Skip to main content

Aktuális

„Az Ige testté lett…” – ennél nagyobb horderejű „eseményről” csak húsvétkor számolhatnánk be. Hiszen nem csupán eljött közénk, és közöttünk lakott, de fel is áldozta értünk önmagát, hogy nekünk örök életünk lehessen. A mindjárt ránk köszönő ünnepen ennek tudatában emlékezhetünk vissza a Megváltó születésére. 

Gyermekszívek örömére

Országos adománygyűjtő akciót indít egyházunk
A Magyarországi Evangélikus Egyház országos jótékonysági gyűjtést szervez advent idején, hogy a mélyszegénységben élő nagycserkeszi és olcsvai gyermekek számára is kinyílhasson a világ. A kezdeményezéssel egyúttal arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a járványidőszakban az idősotthonok és egyéb bentlakásos intézmények lakóinak még nehezebb megküzdeniük a magányosság érzésével.

Jézus vére megtisztít

Újabb Schütz-felvétel a kelenföldi zenészektől
A kényszerű énekkari szünet idején a kelenföldi gyülekezet zenészei kisfilmek készítésébe fogtak: Heinrich Schütz magyarra átültetett műveit adják közre. Most János első leveléből szól a bizonyságtétel: „Jézus Krisztusnak, Isten Fiának vére megtisztít minket minden bűntől" (1Jn 1,7).
Elkezdődött az evangélikus imaház teljes körű felújítása Kiskőrösön. A több mint 100 millió forintos rekonstrukciós munkálatokkal előreláthatólag 2022 decemberében fognak végezni. Ebből az összegből nemcsak az imaház, hanem a parókia is megújul. A beruházás megvalósulásához az evangélikus egyház a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez nyújtott be támogatási igényt. A vira.hu oldalnak Kecskeméti Pál...
Digitalizáció és decentralizáció – e két megvalósítási mód jegyében, „nézzétek meg!" mottóval rendezik meg Németországban a 3. Ökumenikus Egyházi Napokat május 13. és 16. között. Az eredetileg Frankfurtba tervezett program esetében a rendezők – a járványhelyzet miatt – az élő találkozás lehetőségét már korábban kénytelenek voltak elvetni.
Konfirmandus evangelizációt tartottak május 8-án délelőtt a pestszentlőrinci-pestszentimrei evangélikus gyülekezet Élő Kövek templomában
Megnyíló templomokról, anyaóvóról és istenes versekről szól az evangélikus egyház Erős vár a mi Istenünk! című műsora május 10-én, hétfőn délután fél kettőkor a Kossuth rádióban.
Május 8-án, szombaton kora délután elhunyt Balogh Éva evangélikus lelkész, aki gyülekezeti lelkészként, hitoktatóként és kórházlelkészként, végül pedig az országos iroda kötelékében gyülekezeti referensként szolgált. Búcsúztatójának időpontjáról később adnak hírt.
Rogate vasárnapja előtt az imádság került a fókuszba az Evangélikus Rádiómisszió e heti műsorában.

Kórusélet és pandémia

Kelenföldön a tagok hűsége ad reményt a jövőre nézve
Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. ...
Sopron és egész Magyarország ünnepli idén az 1921. december 14. és 16. közötti népszavazás 100. évfordulóját, amelyen a város és környékének lakossága azt döntötte el, hogy területük Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Sopron történelmi hűségére emlékezve a közintézmények centenáriumi zászlót kapnak az önkormányzattól. A Líceumba egy volt tanítvány hozta az ünnepi lobogót.

Kórusélet és pandémia

Az oroszlányiakat is szorongatja a közös munka élményének hiánya
Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. ...
Május 7-én ünnepeljük a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium névadója és egyik leghíresebb diákja születésének 245. évfordulóját.
Hetvenmillió forintos támogatást nyújt a magyar kormány a soproni evangélikus templom teljes körű felújításának előkészítésére – jelentette be Soltész Miklós május 5-én a helyszínen.
A 2020/21-es tanév tavaszi érettségi időszakában a vizsgázó végzősökről és az írásbeli feladatok értékeléséről, értelmezéséről szóló híradásokban sok szó esik a koronavírus-járványról. Természetesen így van ez, mert ők azok a diákok, akiknek felkészülési idejét, az elmúlt majd másfél évet jelentősen átalakította a pandémia. A digitális oktatás során önálló, felelős döntéseket kívánó helyzetekke...