Skip to main content

2024. február 23. 11:58

A segítő együttműködés szeretetteljes közössége

Az ukrajnai háború kitörésének második évfordulójára emlékeztek a Dévai Fogadóban

Menekültek, önkéntesek és támogatóik jelenlétében emlékeztek meg február 22-én a budapesti Dévai Fogadóban az orosz invázió megindításának közelgő második évfordulójáról. Az irodalmi és zenei előadásokat is felvonultató eseményen beszédet mondott Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke is, hangsúlyozva: nem elég csak fegyvernyugvásért, békéért imádkozni, hanem az igazságos béke kell, hogy az imádságunk tárgya legyen.

20240222 Devai Fogado megemlekezes foto Balczo Matyas

„Az ukrajnai háború kitörése a segítő szakembereknek egyet jelentett annak azonnali felismerésével, hogy a menekültáradat eléri Magyarországot is, mi pedig felkészültünk rá hogy segítséget nyújthassunk nekik” – mondta el köszöntőjében Bolba Márta budapest-józsefvárosi evangélikus lelkész, a józsefvárosi egyházközség fenntartásában 2022 őszétől működő, menekülteket segítő Dévai utcai közösségi központ igazgatója. Külön megemlítette a kezdeményezésüket rendszeresen támogató partnereket is, akikkel – mint fogalmazott – „együtt emlékezünk, hangot adunk a veszteségeinknek és megrendeltségünknek, félelmeinknek és szomorúságunknak, de Istentől kérve, hogy legyen békesség, hangot tudunk adni a reménységünknek is.” Hozzátette: amikor a háborúra emlékezünk, akkor az élet és a halál ereje feszül egymásnak, az élet pedig ott van a segítség oldalán.

20240222 Devai Fogado megemlekezes foto Balczo Matyas 7

Igei gondolatait az emlékezőkkel megosztva Fabiny Tamás arról beszélt, hogy a háború kitörése óta gyakran felidézi magában az Ószövetségből Mikeás próféta békepróféciáját: „Kardjaikból ezért kapákat kovácsolnak, lándzsáikból pedig metszőkéseket; nép a népre kardot nem emel, hadakozást többé nem tanul. Mindenki a saját szőlőjében vagy fügefája alatt ülhet, és senki sem háborgatja őket. Maga a Seregek Ura mondta ezt!” (Mik 4,3–4) A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke rámutatott, hogy míg ez az ige arról szól, hogy a kardokból, a fegyverekből kovácsolnak békés eszközt, van, hogy a fordítottja történik, ahogyan erre Magyarországon is volt példa, amikor a templomok harangjaiból ágyúkat öntöttek.

20240222 Devai Fogado megemlekezes foto Balczo Matyas 14

Fabiny Tamás ezután a mikeási prófécia egy jelenkori megvalósulásának – szó szerint – kézzelfogható példájaként egy olyan kis keresztet fogott a kezébe, amelyet egy fiatal evangélikus férfi készített töltényhüvelyből a libériai polgárháború idején, hogy felhívja rá a figyelmet: nem a háború, hanem a béke az egyetlen lehetséges út. A püspök hangsúlyozta: nem elég csak fegyvernyugvásért, békéért imádkozni, mert az agresszió letörését, az agresszor által elfoglalt területek visszafoglalását jelentő igazságos béke kell, hogy az imádságunk tárgya legyen.

A töltényből készült keresztet felmutatva Fabiny Tamás felhívta a figyelmet: „Minden emberi kereszthordozás fájdalmas, de tudni kell azt, hogy Jézus Krisztus vállalta magára azt a keresztet, ami az üdvösség eszköze, és ő is a legnagyobb emberi gyűlölségből tudta a békét végül megteremteni. Adja Isten, hogy ez a jézusi béke, a jézusi keresztnek a valósága legyen jelen közöttünk itt, a Dévai Fogadóban és mindenhol, ahol segítik a menekülteket, és mindenhol, ahol emberek szenvedésnek vannak kitéve.”

20240222 Devai Fogado megemlekezes foto Balczo Matyas 9

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviseletében Zúgó Liliána köszöntötte az egybegyűlteket. Mint emlékeztetett rá, az ukrajnai háború Európában a második világháború óta a legnagyobb menekültáradatot eredményezte. Idáig mintegy hatmillió ukrajnai menekültet regisztráltak Európában, és közel félmillióan találtak menedéket a világ más tájain, amihez hozzá kell adni még azt a 3,7 millió embert is, akik hazájuk határain belül találtak menedékre – ez pedig azt jelenti, hogy összesen tízmillió embernek a gyökereit szakította ki ez a borzalmas háború. Rávilágított, hogy az elmúlt két évben Európa-szerte, így Magyarországon is a menekültek iránti szolidaritás és támogatás szép megnyilvánulásaival találkozott, ezeknek pedig az egyik legszívmelengetőbb példája éppen a Dévai Fogadó, amely megmutatja, hogy az itt élők hogyan nyitották meg a szívüket és ajtajaikat a menekültek előtt.

20240222 Devai Fogado megemlekezes foto Balczo Matyas 8

Az esemény végén Bolba Márta felhívta rá a figyelmet, hogy menekültek a mai napig érkeznek Magyarországra, így a szükséget szenvedőknek most is ugyanúgy szükségük van a segítségre, mint a háború kitörésekor. A Dévai Fogadó igazgatója ezután Isten áldását kérte a közösségi házban megvalósuló szeretetteljes együttműködésekre, és az emlékezés gyertyáinak meggyújtására hívta a megjelenteket.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső