntötte a leköszönő és az Isten áldásával induló új presbitereket a virágvasárnapi istentiszteleten. A szeretetvendégségen pedig beszélgethettünk is a finn testvérekkel. Pekka Huokunát különösen jó ismerősként köszöntötték sokan, hiszen rajta – mint egykori mikkeli lelkészen – keresztül indult a kőszegi testvérgyülekezeti, később a vasi egyházmegyei, tíz évvel ezelőtt pedig a testvérkerületi kapcsolat is.

Újra megélhettük és megtapasztalhattuk Isten minden időben hordozó szeretetét, amelyre Häkkinen püspök is felhívta az ünneplő közösség figyelmét köszöntőjében, a 22. zsoltárt idézve: „Benned bíztak őseink, bíztak, […] és nem szégyenültek meg.” (Zsolt 22,5–6)

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső