Skip to main content

Beszámoló

Sűrű napirend, fontos személyi döntések

Ülésezett az országos presbitérium
Számos intézmény vezetőjét meg-, illetve újraválasztotta május 16-i ülésén az országos presbitérium. A testület egyházunk budapesti székházának Radvánszky-termében tanácskozott.

Országos kórustalálkozó Kiskőrösön

„Hála, hogy ébren szentegyházad!”
„A közös éneklés és zenélés közösséggé formál, egyénileg és közösségileg is közelebb visz Istenhez” – írta Fabiny Tamás elnök-püspök az országos evangélikus kórustalálkozó füzetének köszöntőjében. Hálatelt szívvel gondolhat vissza a május 11–12-i hétvégére az a közel kétszáz énekes, aki kilenc evangélikus énekkar tagjaként Kiskőrösre utazott, hogy az Úristent szolgálva énekeljen, és megismerje ...
Az általános tisztújítás jegyében megkezdődött az egyházmegyei elnökségek iktatása. Bács-Kiskun Egyházmegyében a már az előző ciklusban is azonos tisztséget betöltő Homoki Pál esperes és Dudla Erzsébet felügyelő kapott bizalmat a gyülekezetektől. Május 12-én, vasárnap Dunaegyházán iktatta be őket Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke.

A völgyben is magasra mutatva

Megújult a liszói evangélikus templom belső tere
A Zala vármegyei Liszó evangélikus templomának belső felújításáért adtak hálát május 12-én. A hálaadó istentiszteleten Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese hirdette Isten igéjét. Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is beszédet mondott.

A világosság hírnökei

A huszadik országos evangélikus bábfesztiválon jártunk
Színvonalas előadásokban, változatos technikákban és egyedi bábokban lelhette örömét a huszadik országos evangélikus bábfesztivál közönsége. Az esemény ismét bizonyította, hogy a gyülekezeti bábozás nem csupán közösség-, hanem gyülekezetépítő is. A Budapest-Kőbányai Evangélikus Egyházközség Kápolna Színpadán május 11-én az ajkai, az alsósági, a büki és a soproni gyülekezet bábcsoportja mutatta ...

Két jelölt az egyházkerületi felügyelői posztra

Közgyűlés az Északi Egyházkerületben
Az Északi Evangélikus Egyházkerület március 3-ai rendes tavaszi közgyűlésén az a határozat született, hogy az általános tisztújítás kapcsán az egyházkerületi felügyelőjelöltek nevét tartalmazó jelöltlista véglegesítésére külön online alkalmat hívnak össze. Erre a rendkívüli közgyűlésre május 3-án került sor, s a legfőbb napirendi pontja a jelöltlista véglegesítése volt.
A második világháború alatt üldözötteket mentő Salkaházi Sárára, Friedrich Bornra és Sztehlo Gáborra emlékeztek a Sztehlo Gábor-emlékév keretében május 8-án Budapesten. A leendő Embermentők parkjának műegyüttesét ideiglenes helyen, a Hűvösvölgyben, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat Sarepta-otthonának udvarán leplezték le.

Isten egészen más

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Doktori Iskolájának tavaszi seregszemléjén jártunk
Hitmegélés, ámulat, krisztológiai fókusz, tanítványság – a hittudomány komplex összefüggéseinek jeleként visszatérő kulcsfogalmak ívelték át az előadások sokszínű témasorát.

Nem csak oktatnak, szociális érzékenységre is nevelnek

Márta Mozgalom az evangélikus iskolákban
Az idei tanévben indult mozgalom célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a szeretetszolgálat fontosságára az egyházi iskolák működésében. A szeretetszolgálat, a segítő odafordulás nem tekinthető az egyháziasság leglényegesebb elemének, nem ettől leszünk keresztények. Mégis, szeretetszolgálat nélkül nincs hiteles egyháziasság, az egyházi fenntartású oktatási intézmények lényeges jegyének tekinthető.

Isten háza az igazság forrása

Megújult a templom és a gyülekezeti ház Kisbaboton
Kívül-belül megszépült a templom és a gyülekezeti ház is a Tét–Kisbaboti Társult Evangélikus Egyházközséghez tartozó Kisbaboton. A gyülekezet április 28-án istentiszteleten adott hálát a fejlesztésekért.

Van eredménye az erőfeszítésnek

Nyugati egyházkerületi közgyűlés Várpalotán
Az elnökség és az egyházkerületi tisztségviselők jelentéseinek meghallgatása mellett a kerületi felügyelőjelöltek listájának véglegesítése volt a legfontosabb feladat a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület április 26-án Várpalotán tartott közgyűlésén.

Balatonszárszói majális – hálaadással

Húsz éve újult meg a konferencia-központ
Kiváló adottságokkal, saját partszakasszal rendelkező telken létesítették annak idején, az 1930-as évek első felében Balatonszárszón a mai Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia-központ jogelődjét. Húsz éve bajor támogatással újult meg a missziói otthon, és akkor került az intézmény élére Végh Szabolcs is. Az évfordulót május 1-jén ünnepelték meg egész napos, nagyszabású, mégis családias progra...

A Pásztor ünnepe

Diakóniai konferencia az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
A rendszerszemléletű diakónia adta az Evangélikus Hittudományi Egyetem április 24-én megtartott, hagyományos akadémiai napjának (Dies Academicus) idei témáját. Az intézmény Diakóniai Képzési Központja által szervezett eseményen az egyházi szeretetszolgálat történeti és társadalmi kérdéseiről hallhattak a résztvevők, akik közül sokan egyházunk különféle intézményeinek munkatársaiként szolgálnak.

Isten dicsőségét hirdető technológia

Felszentelték a budafoki evangélikus templom virtuális orgonáját
Különleges hangszer, virtuális orgona felszentelésére gyűltek össze a hívek Cantate vasárnapján a budafoki evangélikus templomban. A virtuális orgona lényege, hogy valós idejű hangminták segítségével reprodukálja a valódi orgona hangját, ugyanakkor – mint az igehirdetés szolgálatát végző Fabiny Tamás püspök felhívta rá a figyelmet – „az új orgona nem csupán egy hangszer, hanem egy kulturális és...

Együtt Jézus útján

Másodlelkészi tisztébe iktatták Czető Anita Katát Székesfehérváron
Nagy ünnepük volt április 27-én, szombaton a székesfehérvári és a környékbeli evangélikusoknak: a gyülekezet másodlelkészi tisztébe iktatták Czető Anita Katát. Ez alkalommal Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét, az iktatás szolgálatát pedig Szarka István, a Fejér-Komáromi Egyházmegye esperese, valamint Bencze András püspökhelyettes, parókus lelkész v...

Ha szélesebb az alap, biztosabb a jövő

Finn–magyar testvérgyülekezeti szeminárium a finn nagykövetségen
Hogyan lesz a cserekapcsolatból valódi megértés? címmel szerveztek finn–magyar testvérgyülekezeti találkozót április 22-én a budapesti finn nagykövetségen. A testvérkapcsolat felvételének századik évfordulójáról is megemlékező eseményt a Magyarországi Evangélikus Egyház és a FinnAgora Alapítvány közösen szervezte.

Posztumusz kitüntetést kapott Sztehlo Gábor

Mensch díjjal ismerték el a gyermekmentő lelkész munkásságát
Egyházi vezetők részére adott át posztumusz elismeréseket a Mensch Nemzetközi Alapítvány a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából április 16-án a Győri Nemzeti Színházban tartott megemlékezésen.

Ugyanaz – másként

Horváth-Csitári Boglárka Flóra lelkésziktatása Pestszentimrén
Egy hosszú út újabb örömteli mérföldkövéhez érkezett a pestszentimrei evangélikus gyülekezet. A Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség egykori leánygyülekezete a 2018-as templomszentelés, majd a 2021-es önálló gyülekezetté válás után ez év február 18-án megválasztotta első saját parókus lelkészét, Horváth-Csitári Boglárka Flórát. Ünnepélyes beiktatását április 21-én tartották Cselovszky Fere...

A vetélkedésen túl: Isten igéje köré épülő közösségi élmény

Az evangélikus gyülekezeti hittanverseny országos döntőjén jártunk
Harminckettedik alkalommal rendezték meg az országos evangélikus hittanversenyt. Egy héttel az egyházi iskolák tanulóiból álló csapatok számára szervezett döntő után a gyülekezetek csapatai is megmutatták, milyen ismeretekkel gazdagodtak a János evangélista által lejegyzett történetek révén. A gyereknappal egybekötött rendezvénynek április 20-án az elmúlt évek gyakorlatát követve ezúttal is a B...

Csak „mi” van a tudatunkban

Teremtésvédelmi szakmai nap
A klímaváltozás okozta szorongás és a remény kettőssége; hogyan lehet megküzdeni a klímagyásszal, keresztény hagyományaink kínálnak-e erre vigasztalást: ezekkel a határfeszegető kérdésekkel foglalkoztak a Műveld és őrizd! – Evangélikus egyházi teremtésvédelmi program országos találkozójának résztvevői április 13-án az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusotthonának kápolnájában.