Skip to main content

2024. március 1. 8:25

Isten gyermekeinek fohásza

Új kötet a Miatyánkról

„Sokan tudják, de kevesen értik.” Frappáns indítás Joób Olivér Dávid A tanítványok imádsága – A Miatyánk mint útmutatás hitben és életben című kötetének első mondata. Találó ez a megállapítása is: „Ahogy imádkozunk, úgy hiszünk. Ahogy hiszünk, úgy imádkozunk.” Az olvasó megszólítva érzi magát, járjon bárhol hitéletének útján. E vékony, ám tartalmas könyv tanítás, biztatás, hiterősítés, gyakorlati útmutatás.

Isten gyermekeinek fohásza – Új kötet a Miatyánkról

Hányszor mondtuk el áhítattal, fennhangon, suttogva, némán, hálásan, kétségbeesetten, gépiesen, boldog vagy gyászos órán? Hányszor tanítottuk gyermekeinknek, imádkoztuk belső szobánk magányában, családi körben, templomi közösségben? Tudjuk álmunkból fölkeltve – de vajon értjük is-e? Hitünk, értelmünk, tudásunk hogyan „öleli át” szívünkben és lelkünkben az imádságot, amelyet személyesen az Úr tanított tanítványainak? Életre szóló kísérőnk ez az imádság, melyben ajándékok sora van elrejtve – de vajon feladatot, küldetést is hordoz?

Isten gyermekeinek fohásza – Új kötet a Miatyánkról

A feleletért öröm kézbe venni e kötetet, melyet az Ordass Lajos Alapítvány adott ki. Szót érdemel, hogyan készült a mű: a svédországi Hjo városának evangélikus népfőiskoláján lelkészként és tanárként szolgáló szerzőt egy régi Miatyánk-magyarázó kötet olvasásakor érintette meg, milyen tartalmasak az ismert sorok, milyen teológiai mélységeket rejtenek. Ez arra indította, hogy sorozatot tartson a népfőiskolán, majd a koronavírus-járvány idején az interneten podcastsorozatot indított róla tanítványai számára Imádságok imádsága címmel. A sorozat szövegét a szerző édesapja, Joób Olivér fordította svédről magyarra, a magyar szöveget Ittzés Jánosné gondozta. De nem „csak” a podcastek írott változata a munka: minden fejezet bibliai igékkel és kérdésekkel bővült, mintegy kézen fogva vezet tovább és gondolkodtat el.

A bevezető a Miatyánk négy jellemzőjére mutat rá: univerzális, pedagogikus, vonzó és központi. Csak két fontos megállapítást emeljünk ki: „Tartalma világosan mutat Jézus életére és művére, és így segít, hogy őt közelebbről megismerjük. Jézus ugyanakkor magyarázata is ennek az imádságnak…” A másik pedig: a Miatyánk „Jézus követői számára fenntartott ima volt: csak Isten gyermekei szólíthatják a világ Teremtőjét »mi Atyánk«-nak”.

A kötet átgondolt szerkesztését dicséri, hogy rövid alapvetéssel kezd: a Beszélgetés Istennel fejezetben sorra veszi, mi az imádság, hogyan imádkozott Jézus, és miért tanította a Miatyánkot. Szól a gyógymódról, mely lelkünk egészségét szolgálhatja, az Istennel való érintkezés titokzatos módjáról, az imáról mint „keresztyén életünk lélegzéséről” és arról, mi tehetünk, hogy „jó beszélgetés legyen számunkra az imádság Istennel, hatásos eszköz a kezünkben”.

Az egyes fejezetek sorra veszik a Miatyánk hét kérését, a dicsőítést, végül pedig az ámennek, azaz „a jó befejezésnek” a lényegre törő magyarázata következik.

Két konkrét imádságmondat magyarázatához lépjünk közelebb!

„Jöjjön el a te országod” – vajon miért kérjük ezt? Csak eljön majd, vagy itt van már most is? Vágyakozom, fohászkodom, de tennem is kell-e érte? Miért érzek itt a földön oly sok nyomorúságot, diszharmóniát? Akkor pedig mennyei boldogság tölt el, mikor felsejlik előttem Isten országa, és megérint szeretete, öröme, békéje. A magyarázat négy kifejezéssel segít megérteni ezt az országot: „távol levő”, „értékrendünkkel ellentétben levő”, „belül levő” és „körülöttünk levő”. Nem könnyű a „már – még nem” feszültségében eligazodni! S nem kerülhetjük meg a szembenézést önmagunkkal, felelősségünkkel sem: „A baj a világban nem az, hogy Isten országa nem jött volna el, hanem az, hogy mi, emberek nem hiszünk benne, nem hat ránk, és nem változtat meg.”

„Szabadíts meg a gonosztól” – segélykiáltás és kritikus téma, húzza alá a szerző, hiszen a gonosz a létünk mélységeit érinti. Három perspektívából kiindulva mutatja meg, mit kérünk, és mi Isten válasza Jézus tanítása nyomán. A feltámadott Jézus közel van, s benne a segítség is – ez a jelen. Egyszersmind a golgotai kereszt elé is állunk, az értünk meghalt Jézushoz visz vissza az imádság – ez a szabadítás; legyőzetett a gonosz: ez a múlt. Végül pedig a jövő: Isten szabadító terve „előremutató, jövőt célzó új élettel ajándékoz meg”.

A kötetet a szerző grafikái díszítik, és egy hét szempont alapján szerkesztett, táblázatokkal és magyarázatokkal teljes függelék zárja.

Legyen bár az olvasó istenkereső, az evangéliumot bátortalanul fellapozó embertársunk, avagy hitben járó, imádkozó vagy akár a teológiában jártas lelkész – hiszem, hogy mindannyiunknak van még mit tanulnunk a Miatyánkról.

Joób Olivér Dávid: A tanítványok imádsága. A Miatyánk mint útmutatás hitben és életben. Ordass Lajos Alapítvány, Budapest, 2023.
Megvásárolható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII. ker., Üllői út 24.) és webáruházában. Ára 1900 forint

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. január 28. – február 4-i 89. évfolyam 3–4. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső