Skip to main content

2023. december 8. 8:24

Kreatív, provokatív hitmélyítő napló tiniknek

Wifi a mennybe – Kreatív napló, amely összekapcsol Istennel

Kamilla és Sára barátnők. Mintha Kamilla mobiljára, csetablakára pillanthatnánk rá, úgy olvashatunk bele az üzenetváltásaikba. A naplóként használható, Wifi a mennybe című könyv a két kamasz lány beszélgetésére alapozva segíti az Isten melletti elköteleződést.

Kreatív, provokatív hitmélyítő napló tiniknekAz elsősorban tizenéves lányoknak írt könyv a megjelenésével, címével is megszólító. A borítója egyszerre hasonlít iskolai füzetre és egy mobiltelefon kijelzőjére: látjuk, 100%-os a töltöttség, és maximális a térerő a Jézus HU wifihálózaton. Éppen ezért váratlan, hogy a füzetet kinyitva minimumra esik vissza minden: 1% a töltöttség, és alig van térerő. Ez a visszaesés jelzi: itt most elkezdődhet a töltődés, megszülethet egy kapcsolat. A könyvbe belelapozva láthatjuk, hogy minden oldallal ebben a kapcsolatban és töltöttségben növekedhetünk. A lányok beszélgetése és az ehhez illeszkedő kihívások, tevékenységek ugyanis az élet és a hit egyre mélyebb kérdései, döntései felé vezetik az olvasót.

A kiadvány felépítése egyszerű és következetes: a bal oldalon Sára és Kamilla csetelésébe pillanthatunk bele, alatta pedig ehhez kapcsolódva három kérdést, egy igeverset és egy érdekes, a gyakorlatban megvalósítható ötletet találunk. A jobb oldalon egy-egy kreatív feladat kíséri a lányok beszélgetését: rajzolás, színezés, ragasztás, sőt akár olyan is, mint a papír illatosítása vagy az edzés, avagy logikai feladat, és önismeretre hívó kérdésekkel is találkozunk. Ahogy pedig Sára beszámol a hitéről, elköteleződéséről Isten mellett, a kreatív feladatok is a további elmélyülést szolgálják. Tanítanak imádkozni, énekelni, adakozni, Istenről tanúskodni. A Bibliához is egyre közelebb visznek, és rendszeres olvasására ösztönöznek.

A szerzők biztatnak, hogy a lányok vonják be a barátnőiket is a könyv használatába.

A Jézust követő életnek ezt a közösségi élményét, a kortársakkal, barátokkal együtt megélt hitet támogatják a kérdések, az ötletek és a kihívások is, például: „Elhívnád Jézust, hogy tévézzen veled? Miért igen vagy miért nem?” „El tudod képzelni, hogy Isten megvallja irántad (igen, irántad!) a szeretetét?” „Ki az, aki azt súgja nekünk, hogy nem vagyunk elég szépek? Miért csinálja ezt?” „Mit tennél, ha reggel felébredve csak az lenne körülötted, amiért ma hálát adtál?” „Eszedbe jutott már valamikor, hogy Jézus legyen a példaképed?”

Nemcsak az egyes kihívások, de a kérdések is segítik, hogy ne gyorsan, egyszerre olvassuk és töltsük ki az egész könyvet, hanem hagyjunk magunknak időt, napokat, akár heteket is a témák átgondolására.

A könyv közösségi jellege inspiráló a fiatalok között végzett szolgálatban is. Ifiórákon is jól használható ötleteket ad, vitára hív, kreativitásra ösztönöz. A témák önmagukban is felvázolnak egy hosszabb sorozatot, de az idézett igeversek alapján újabb témaköröket találhatunk az ifis- és akár a konfirmandusfoglalkozásokhoz is.

Blanka és Noemi Ježkovy könyve vidám és szórakoztató, illusztrációi frissek, lendületesek; a kötet – talán sokak számára meglepő módon – így is Istent hirdeti, és hozzá visz közelebb. Megjelenése, stílusa, tartalma miatt merészen újszerűnek tűnhet, de illeszkedik a tizenéves korosztálynak írt, egyéb témájú, hasonlóan közvetlen, interaktív könyvekhez. A magyar fordítás is igyekszik követni a tizenéves korosztály szóhasználatát és az internetes kommunikációjában jellemző írásmódot az emojikkal együtt.

A könyv végén a szerzők javasolják saját, hasonló napló készítését akár egyedül, akár másokkal közösen. Ez nem egyszerűen kreatív feladat, hanem segíti a saját hit és hitgyakorlat átgondolását, a lelki növekedést.

Blanka Ježkovy – Noemi Ježkovy: Wifi a mennybe – Kreatív napló, amely összekapcsol Istennel. Luther Kiadó, 2023. A kiadó könyvesboltjában vagy webáruházában megvásárolva ára 3800 forint helyett most 3040 forint.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. december 10–17-i 88. évfolyam 49–50. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső