Skip to main content

2024. január 27. 12:00

Kéttemplomos gyülekezet a fővárosban

Bemutatkozik a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség

A gyülekezet első templomának – a mai Kistemplomnak – az építése 1855 tavaszán kezdődhetett meg, és még ugyanabban az évben fel is avatták. A hívek számának folyamatos növekedésével azonban egyre szűkebbé vált a régi templom, mígnem a 20. század elején felvetődött egy nagyobb templom építésének ötlete.

20240114 Rakospalotai Evangelikus Egyhazkozseg

Rákospalotán – amely 1950 óta Budapest városrésze, a XV. kerülethez tartozik – a reformáció terjedése idején alakult a gyülekezet, mikor is nagyszámú evangélikus szlovák telepes érkezett a törököktől visszafoglalt és szinte teljesen elnéptelenedett területre. Kezdetben Csömörhöz tartozott a gyülekezet, majd az ellenreformáció idején a fóti lelkészek gondozták. 1749-ben a gyülekezet a templomával együtt elveszítette a szabad vallásgyakorlatát, a hívek Cinkotára jártak istentiszteletre, 1774-től hivatalosan is az ottani egyházközség egyik leányegyháza lett a palotai.

1791-ben II. Lipót magyar királytól a rákospalotai evangélikusok engedélyt kaptak, hogy iskolát építsenek; innentől kezdve itt tartották a vasárnapi istentiszteleteiket, kezdetben szlovák, később pedig magyar nyelven is.

A gyülekezet első templomának – a mai Kistemplomnak – az építése 1855 tavaszán kezdődhetett meg, és még ugyanabban az évben november 18-án fel is avatták a mai Juhos utcában, a gróf Károlyi Istvántól ajándékba kapott telken. A templom külsejét és belsejét az egykori jegyzőkönyv a következőképpen örökíti meg: „Hossza kilenc öl, szélessége öt öl, négy-négy ablak van oldalt, fala fehér, a templom cseréppel, a torony zsindellyel fedett. A bejárattal szemben van az oltár, ez téglából épült és égszínűre festett. Az oltár fölött, vele egybeépítve van a szószék, rajta a Tíz parancsolat. A templom bejárata fölött egy márványtáblát helyeztek el a következő felirattal: »Isten imádására«”. A falu 1861-ben teljesen megváltotta magát Károlyi gróftól, innentől kezdve saját sorsáról önmaga rendelkezhetett.

Evangélikus istentisztelet a Magyar Rádióban
Január 28-án, hetvened vasárnapján 10.04-től istentiszteletet közvetít a Kossuth rádió a rákospalotai evangélikus Kistemplomból (Juhos utca 28.). Igét hirdet Ponicsán Erzsébet lelkész.

A gyülekezet 1871-ben lett önálló, és vált anyaegyházközséggé; 1894-ben egy ideig Kossuth Ferenc, Kossuth Lajos fia volt az egyházközségi felügyelő.

A hívek számának folyamatos növekedésével egyre szűkebbé vált a régi templom, mígnem a 20. század elején felvetődött egy új, nagyobb templom építésének ötlete. Ennek terveit László György és Szalkay Jenő készítette el, alapkőletétele pedig 1936-ban volt. Építése öt évig tartott. Az új Nagytemplomot Kovács Sándor püspök szentelte fel 1941. december 21-én. Építésének költségeit nagyrészt a hívek adományaiból fedezték. Az épület az időközben kitört második világháború során nem szenvedett komolyabb károkat.

Jelenleg – 2010 októbere óta – e sorok írója az egyházközség parókus lelkésze.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. január 14–21-i 89. évfolyam 1–2. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső