Skip to main content

2021. január 25. 9:34

Mint a mustármag

Idén csak egy alkalmat tartottak az ökumenikus imahéten Veszprémben

Veszprém – Isten törődik az övéivel, neki a kicsi kiemelten fontos, mondta Szemerei János evangélikus püspök az ökumenikus imahét alkalmán vasárnap a Margit templomban.


Az idei ökumenikus imahét/imanyolcad január 17-tól 24-ig tart. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökségének javaslata alapján az imahét a tagegyházak aktuális járványügyi intézkedéseinek betartása mellett lehetett megszervezni. Veszprémben a pandémia miatt nem tartották meg a héten a korábbi években gyakorlattá vált ökumenikus istentiszteleteket, egymás templomainak, közösségeinek meglátogatását, a közös imaalkalmakat. Egyetlen közös ökumenikus istentiszteletet szerveztek az imanyolcad zárónapján, vasárnap a város legnagyobb befogadóképességű templomában, az Árpád-házi Szent Margit templomban, ahol a személyek közti védőtávolságokat leginkább meg lehet tartani.

A híveket Tornavölgyi Krisztián plébános köszöntötte, majd az ökumenikus istentiszteletet vezető Udvardy György érsek szólt arról, hogy ma megtapasztalhatjuk, mit jelent az egység hiányában élni, sokszor tanácstalanul állunk társadalmi jelenségek előtt. Óhajtjuk az együtt gondolkodást, együtt cselekvést, vágyakozunk a Lélek gyümölcseire. Remény és bizalom van bennünk, imádkozunk az egységért.

Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott, a nehéz időkben az embereknek még nagyobb szükségük van az imádságra. Az imanyolcad záró napjára kijelölt ige, Mk 4,30-32 alapján arról beszélt, hogy Isten országa olyan, mint a mustármag. Isten országa közel van, mégis nagyon kicsi, alig látható, mint a mustármag, mégis növekszik. Isten minden nagy dolgot a kicsiből, parányiból alkotott meg. A pici mustármag, miután elvetik, megnő és nagyobb lesz minden veteménynél, ez Isten teremtésének a csodája. Vegyük ezt észre, fedezzük fel ezt a csodát, mondta a püspök.

A Krisztus-hívők egységéért szervezett idei ökumenikus imahét anyagát a svájci Grandchamp-i Szerzetesi Közösség készítette. A választott téma („Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek”) Jn 15,1-17-en alapul, és kifejezi a Grandchamp-i Szerzetesi Közösség elhivatottságát az imádságra, megbékélésre, az egyház és az emberiség családjának egységére.

Videó:

Képgaléria:

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső