Skip to main content

2024. január 5. 9:59

Luther-konferencia 2024

Idén is lesz Luther-konferencia Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. Február 2. és 4. között tudományos színvonalon, mégis népszerűen megfogalmazott teológiai előadásokkal várják az érdeklődő – nem csak teológus – résztvevőket.

Luther Márton

A Luther-konferencia az első program Révfülöpön – igaz ez időben is, hiszen az év első rendezvénye ez intézményünkben, de igaz ez tartalmilag is: evangélikus keresztény gondolkodásunk, hit-gyakorlásunk, tradíciónk és jövő-orientáltságunk meghatározója az, ami egy-egy ilyen konferencián elhangzik.

Többnyire nem tematikus konferenciákat rendeztünk az elmúlt másfél évtizedben. Előadóink saját kutatási és oktatási területükről hoztak egy-egy aktuális témát. Néha évfordulók kapcsán, néha pedig azért, mert az adott mondanivaló akkor és ott elsőbbséget élvezett. A „szellemi-lelki piknik” mégis évről-évre összeállt kerek egésszé. Ez persze annak is köszönhető, hogy az előadásokat és beszélgetéseket keretező áhítatok és istentiszteleti alkalmak bibliai szakaszai összefogták a különböző témákat.

Az idei konferencián péntek este a nyitó áhítat után inspiratív gondolatokat várunk Prőhle Gergely országos felügyelőtől, aki személyes és egyházvezetői megközelítéssel szól arról, miért olvas egyre többet Luthertől. A szombati előadások közt előkerülnek Luther vigasztaló iratai, az „utolsó békeév” teológiai összefüggései, a reformátor gyakorlati teológiai gondolkodásmódja, iskolaállítási szándéka, a reformátori teológia dilemmái a totalitarizmus összefüggésében, valamint Luther Kopernikusszal való vitája. Az áhítatok igéi Lukács evangéliumának első két fejezetéből érkeznek. Az előadók megszokott csapata már hosszú ideje meghatározza a Luthert megismerni akaró egyház gondolkodását.

A konferencia alcíme – a kezdetektől fogva – ez: „Teológia nem csak teológusoknak”. Magas, tudományos színvonalú, mégis népszerűen megfogalmazott teológiai előadásokra hívogatunk minden érdeklődőt: gyülekezeti tagokat és lelkészeket, evangélikusokat és más felekezetű érdeklődőket.

Február 2., péntek
16.00–18.00 Érkezés, bejelentkezés
19.00 Köszöntés, bemutatkozás, éneklés
19.30 Prőhle Gergely: Miért olvasom Luthert?
20.30 Esti áhítat – Jézus bemutatása a templomban Lk 2,21–32 – Gáncs Péter püspök

Február 3., szombat
8.00 Reggeli áhítat – Lk 2,25–35 – Gáncs Péter püspök
9.00 Dr. Reuss András: A végső remény – néhány gondolat Luther vigasziratát olvasva
10.00 Tölli Balázs: Luther az iskolák állításáról (1524)
11.00 Dr. Korányi András: A reformátori teológia dilemmái a totalitarizmus megválaszolásában
15.00 Dr. Ittzés Gábor: Az utolsó békeév után?
16.15 Dr. Hafenscher Károly: Luther gyakorlati teológus sem volt? – Értett mindenhez is?
Korreferátum: Angyal-Cseke Csaba: Értett-e Luther a liturgiához?
19.00 Szakács Tamás: „Luther vitája Kopernikusszal – Józs 10,12-15 értelmezéséről” (Geocentrikus és heliocentrikus exegézis a teológia és a csillagászat reformátoránál)
20.00 Esti imádság (Lk 2,46–55), zsoltározás és Magnificat-éneklés. Igét hirdet Gáncs Péter püspök

Február 4., vasárnap
9.30 „Morzsaszedés”
10.30 Záró istentisztelet 2Kor 12,1–10 – Gáncs Péter püspök

A teljes program itt érhető el.

Jelentkezni lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a 8253 Révfülöp, Füredi út 1. címeken.
A részvételi díj teljes ellátással 29 000 Ft.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső