Skip to main content

Beszámoló

Négynapos ökumenikus konferencián vett részt az Evangélikus Hittudományi Egyetem két teológushallgatója Finnország fővárosában. A fiatalok a Helsinkiben működő keresztény egyházak szokásairól és kapcsolati ágazatairól kaphattak képet. Alább egyikük személyes hangvételű beszámolóját közöljük.

Folytatódik a Márta Mozgalom

Segítő akciók az evangélikus iskolákban
Az ebben a tanévben kísérleti jelleggel elindult mozgalom második szakaszában immáron tizenöt oktatási intézmény adott hírt olyan segítő akcióról, ami a Márta Mozgalom profiljába illeszthető. A szám örömteli, az óvatos kezdésből bővülő továbblépés lett, általános és középiskoláinkhoz már a kollégiumok is csatlakoztak a híradásban.
Évkezdő konferenciát tartott a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálata az országos iroda épületében február 13-án.

Éltető szeretet

Jegyzetek, élmények a zuglói csendesnapról
Hitmélyítő csendesnapot tartottak február 10-én a Zuglói Evangélikus Egyházközségben, ahol a nap folyamán az evangélikus bibliaolvasó Útmutató szerint kijelölt év igéjét járták körül Hulej Enikő kisvárdai, Horváth-Hegyi Olivér szentendrei és Horváth-Hegyi Ádám salgótarjáni lelkész vendégszolgálatával. A kecskeméti Glória Énekkar zenei részvétele gazdagította a lelkinapot Oroszné Tornyai Lilla v...

Teológiai hermeneutika

Jubileumi konferenciát tartott a harmincadik születésnapját ünneplő Hermeneutikai Kutatóközpont
A telet búcsúztató, tavaszt köszöntő egyetemi időszak nyitányaként Fabiny Tibor teológus, irodalomtörténész-professzor és munkatársai, Horváth Orsolya és Pintér Tibor jóvoltából egy régi-új téma került a hazai biblikus teológiai gondolkodás, szűkebben a Szentírás értelmezésének homlokterébe. Ez év február 1-jén tartották meg a harmincadik születésnapját ünneplő Hermeneutikai Kutatóközpont jubil...

Elszakadva az Isten adta szépségtől

Megjelent az Érték(t)rend – Fókuszban a vallásos giccs című kötet
Vallásos giccs – az érték alulnézetből címmel rendezett időszaki kiállítást 2022-ben az Evangélikus Országos Múzeum. A tárlathoz kapcsolódó, Érték(t)trend – Fókuszban a vallásos giccs című konferencián elhangzott előadások anyagából készült tanulmánykötetet február 8-án mutatták be a múzeumban, telt ház előtt, Prékopa Ágnes művészettörténész és Hafenscher Károly lelkész, teológus rendhagyó disp...

Személyi döntések, módosult életpályamodell

Ülésezett az országos presbitérium
Az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektori tisztségére, az országos missziói lelkészi pozícióra, valamint a révfülöpi oktatási központ intézményvezetői állására is pályázatot írt ki az országos presbitérium. A testület február 8-i ülésén emellett szó esett a veszélyeztetett templomokról, a hitoktatói életpályamodell módosításáról és összeférhetetlenségi kérdésekről is.

Értelmezésektől a forrásokig

Luther-konferencia Révfülöpön
A lutheri teológiai értelmezései lehetőségeiről, a vigasztalásról, az oktatásról, az első evangélikus énekeskönyvekről, a reformátor gyakorlati teológiai gondolkodásáról, valamint a hit és a természettudomány kapcsolatáról is szó esett a február 2–4. között megrendezett – már évtizedes hagyományra visszatekintő – Luther-konferencián Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban.

Akit ismert a célja

Polcz Alaine 100 kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Egyetlen helyiségben rendezték meg a magyar irodalom különleges egyéniségének emlékkiállítását, de elmondható, hogy ebben a teremben egy egész világ kapott helyet. Sötét és fénylő árnyalatokkal egyaránt megfestett világ. Az úgynevezett Világjáték inspirálta a kiállítás látványát, és vált annak tematikus szervezőelvévé: a teszt kérdései mentén, a tudományos és az irodalmi életmű szövegeiből – né...

Mária Dorottya példamutatása máig hat

A budavári nádori kriptában emlékeztek az evangélikus hercegnőre
„A legmagyarabb nádornéra”, az evangélikus intézményeket és gyülekezeteket felkaroló Mária Dorottyára emlékeztek február 6-án, Dorottya-napon a Budavári Palotában található nádori kriptában.
Fennállásának húszéves évfordulóját ünnepli a Fabricius Endre Evangélikus Szeretetotthon, melynek alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak február 5-én, hétfőn délután. A Kisalföld.hu tudósítása.

Az élet kenyerét kínálni

Kecskeméten parókus lelkészi tisztébe iktatták Kovács Barbarát
Egy már korábban megkezdett lelkipásztori szolgálat lépett új szakaszába február 3-án, amikor Kovács Barbarát beiktatták a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség második parókus lelkészi állásába.

„Elég”

Bejelentették az idei Szélrózsa mottóját
Hangulatos és rövid sajtóeseményen leplezték le február 5-én az idei nyíregyházi Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó mottóját, igei hátterét és arculatát. A budapesti Huszár Gál könyvesboltban tartott eseményen részt vett Szidoly Roland, a Szélrózsa Tízek szervezőcsapat vezetője, Molnár Lilla, az igei háttérért felelős lelkész, Zászkaliczky Anna Eszter, a találkozó kommunikációs vezetője, ...

Ideje van az ünneplésnek

Diplomaosztó és doktoravatás az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
Ünnepi eseménynek adott otthont február 2-án Budapesten az Evangélikus Teológusotthon kápolnája. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem frissen végzett hallgatói ez alkalommal kapták kézhez diplomájukat, mellettük hárman vehettek át doktori oklevelet, és egy sikeresen zárult habilitációs eljárásról is beszámolhatott a doktori és habilitációs tanács elnöke.

Ökumenikus imahét a Dunántúlon

Szemerei János Kaposváron, Szombathelyen és Székesfehérváron is szolgált
Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke az idei évben ismét több megyeszékhelyre eljutott az ökumenikus imanyolcad során.

Fókuszban a menekültügy és a felzárkózás

Magyarországra látogatott a Bajorországi Diakónia szakmai vezetője
A Bajorországi Diakónia szakmai vezetője, Sandra Schuhmann és munkatársa, Fenja Lüders friss információkért, az aktuális helyzet megismerése céljából látogatott januárban hazánkba, elsősorban a menekültügy és a felzárkózás témakörére fókuszálva. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) diakóniájának első külföldi partnerei közé tartozik a németországi testvérszervezet. Folyamatos kapcsolattartá...
Január 21-én istentisztelet keretében adtak hálát az uraiújfalui evangélikus templom belső felújításáért.

Mindenkinek jár a segítő szeretet!

Elkezdődött a 2024. évi ökumenikus imahét
A vendégszeretet és közösségteremtés gesztusaként egy-egy pohár vízzel köszöntötték az ökumenikus imahét megnyitójának szolgálattevőit január 21-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Ezzel a cselekedettel azt az ószövetségi történetet idézték fel, amikor Ábrahám vízzel kínálta három titokzatos látogatóját, hogy felfrissüljenek. A Burkina Faso-i szokás azért jelent meg a liturgiában, mert a...

A menny muzsikusai és követei

Bősze Ádám előadása a budavári evangélikus szabadegyetemen
Nagy ívű szellemi és kulturális utazásra hívta Bősze Ádám zenetörténész a budavári evangélikus szabadegyetem legutóbbi alkalmának részvevőit. Zenei és képi illusztrációkkal gazdagított előadásában január 8-án az angyalok muzsikájáról szólva a régi zene világába igyekezett bevezetni a hallgatóságot.

„Add át ajándékaidat Jézusnak!”

Dr. Sárik Eszter lelkészszentelése Budavárban
Vízkereszt ünnepén zsúfolásig telt a budavári evangélikus templom, ahol a karácsonyi ünnepkör fényében került sor dr. Sárik Eszter másoddiplomás lelkészjelölt ordinációjára.