Skip to main content

2023. szeptember 26. 15:59

Olvasmányok minden generáció számára

A Luther Kiadó új kiadványait ajánljuk

Szeptember 28. – október 1. között rendezik meg a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenárison, melyen a Luther Kiadó is jelen lesz. Nemcsak standunkon találkozhatnak velünk, de szerzőinkkel is szót válthatnak október 1-jén, vasárnap, amikor 10 órakor, 14 órakor és 16 órakor könyvbemutatóink lesznek az Európa Pont földszinti társalgójában. Kiadónk gazdag őszi könyvterméséből Miklósné Székács Judit, a Luther Kiadó vezető olvasószerkesztője hozott válogatást.

Luther Kiado Budapesti Nemzetkozi Konyvfesztival 2023

– Kezdjük a legfiatalabb olvasókkal!

– Egy gyönyörű finn mesekönyvet ajánlok nekik: Kaisa Happonen történeteit Mur és az esti erdő címmel. Ezek az esti mesék kicsiknek és nagyoknak egyaránt szólnak, együtt barangolhatják be felnőttek és gyerekek az esti erdőt, ismerkedhetnek az állatok történeteivel és Anne Vasko csodálatos illusztrációival.

– A nagyokat úgy értsük, hogy akár felnőtteknek is szabad mesét olvasniuk?

– Így van. Ez a kötet a kicsiket elvarázsolja, a felnőttek pedig sok ismerős szituációval fognak találkozni, és látni fogják: az állatok is hasonló nehézségekkel szembesülnek, mint mi, emberek. A könyv bemutatója október 1-jén, vasárnap 10 órakor kezdődik Boldizsár Ildikó meseterapeuta részvételével, akivel Boda Zsuzsa szerkesztő arról is fog beszélgetni, hogy hogyan vigasztalnak, bátorítanak minket ezek a mesék.

– Köztes állomás lehet a gyermekek-felnőttek közös világában a következő könyv.

– Maradva a kicsit könnyedebb műfajoknál, szeretettel ajánlom Füller Tímea új kötetét. A szerző rendszeresen publikál az Evangélikus Élet magazin hasábjain. Korábbi, Egy papné titkos naplójából című könyvének a folytatása az Egy hitoktató titkos naplójából. Szórakoztató kis elbeszéléseket ad közre, melyeket Lente István illusztrációi díszítenek. Október 1-jén 16 órakor Süveges Gergő újságíró beszélget majd a szerzővel és az illusztrátorral.

– Van egy harmadik könyv is, amelyet szintén a könyvfesztiválon mutat be a kiadó.

– Talán az idei legreprezentatívabb kiadványunk a dr. Fabiny Tamás püspök húsz évvel ezelőtt született habilitációs dolgozatából készült, Júdás, az elveszett tanítvány című tanulmánykötet. Az albumszerű, gazdagon illusztrált könyv teológiai, összművészeti utazás Júdás alakja körül.

– Júdás, az áruló mint elveszett tanítvány?

– Igen, pont ez a nagyon érdekes kérdése a könyvnek: hogy valóban árulóként, a sátán ügynökeként kell-e tekintenünk Júdásra, vagy nézhetünk-e rá másként, elveszett tanítványként, aki talán meg is bánta azt, amit tett. Ezt a kötetet is most vasárnap, 14 órai kezdettel fogjuk bemutatni. Fabiny Tamás püspökkel és Pecsuk Ottó református teológussal, a Magyar Bibliatársulat Alapítvány elnökével jómagam fogok beszélgetni a könyvről.

– Szintén a napokban jött ki a nyomdából két további, érdeklődésre számot tartó kötet, ezeket is megvásárolhatják a könyvfesztivál látogatói.

Gáncs Tamás lelkész Filterek nélküli mennyország című kötete a szerző Evangélikus Életben megjelent publicisztikáinak gyűjteménye, amely immár egy sorozat második része. Ezek a kis írások minden napra adnak valamilyen lelki útmutatót: mosolyra késztetnek, vagy arra buzdítanak, hogy menjünk moziba, könyvtárba, nézzünk meg egy filmet, olvassunk el egy könyvet, amelyet a szerző ajánl. S hogy merjük filterek nélkül vállalni az arcunkat, a hitünket, a kereszténységünket.

Végül egy beszélgető könyvet szeretnék ajánlani: dr. Reuss András lelkésszel, teológiai tanárral, az Evangélikus Hittudományi Egyetem korábbi rektorával Galambos Ádám és Boda Zsuzsa készített életútinterjút. A Teológus, tanár, tanú című kötetben az ötvenes évek egyházellenes közegétől (amikor a professzor úr a lelkészi szolgálatát megkezdte) a kommunizmus nehéz évtizedein keresztül egészen a napjainkig végzett teológiai és könyvszerkesztői munkájáig izgalmas áttekintést kapunk. Kordokumentumnak is egyedülálló.

A Luther Kiadó kiadványai a Millenárison 20%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső